Bakan Yıldız: Soma'da 7.5 Milyar Dolar Değerinde Kömür Var

Bakan Yıldız: Soma'da 7.5 Milyar Dolar Değerinde Kömür Var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik santrallerinin yapımı için kesilen zeytin ağaçlarının arttırılacağını söyledi. Santral yapacak firmaların kestiği her zeytin ağacı için 10 katını dikmek zorunda olacağını belirten...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik santrallerinin yapımı için kesilen zeytin ağaçlarının arttırılacağını söyledi. Santral yapacak firmaların kestiği her zeytin ağacı için 10 katını dikmek zorunda olacağını belirten Yıldız, “Yalnızca Soma’dan dört rakam vereceğim. Zeytin ağaçlarımızı arttırıyoruz ve bir santral herhangi bir kestiği zeytin ağacı karşılığında 10 katını dikmek zorunda. 10 katını dikerek ancak bunları yapabilecek. Orada 153 milyon ton kömür var. Görünür ve tespit edilmiş. Bugünkü değeri 7.5 milyar dolar. 30 yıl biz bunu alacağız." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Esenler ilçe teşkilatı 5. olağan kongresine katıldı. Kongreye Taner Yıldız’ın yanısıra Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ve partililer katıldı.

'SOMA'DA 153 MİLYON TON KÖMÜR VAR. DEĞERİ 7.5 MİLYAR DOLAR. 30 YIL BİZ BUNU ALACAĞIZ'

Santrallerin yapılışı sırasında kesilecek zeytin ağaçlarının arttırılacağını söyleyen Yıldız, bundan sonra kesilecek her zeytin ağacı için 10 katının yerine dikileceğini belirtti. Yıldız, “Bakın bir enerji santralinin yapımıyla alakalı hepimizin gözü önünde bir takım görüntüler sergilendi. Bu görüntülerin bir kısmının tasvip edilmesi onaylanması tabiki mümkün değil. Bir üslup hatası bir usül hatası işleniyor. Biz bunun karşılığında şu cümlelerimizi her zaman olduğu gibi söyledik. Biz ne zeytin ağacımızdan ne yeşilliğimizden ne ormanımızdan kesinlikle vazgeçmeyiz. Ama bu ülkenin kalkınmasına katkı koyan enerji santrallerimizden de vazgeçmeyiz. Peki nasıl olacak bu? Bunu yapmak mümkünmü? Evet mümkün. Bir doğruyu tercih etmek diğer doğruyu tercih etmekten vazgeçmek anlamına gelmiyor. Hem onu tercih ederiz hem de bunu tercih ederiz. Eğer ki o konuda biri bizi yanıltmak istiyorsa bilinki başka bir şey anlatıyordur. Bakın bugün santrallerin bir kısmına karşı oluşun yalnızca kalkınmaya karşı oluştan ibaret olduğunu bilin. Yüzlerce örneği var. Yalnızca Soma’dan dört rakam vereceğim. Zeytin ağaçlarımızı arttırıyoruz ve bir santral herhangi bir kestiği zeytin ağacı karşılığında 10 katını dikmek zorunda. 10 katını dikerek ancak bunları yapabilecek. Orada 153 milyon ton kömür var. Görünür ve tespit edilmiş. Bugünkü değeri 7.5 milyar dolar. 30 yıl biz bunu alacağız. İstihdam olacak, binlerce kişi çalışacak ve 1.6 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Bununla bitmiyor. Anlaşmamız gereği yıllık 155 milyon TL para alacağız. Anlaşmamız böyle. Onunla 6 bin tane zeytin ağacının yerine 9 milyon adet yıllık zeytin ağacı dikme kapasitemiz oluşuyor aldığımız parayla. Kamu bütçesinden almadan. Bununla da bitmiyor. Peki zeytin ağacı bizim değerimizde bu anlattıklarımız Türkiye’nin değeri değilmi?” dedi.

'ELEKTRİK DİREKLERİ DİKİYORLAR AĞAÇ KESEREK'

Gezi Parkı olaylarında ağacın arkasına sığınanların şimdi de zeytin ağaçlarının arkasına sığındığını ifade eden Taner Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün yeni bir haber daha okuyoruz malum gazetelerden birinde. Elektrik direkleri dikiyorlar ağaç keserek diyor. Baktım hangi projemiz diye yüzlerce projemiz var. Bartın organize sanayinin elektrik gücünü arttırmak için. Arkadaşlar oyuna gelmeyeceğiz. Mahallenin delisi bizmiyiz? Bütün dünyada sanayicilerin, tüccarların ve kalkınmanın temel unsuru olarak enerji bir yerde gider. Orada üretilir ve gider. O yüzden siz bilin ki zaman zaman Gezi Parkı olaylarında ağacın arkasına sığınanlar, zaman zaman zeytin ağacının, zaman zaman da başka bir şeyin arkasına sığınmışlardır. Bunlara aldanmayacağız. Biz Türkiye’nin büyümesine, gelişmesine ve kalkınmasına olan katkılarımızı koymaya devam edeceğiz.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.