Bakan Tüfenkçi'den işbirliği çağrısı

Bakan Tüfenkçi'den işbirliği çağrısı

Konya, İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası'nın yönetim kurulu toplantısına ev sahipliği yaptı. Bakan Bülent Tüfenkçi, "Türkiye güçlü bir ticari ortaktır. Türkiye, güven adası. Her türlü işbirliğine hazırız" dedi

İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası (ICCIA)'nın 24'üncü yönetim kurulu toplantısı 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya'da yapıldı. Toplantı Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası, Konya Sanayi Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ICCIA işbirliğinde gerçekleşti. Dedeman Otel'de yapılan toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, ICCIA Başkanı Şeyp Saleh Kamel, TOBB Başkanı ve ICCIA Başkan Vekili Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi Cibuti, Mısır, İran, Irak, Ürdün, Kuveyt, Oman, Nijer, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan, Sudan, Uganda, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin ve Tunus oda başkanları katıldı. Toplantıya için15 ülkeden 100'e yakın işadamı katıldı. Şeyh Salih Kamil başkanlığında düzenlenen toplantıda, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi olan özel sektör kuruluşları arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin artırılması ve yeni işbirliği alanlarının keşfedilmesi için neler yapılabileceği konuşuldu.

İŞBİRLİĞİYLE BÜYÜRÜZ

Toplantıda söz alan ve işbirliğinin önemine vurgu yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, İslam ülkelerinin işbirliği ve dayanışma ile hızla büyüyeceğine dikkat çekti. Birçok İslam ülkesinde savaşın devam ettiğini, İslam coğrafyasında sık sık iç savaşların ve darbelerin görüldüğünü söyleyen Tüfenkçi, işadamlarına yönelik yaptığı açıklamada, "Dünyadaki sıcak çatışmaların ve savaşların önemli bir kısmı İslam coğrafyasında. Afganistan'ın işgali ile başlayan savaşlar sürüyor. Dünya nüfusunun yüzde 22'si Müslüman. Ama savaşların yüzde 90'dan fazlası bu coğrafyada. İslam ve Müslümanları ötekileştirme çalışmaları var. Müslümanlar terörün kaynağı olarak gösteriliyor. Barış ve huzur için ortak hareket etmeliyiz. Savaşın, kargaşanın ve çatışmanın olduğu yerde üretim, ticaret olmaz" diye konuştu.

TÜRKİYE YATIRIM ÜLKESİ

Türkiye'nin güvenilir bir yatırım ülkesi olduğunu kaydeden Bakan Tüfenkçi, odaların ticaretin merkezi olduğunu, ekonominin gerçek patronunun işadamları olduğunu ifade etti. 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizin etkilerinin sürdüğünü hatırlatan Tüfenkçi, küresel dengesizliğin devam ettiğini, enerjide ve diğer alanlarda dışa bağımlı olan ülkelerin zor durumda kaldığını dile getirdi. Hükümetin popilizmden uzak, gerçekçi politikalarla ekonomiyi yönettiğine işaret eden Tüfenkçi, devletin ekonomideki ağırlığını azalttığını, özel sektörü teşvik ettiğini, bu sayede güçlü bir ekonominin oluştuğunu söyledi.

TİCARETİ KOLAYLAŞTIRIN

"Ticaretin artırılması için bütün ülkeler yeni yollar açmalı" diyen Tüfenkçi, e-ticaretin arttığını da belirterek, "Elektronik ticaret yayılıyor. Ülkeler elektronik alışveriş noktasında işbirliği yapmalı. İslam ülkelerinin önemli bir kısmı gelişmemiş, geri kalmış. Çok sayıda ülkenin vatandaşı düşük gelire sahip. Dolayısıyla İslam ülkeleri ticareti kolaylaştıran adımlar atmalı. Gümrüklerdeki işlemler hızlandırılmalı. İş dünyasına kolaylık sağlanmalı. Türkiye güçlü bir ticari ortaktır. Türkiye, güven adası. Her türlü işbirliğine hazırız" sözlerini kullandı.

KONYA BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

ICCIA Başkanı Şeyp Saleh Kamel de, "Toplantının Konya'da olması beni memnun etti. Konya'nın benim için ayrı bir önemi var. Konya İslam dünyası için önemli bir şehri. Tabi Türkiye'nin lider ülke olmasını istemeyenler var. Türkiye'ye 15 Temmuz'da komplo kuruldu. Ama halk demokrasiye ve ülkesine sahip çıktı. Coğrafyamızda savaş var. İnşallah en yakın zamanda savaşlar son bulur, Kudüs ise gerçek sahiplerine kavuşur" açıklamasında bulundu.

EKONOMİNİN PATRONLARI

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, "Konya tarihten bu yana Anadolu’nun irfan ocağı ve bütün coğrafyayı besleyen bir tarım merkeziydi. Konya’mız hala Hz. Mevlana’nın irfan anlayışını yaşayan ve yaşatan bir şehir. Konya bugün tarımın yanında, büyük bir sanayi, ticaret, turizm ve eğitim şehri. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın marka şehirlerinden biri. Bugün Konya, dünya ekonomisine yön veren en güçlü 600 küresel şehirden biri olarak kabul ediliyor. İslam İşbirliği Teşkilatı da, bu başarıyı destekler şekilde, Konya’yı, 2016 yılı turizm başkenti ilan etti. Değerli dostlarımızı burada misafir ederek, 16,5 trilyon dolarlık İslam ekonomilerinin özel sektör temsilcilerine Konya’nın potansiyelini göstermek istedik. 16,5 trilyon dolarlık ekonominin patronları burada" diye konuştu.

KONYA DÜNYAYA AÇILIYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, işadamlarına Konya hakkında bilgi verdi. Konya'nın ciddi bir büyüme ivmesi kazandığını söyleyen Akyürek, Konya'nın yurt dışından büyük yatırım aldığını vurguladı. Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk de, İslam dünyasının gözü kulağının Türkiye'de olduğunu, Batılı ülkelerin ise Türkiye'ye karşı karalama kampanyası başlattığını ifade ederek, "Müslüman ülkeler olarak coğrafyamızdaki şer şebekelerine karşı kararlı bir duruş sergilemeliyiz. Ticarette işbirliğini artırmalıyız. Konya hızla dünyaya açılan bir şehir" ifadelerini kullandı. Toplantı hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.