Bakan Yıldız: 7-8 Metrelik Bir Çamur Tabakasının Atılması Gerekiyor

Bakan Yıldız: 7-8 Metrelik Bir Çamur Tabakasının Atılması Gerekiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Şu anda suyun ocak dışına çıkartılmasıyla alakalı çalışmalar çamur ve tahkimatla beraber sınırlandırılmıştı. Yaklaşık 7-8 metrelik bir çamur tabakasının atılması gerekiyor. Bunun...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Şu anda suyun ocak dışına çıkartılmasıyla alakalı çalışmalar çamur ve tahkimatla beraber sınırlandırılmıştı. Yaklaşık 7-8 metrelik bir çamur tabakasının atılması gerekiyor. Bunun için dünkü montajı yapılan 'Ahtapot' raylar üzerinden kenara çekilmiş ve rayların çalışması sağlanmıştı. Raylar üzerinden şu anda çamur dışarı atılıyor." dedi.

Taner Yıldız, beraberindeki Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile 18 madencinin su baskını sonucu mahsur kaldığı Ermenek'te ki madende yürütülen çalışmalarla ilgili son durumu basınla paylaştı. Çalışmaların 2 ayrı noktadan sürdürüldüğünü kaydeden Yıldız, MTA'nın dışarıdan üçüncü bir noktadan sondaj kuyusu açarak içerideki suyu tahliye etmek istediklerini kaydetti.

Bakan Yıldız, "MTA'nın sondaj ekipleri Beypazarı'ndan yola çıktılar. Bu yaptığımız çalışmalara mani olacak bir şey değil, üçüncü bir noktada bu çalışmayı yönetmek üzere. Ve en dip noktadaki su ve çamurun, üçüncü bir yolla dışarı atılmasına dönük bir işlem. Ama bu en az 3-4 günlük bir işlem. Çünkü 170 metreden dağdan gireceğiz ve direk bir sondajla beraber ayrı bir müdahale noktası daha oluşturmak istedik. Dolayısıyla 3 ayrı noktada operasyonumuz da sürmüş olacak. Çalışmalar inşallah gece boyunca da devam edecek. Tabii ki bu yapılan çalışmalarda güvenlik konusuna bütün arkadaşlarımızın dikkat ve riayet etmesi lazım geldiğini söyledik. Bu çerçevede sorumlu mühendislerle beraber çalışmaya devam ediyorlar." diye konuştu.

BAKAN ELVAN: ÇALIŞANLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN ÇALIŞMALAR YAVAŞ İLERLEMEK ZORUNDA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise kaza sonra yer altında özellikle tahkimatlarda müthiş bir tahribatın söz konusu olduğunu belirtti. Bakan Elvan, "Su patlaması neticesinde oluşan çok yoğun bir çamur tabakasının toplanması ve bunun yüksek mertebelerde olması, tabi bu çalışmaların biraz daha uzayacağını gösteriyor. Bu koşullarda gitmesi halinde ilerlemelerin biraz daha yavaş olacağını görüyoruz açıkçası. Ama tabi önümüzdeki neye çıkar, nasıl bir sonuçlarla karşılarız onu şu andan bir şey söylemek mümkün değil. Ama çamurda ilerlemek takdir edersiniz ki oldukça güç. Şu anda arkadaşlarımız bir anlamda çamurda ilerlemeye gayret ediyorlar. Tüm malzemeleri oradan boşaltmaya çalışıyorlar. Belki bir kaç metre sonra rahatlama olması halinde daha hızlı ilerleme söz konusu olacak. Ancak şu anki yapı itibariyle ilerlemenin daha yavaş olmak zorunda olduğunu, özellikle yer altında çalışan arkadaşlarımızın güvenliğini de dikkate aldığımızda çalışmanın biraz daha yavaş bir şekilde ilerlemek zorunda olduğunu ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

BAKAN YILDIZ, İŞLETME SAHİBİNİN 'DOĞAL AFET' BENZETMESİNE KIZDI

İşletme sahibinin olayı doğal afet olarak değerlendirdiğinin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, "Hiç kusura bakmasın bu bir afet falan değil. Her şeyi kamuoyuyla doğru bir şekilde paylaşmamız lazım. Biz özellikle eğer bir sel felaketi, bir deprem gibi elimizde bulunmayan nedenlerden dolayı bir işlem olmuşsa, 'bu doğal afettir' deriz. Ama burası bir doğal afet değil arkadaşlar. O yüzden doğal afet olmayan yerde kusur var demektir. Kusur kimdedir? Bunun adli, idari soruşturmaları yapıldıktan sonra netleşir. Şimdiden bir şey söylememiz doğru olmaz. Ama buraya bir doğal afet tanımlaması yapmak bu olayı geçiştirmek anlamına gelir. Kesinlikle hem sayın bakanımız ve beraber yaptığımız değerlendirmelerde bakanlıklarımız bu tarz bir düşünce içerisinde değildir. O yüzden biz şu anda işçi kardeşlerimizin oradan çıkarılmasıyla ilgili işlemlere odaklandık. Ama bu tür konular gündeme geldikçe de biz bunun cevabını veririz." diye konuştu.

Olayın nasıl gerçekleştiğiyle ilgili ellerinde bir veri ya da tahmin olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Yıldız, "Nerede olduğunu şu anda tam tespit edemediğimiz ama bir duvardaki veya tavandaki bir yarılmayla beraber suyun oraya güçlü bir şekilde 5-6 atü civarında deşarj olduğunu anlıyoruz. O yüzden tamamen oraya girdikten sonra, içeriyi temizledikten sonra bununla alakalı net teşhis koyabiliriz." şeklinde konuştu.

Boş bir galerideki yer altı suyunun çökmesi sonucu olabileceğinin iddia edildiğinin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, "Muhtemeldir, bu da alternatifler arasında. Ama biz bu teşhisi şu anda koymuş değiliz." ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.