Bakanlık noktayı koydu; Ücretsiz

Bakanlık noktayı koydu; Ücretsiz

Ehliyet için istenen sağlık raporunun ücreti konusunda bakanlıktan açıklama geldi.

Sağlık Bakanlığı, yeni ehliyet için istenen sağlık raporuna dair bilgi kirliliğini önlemek adına açıklama yaptı. 

Sağlık sorunu olmayana ücret yok

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, herhangi bir sağlık problemi olmayan ve sağlık raporu aile hekimi tarafından düzenlenen kişilerden işlem karışlığında herhangi bir ücret talep edilmediği belirtilerek "Sürücü adayının, sağlık raporu almak için aile hekimlerine ve Bakanlıkça ruhsatlı özel sağlık kuruluşlarındaki pratisyen hekimlere başvurması gerekmektedir. Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa sağlık raporu aile hekimi tarafından düzenlenir. Aile hekimlerine giden ve ileri bir sağlık sorunu olmadığı tespit edilen vatandaşlardan bu işlem karışlığında herhangi bir ücret talep edilmemektedir" ifadeleri kullanıldı.

Basamağa göre ücret

Sağlık muayenesi yapılmak üzere sağlık kuruluşlarına sevk edilenler için uygulanacak ücret tarifesiyse şöyle açıklandı:

"Aile hekiminin muayenesi sonucu kişide uzmanlık gerektirecek bir sağlık probleminin tespit edilmesi durumunda, kişi söz konusu uzmanlık dallarının bulunduğu sağlık kuruluşlarına sevk edilir. Bu aşamada sağlık kuruluşunun basamağına göre aşağıdaki ücret tarifesi uygulanır. Tek Hekim Sağlık Raporu: (5 ayrı branşta uzman hekimden oluşan kurul) Devlet hastaneleri 50 TL, Üniversite hastaneleri ve eğitim Araştırma Hastaneleri 75 TL; Sağlık Kurulu Raporu Devlet hastaneleri, 200 TL; Üniversite hastaneleri ve Eğitim Araştırma Hastaneleri 300 TL"

Kimlere zeka testi yapılacak?

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu bilgiler yer aldı:

"Sağlık kurulu raporu, 5 ayrı branşta uzman hekimden oluşan kurul tarafından verilmektedir. Bu rapor için yapılan tetkiklerin yanı sıra yapılacak ilave tetkiklerden de ek bir ücret talep edilmemektedir. Yine yönetmenliğe göre bazı durumlarda yapılması gereken zekâ testi konusunda da yanlış anlamalara neden olabilecek haberler yer almaktadır.

Zekâ testinin, sürücü belgesi almak isteyen adayların hepsine uygulanması söz konusu değildir. Ancak hekimlerimiz tarafından muayene sırasında; 'ağır akıl hastalığı', 'demans', 'kişilik bozukluğu' ve 'uyuşturucu madde bağımlılığı' gibi bir durumun tespit edilmesi halinde, psikiyatri muayenesi hariç raporu düzenlenerek kişi psikiyatri uzmanına sevk edilir. Bunun üzerine kişinin sevk edildiği psikiyatri uzmanının gerekli görmesi halinde zekâ testi yapılır. Bu testin sonucunun '79 ve altı' çıkması halinde kişinin sürücü belgesi alamayacağına karar verilmektedir. Dolaysıyla her sürücü adayına zekâ testi yapılmayacaktır. Yukarıda da belirtildiği gibi aile hekiminin sevk etmesi, psikiyatri uzmanının da uygun görmesi halinde zekâ testi yapılabilecektir"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.