Bakan Zeybekci, Üdik Zirvesi Öncesi Moskova’ya Geliyor

Bakan Zeybekci, Üdik Zirvesi Öncesi Moskova’ya Geliyor

Ekonomik Bakanı Nihat Zeybekci, 1 Aralık’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımı ile Ankara’da yapılacak Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı öncesi Moskova’ya geliyor. 28 Kasım’da Moskova’da olacak Zeybekci,...

Ekonomik Bakanı Nihat Zeybekci, 1 Aralık’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımı ile Ankara’da yapılacak Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı öncesi Moskova’ya geliyor. 28 Kasım’da Moskova’da olacak Zeybekci, Rusya Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev’le bir araya gelecek.

Bakan Zeybekci’nin Moskova ziyaretinde Türkiye Büyükelçiliği’nde Türk iş adamları ile bir araya gelmesi, ardından da Rus meslektaşı Ulyukayev’le ikili görüşmeler yapması planlanıyor. İkili görüşmede iki ülke arasında ticaretin artırılması için alınacak önlemler ve atılacak adımlar ele alınacak.

Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerden gıda alımını durduran Rusya’ya daha fazla gıda ürünü ihraç edebilmek için yeni fırsatlar değerlendiriyor. Türkiye’den Rusya’ya 1,3 milyar dolar olan gıda ihracatının 2015 sonuna iki katına çıkarılması hedefleniyor.

İki ülke toplam ticaret hacimleri de 2013’de 32 milyar dolar iken, 2014’de çok küçük bir artış olması bekleniyor. Türkiye’den Rusya’ya yapılan ihracat ise 7 milyar dolardan 6 milyar dolara gerilemesi öngörülüyor.

Türk ihracatçısına göre 9 binle sınırlı olan Türk TIR kotası ve beyaz et gibi bazı ürünlerde uygulanan kotalar Türk mallarının rekabet şansını düşürüyor.

Zeybekci’nin Rusya temaslarında iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari alanlarda tespit edilmiş sorunların çözümü hususunda belirlenen “yol haritası” ele alınacak, potansiyel işbirliği alanları değerlendirilecek.

Zeybekci’nin, Rus meslektaşı Ulyukayev’la 1 Aralık’ta Ankara’da yapılacak ÜDİK toplantıları çerçevesinde bir kez daha bir araya gelmeleri planlanıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.