Bakan Gül'den mahkemelere 'iyi hal' tepkisi

Bakan Gül'den mahkemelere 'iyi hal' tepkisi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, kadına yönelik şiddetle ilgili olarak "Zalimce cinayetlerin ardından görülen davalarda, 'iyi hal' gibi soyut değerlendirmeler vicdanları yaralıyor dedi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül yaptığı konuşmada kadına karşı şiddete dikkat çekerek şunları söyledi: "Kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılması için önemli bir paydaş olan yargıdan adalet duygusunu incitmeyecek karar çıkması milletimizin beklentisidir. Zalimce cinayetlerin ardından görülen davalarda, somut ve hukuk temelli tatmin edici gerekçelere dayanmayan 'iyi hal' gibi soyut değerlendirmelerle canilere ceza indirimi yapılması vicdanları yaralamaktadır. Amacımız, hukukun kolaylaştırıcı imkanlarını harekete geçirmektir. Hukuk düzenlemeleri vatandaşın, toplumun beklentisine cevap vermek zorundadır" dedi.

‘Singapur Sözleşmesi’nin Arabuluculuk Üzerine Yansımaları Sempozyumu’na katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün hedefinde son günlerde sıkça gündeme gelen ‘iyi hal’ indirimleri vardı.

Özellikle kadın ve çocuklara karşı işlenen suçlarda mahkemelerin sanıklara ‘iyi hal’ indirimi uygulaması toplumun büyük kesiminden tepki alıyor. Ceza indirimlerinin suça teşvik ettiği ve adalet arayışında olanlar için hayal kırıklığı yarattığı ifade ediliyor.

‘CEZA İNDİRİMİ VİCDANLARI YARALAMAKTADIR’

Son olarak Ankara’da bir plazanın 20’nci katından atılarak öldürülen üniversite öğrencisi Şule Çet’in davası karara bağlanmış, iki sanığın cezalarında ‘iyi hal’ indirimine gidilmişti. Mahkemenin indirim kararı tepkiyle karşılanmıştı.

Sempozyumda konuşan ve isim vermeden karara değinen Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Zalimce cinayetlerin ardından görülen davalarda, somut ve hukuk temelli tatmin edici gerekçelere dayanmayan ‘iyi hal’ gibi soyut değerlendirmelerle canilere ceza indirimi yapılması vicdanları yaralamaktadır.” dedi.

Konuşmasında “Elbette yargı mercileri kendi takdirlerini vermektedir. Ancak verilen her kararın maşeri vicdanda ve toplum nezdinde yeni yaralar açmayan yaraları kapatan bir karar olması gerekçeye dayanması milletimizin beklentisidir” diyen Bakan Gül şunları kaydetti:

“Yıllardır uygulanan İnfaz Kanunu üzerine yapmış olduğumuz çalışmalarda iyi hal, açığa ayırma gibi konular bakanlığımızca tüm uygulayıcılar, tüm akademisyenlerle çalışma yapılan bir diğer konudur. Bu konuda parlamentonun takdiri halinde bu hususta da atılması gereken adımlar olduğunu, bu konuda çalışmalarımızın yapıldığını ifade etmek isterim.

‘KADINA YAPILAN HER TÜRLÜ ŞİDDETİ NEFRETLE KINIYORUM’

Sempozyumdaki konuşmasının başında “Dünya Kadın Hakları günü gibi anlamlı bir günde yapılan bu toplantı vesilesiyle bütün kadınlarımızın insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşama haklarını en güçlü şekilde savunuyor, kadına yapılan her türlü şiddeti en büyük nefretle ve güçlü şekilde kınıyorum.” ifadelerini kullandı.

Kadına yönelik şiddetin eğitim düzeyi, ekonomik gelişmişlik, kültür seviyesi ve ülke fark etmeksizin bütün dünyada artarak devam ettiğini dile getiren Gül, “Bu bir kabullenmişlik değil, üzerinde ciddi şekilde düşünmemiz gereken bir durum tespitidir.Kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılması için bütün kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, medya topyekün seferberlik ve işbirliği içinde olmalıdır.” diye konuştu.

Gül, şiddetle mücadelede önemli bir paydaş olan yargısal süreçlerde de, mağdur tarafın ve kamuoyunun adalet duygusunu incitmeyecek kararlar çıkmasının milletin beklentisi olduğunu vurguladı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına destek olmak için anlaşıldığını ifade eden Gül, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’nde (ŞÖNİM) avukatların kadınların yanında yer alması ve bu konuda tüm sürecin bir avukat nezaretinde olması konusunda ilgili bakanlıklarla çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

GÜL'DEN CEREN ÖZDEMİR'İN KATİL ZANLISI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Ordu'da balerin Ceren Özdemir'i evinin kapısının önünde kalbinden bıçaklayarak öldüren Özgür Arduç'la ilgili olarak Adalet Bakanı Abdulhamit Gül basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gül, "Başsavcılık soruşturma yapıyor. Açıklama yapacaktır. Firar etmiş, aranıyormuş. Kolluk arıyordu. Bununla ilgili olarak Başsavcılık ciddi bir şekilde takip ediyor. 1 Aralık'ta firar etmiş." bilgisini paylaştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.