Bakanlık onaylı yakıtta en tasarruflu araçlar

Bakanlık onaylı yakıtta en tasarruflu araçlar

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yakıt türüne göre en iyi 10 listeyi belirledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yakıt türüne göre en iyi 10 listeyi belirledi. İki kategoriden oluşan listede benzinli araçlarda ilk sırada Skoda'nın otomatik vitesli Citigo modeli, dizel araçlarda ise KIA Ceed modeli yer aldı.

Şirketlerin beyanlarına göre Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, en az yakıt tüketen 10 araç listesini açıkladı. Benzinli araçlar kategorisinde Skoda'nın otomatik vitesli Citigo modeli tasarrufta ilk sırayı alırken, yine aynı modelin manueli ikinci sırada yer aldı. Bu modellerin listede ilk sıraları paylaşmasında 100 kilometrede sırasıyla 4,4 litre ve 4,5 litre yakıt tüketmeleri etkili oldu. Listenin üçüncü sırasında yine Skoda'nın Frankfurt Fuarı'nda da öne çıkardığı Rapid modeli yer aldı. 1,2 motor manuel Rapid'in listede üçüncü sırada yer almasında 100 kilometrede 5,4 litre yakıt tüketmesi ve CO2 emisyon değerinin 125 olması etkili olurken, dördüncü sırada da aynı modelin 1,4 motor otomatik vitesi yer aldı.

Skoda Fabia, 100 kilometrede 5 litreyi aşmayan yakıt tüketimi ile beşinci oldu. Altıncı sırada aynı markanın 1,2 motor manuel vitesli Rapid modeli yer aldı. Listede yedinci, sekizinci ve dokuzuncu sıralara model, motor ve vites türüne göre  üç farklı Volkswagen Passat yerleşti. Listede son sırada ise Çin markası Geely'nin FE modeli yer aldı. Bu aracın 100 kilometrede tükettiği yakıtın 7,25 litre olduğu açıklandı. Benzin fiyatlarının yüksekliği sebebiyle düşük yakıt harcayan araçlara talep giderek artıyor. Bunu teyit eden ve Frankfurt Fuarı'nda Zaman'ın  sorularını yanıtlayan Skoda Türkiye Satış Müdürü Erhan Bayraktar, satışlarda siparişlere yetişemediklerini söylüyor. Başta Octavia olmak üzere birçok Skoda modeli için ekim sonuna söz verdiklerini belirten Bayraktar, özellikle Octavia için kasım ayına kadar dolu olduklarını kaydetti. Satış Müdürü, bu sene sadece bu model satışında 4 bini rahat aşacaklarını söyledi. Az yakıt tüketen araçlara talep artarken, lüks otolara olan talep ise giderek azalıyor. Ferrari ve Maserati Türkiye Müdürü Ferhat Albayrak, Aston Villa'nın el değiştirmesini örnek göstererek "Demek ki lüks pazarı sanılan kadar kolay değilmiş." demişti. Albayrak'ın siteminde 2007 sonunda başlayan küresel finansal krizin etkisi bulunuyor.

Özellikle gelişen ülkelerde insanlar lüks harcamasını hâlâ kısarken, gelişmekte olan ülkelerde de olası bir kriz beklentisi tüketiciyi temkinli davranmaya itti. Bakanlığın açıkladığı en verimli araçların dizel ayağında ise başı KIA Ceed çekti. Manuel vites Ceed'in 100 kilometrede 4,3 litre benzin tükettiği kaydedildi. İkinci sırada benzinli araçlar listesine de giren Volkswagen Passat (Variant) yerleşirken, Skoda Rapid üçüncü sırada yer aldı. Sadece ilk dördün açıklandığı listede KIA Ceed otomatik vites dördüncü oldu. Listeler için altyapı oluşturan Bakanlık, 9 farklı kategoride liste açıklamayı planlıyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.