Bakan İslam: Kadınlar Girişimcilikte Finansal Kaynak Bulmakta Zorlanıyor

Bakan İslam: Kadınlar Girişimcilikte Finansal Kaynak Bulmakta Zorlanıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Dünya’nın çoğu ülkesinde kadın istihdamının ve kadın girişimciliğinin desteklenmesi üzerinde çalışmalar yapıldığına dikkat çekti. İslam, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK)...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Dünya’nın çoğu ülkesinde kadın istihdamının ve kadın girişimciliğinin desteklenmesi üzerinde çalışmalar yapıldığına dikkat çekti. İslam, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) kadınların işveren konumundaki istatistikleri açıklayarak “Kadınların karşılaştığı sorunların başında finansal kaynakta bulmakta yaşanan güçlükler ve sermaye yetersizliği geliyor.” dedi.

Meyra Palaca Otel’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ankara Kalkınma Ajansı ve TOBB tarafından ortak düzenlenen ‘Sürdürülebilir Kalkınma için Girişimcilik ve İnovasyonda Kadın Konferansı’na Aile ve sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birten Gökyay, Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Semiz, Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz ve davetliler katıldı. Konferansta konuşan Bakan İslam, sürdürülebilir ekonomik büyümeyle dengeli sosyal kalkınma için neşeli sermayenin yarısını oluşturan kadınların çalışma hayatına katılmaları hem kendileri hem de toplum için çok önemli olduğuna dikkat çekti.

İslam, Kalkınma Bakanlığı ve Dünya Bankası işbirliğiyle yapılan çalışmaya göre kadın istihdamındaki altı puanlık artış olduğunu kaydederek "Yoksulluğun 15 puan gerilemesine sebep oluyor. Türkiye İstatistik verilerine göre; Türkiye’nin 2004 yılında yüzde20,8 olan kadın istihdam oranı 6,3 puanlık artışla 2013 yılında yüzde 27,1 seviyesine ulaştı." diyerek bilgi verdi.

Bakan İslam, konuşmasına şöyle devam etti: "2004’te kadın iş gücüne katılım oranı yüzde23,3 iken 7,5 puanlık artışla 2013 yılında yüzde 30,8’e yükseldi. TÜİK 2013 yılı verileri çerçevesinde okuma düzeyi yükseldikçe kadınların iş gücüne katılım oranının da yükseldiğini açıklıyor. Okuma yazma bilmeyen kadınları iş gücüne katılım oranı yüzde 26,3, Lise düzendeki kadınların yüzde32,1, yükseköğretim yüzde 72,2."

Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi kadın istihdamını artırmak için yapılan çalışmalarda kadın girişimciliğinin desteklenmesinin üzerinde önemle duruluğunun altını çizen İslam, TÜİK, verilerinden alınan bilgileri açıkladı: "Yüzde 1,3 olan kadın işveren oranının kendi hesabına çalışan girişimci kadınların yüzde 10,7 oranında daha düşük olması da kadınların işveren statüsüne doğru çok zor ilerleyebildiklerini göstermektedir. Kadınların karşılaştığı sorunların başında finansal kaynak bulmakta yaşanan güçlükler ve sermaye yetersizliği geliyor."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.