Bakan Yıldız, Gazprom Başkanı Miller’le Görüştü; Gündem Fiyatlarda Revizyon

Bakan Yıldız, Gazprom Başkanı Miller’le Görüştü; Gündem Fiyatlarda Revizyon

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bugün Moskova’da düzenlenen “Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 13. Dönem Toplantısı” için Rusya’nın başkenti Moskova’ya geldi.Bakan Yıldız 1 Ocak 2015’den itibaren doğalgaz...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bugün Moskova’da düzenlenen “Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 13. Dönem Toplantısı” için Rusya’nın başkenti Moskova’ya geldi.

Bakan Yıldız 1 Ocak 2015’den itibaren doğalgaz fiyatlarında revizyon konusunu ele almak için Gazprom Başkanı Aleksey Miller’le bir araya geldi. Golden Ring Otel’de gerçekleşen görüşmeye Gazprom Export Başkanı Elena Burmistrova ve Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksendr Medvedev de katıldı.

Heyetler arası görüşmede konuşan Miller, Gazprom olarak her zaman kış günlerinde yoğun çalışma içinde olduklarını, aynı şekilde bu kış da başarılı çalışmalar yapacaklarını söyledi. Yıldız da “Biz de başarılı olacağımıza inanıyoruz” karşılığını verdi.

Moskova’da bir önceki sefer yapılan toplantılarda güncel konuların yanı sıra ticari konular ve fiyatların da ele alındığını, ancak bu konuda görüşmelerin devam ettirilemediğini kaydeden Miller, “Bence bu konuyu uzatmadan bugün ya da en kısa zamanda ele alıp süreci yoğunlaştırmalıyız. BOTAŞ ve özel şirketlerin alacağı doğalgazla ilgili…” değerlendirmesinde bulundu. Bakan Yıldız da, “Bugün..” diyerek sonuca ulaşılmasını arzu ettiklerini ima eti.

Bakan Yıldız gün içinde Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’la ikili görüşmeler yapacak ve KEK Bakanlar Oturumu’na katılacak. 1 Ocak’tan itibaren doğalgaz anlaşmalarında yapılacak revizyon, Mersin Akkuyu’ya inşa edilecek nükleer santralle ilgili son durum ve ÇED raporu görüşmelerde ele alınacak.

Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev, Türkiye’nin talebi üzerine doğalgaz fiyatlarında indirim konusunda kapsamlı bir çözüm için çalıştıklarını ifade etmişti. Türkiye, Mavi Akım üzerinden alınan doğalgaz miktarını da 3 milyar metreküp artırmak istiyor. Türkiye’nin talebi Yıldız’ın bir önceki Moskova ziyaretine Rus makamlarına iletilmişti.

Türkiye halen Mavi Akım üzerinden 16 milyar metreküp, Batı Hattı’ndan da 10 milyar metreküp doğalgaz alımı yapıyor. Türkiye’nin 2015 için planı BOTAŞ ve özel sektör aracılığı ile Rusya’dan 30 milyar metreküp doğalgaz alımı yapmak. Türkiye toplam yıllık 48-49 milyar metreküp doğalgaz tüketimi gerçekleştiriyor.

Mavi Akım’dan geçen doğalgaza verginin gelmesi ve döviz piyasalarında yaşanan gelişmeler, petrol varil fiyatlarında yaşanan düşüş Türkiye’nin ek indirim talebinin önündeki engeller olarak duruyor. Türkiye’nin talep ettiği indirimin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1 Aralık’ta yapacağı Ankara ziyaretinde netleşmesi bekleniyor.

KEK toplantıları çerçevesinde en önemli gündem maddelerinden biri de iki ülke ticaret hacmi olacak. 2008’de 38 milyar doları bulan hacmin 2014’de 32 milyar dolara gerilemesi ihracatçının beklentilerini zora sokuyor. Rusya’ya yönelik ihracat rakamlarında ise geçen yıla göre en az yüzde 20 gerileme yaşandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.