Bakan Elvan: Tib, Mart 2014’te 5 Bin 114 Kişi Dinledi

Bakan Elvan: Tib, Mart 2014’te 5 Bin 114 Kişi Dinledi

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, 2014 Mart’ta 5 bin 114 kişinin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından dinlendiğini söyledi. Elvan ayrıca, 26 Haziran’da TİB’de sistemlerin yapılan saldırı ile...

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, 2014 Mart’ta 5 bin 114 kişinin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından dinlendiğini söyledi. Elvan ayrıca, 26 Haziran’da TİB’de sistemlerin yapılan saldırı ile bloke edildiğini ve 20-25 dakikalık bir gecikme ile sitemin tekrar devreye girdiğini belirtti.

Elvan, Ankara’da Türk Telekom Ahlatlıbel Tesisleri’nde basın mensupları ile iftarda bir araya geldi. Elvan, iftar sonrası basın mensuplarının sorularına cevap verdi. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) Milli İstihbarat Teşkilatı'na devrine ilişkin olarak Elvan, “Sayın Başbakanımız TİB’in, MİT’e devri ile ilgili bir açıklama yaptı. Bu konuda da biz bir çalışma yapıyoruz. Zaman içerisinde bu çalışmayı sizlerle paylaşırız” değerlendirmesini yaptı.

MİT’ten bazı kişilerin TİB’in erişim şifrelerini aldığı iddiası ile ilgili olarak Bakan Elvan, “Bu konu daha önce de bir milletvekili tarafından gündeme getirilmişti. Bununla ilgili TİB, bir açıklama yaptı ama yeteri kadar basında yer almadı. Ocak 2014 tarihi itibari ile başkanlıkta çalışan hiç kimsenin şifresinin başka kurumlardan gelen birileri tarafından alınması ya da herhangi bir gerekçe ile şifrelerinin diğer kurum personeli ile veya kurum dışı çalışanları ile paylaşılması kesinlikle söz konusu değildir. Ocak 2014 öncesi bazı firma personeline çünkü TİB anlaşma imzalamış bazı firmalarla ve bu firmalara da belirli işler yaptırmış. Bu firma personeline sistemlere erişim yetkileri ve kapı giriş kartları verildiği tespit edilmiş. Bu tür kişilerin erişimleri derhal iptal edilmiştir. Ayrıca anılan tarih öncesi kritik sistemlere erişimleri olan bazı personelin ortak şifreler kullandıkları ve yaptıkları hiçbir işlemin kaydını tutmadıkları veya sildikleri test edilmiştir. Soruşturma çerçevesinde, soruşturma devam ediyor zaten” dedi.

TİB’E SALDIRI İDDİASI

Dinleme sistemlerinin bir hafta boyunca kayıt yapamadığı iddiasının gerçek olmadığını açıklayan Elvan, “Bu bilgiyi kim verdi, kime verdi, nasıl verdi bilmiyorum. Böyle bir husus söz konusu olmadı. Sadece 26 Haziran 2014 tarihinde saat 23.30’da bu bahsedilen kurumlara Jandarma, MİT ve Emniyet İstihbarata olan hatlara bir girişimle, içeriden yazılım içerisine girilip oraya yazılan bazı kodlarla sistem bloke ediliyor ama arkadaşlarımız derhal yedek sistemi devreye sokuyorlar. Aşağı yukarı 20-25 dakikalık bir gecikme ile sistem devreye giriyor” bilgisini verdi.

Özellikle TİB sistemine yönelik olarak farklı zamanlarda sabotaj girişimlerinde bulunulduğunu dile getiren Bakan Elvan, “Buna karşı da tüm mücadele sürüyor. Şu an itibarı ile alınan teknik önlemler sayesinde herhangi bir problemle karşı karşıya kalmadılar. Savcılığa bu yönde bir suç duyurusunda bulunuluyor. Savcılık bu yönde çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Göreve geldiği günden itibaren TİB’te yapılmış olan dinlemelerin tüm kayıtlarının saklı olduğu bilgisini veren Elvan, “Yani daha önceki dönemlerde imha edilmiş. Özellikle dinlemeler ve bazı kayıtlar. Onunla ilgili soruşturma devam ediyor” şeklinde konuştu.

“2014 YILI ALTI AYLIK HEDEF 76 BİN 86”

Hedef sayılarında çok ciddi bir azalma olduğunu ve hedefin dinleme anlamına geldiğini vurgulayan Elvan, “Mart 2013’te 51 bin 413 yeni hedef belirlenmiş. Mart 2014 ile kıyasladığımız da ise tekil hedef sayısı ise 5 bin 114. Hem talep azaldı hem de mahkemeler. 2013 Ocak-Haziran dönemi 290 bin 490 toplam hedef var. 2014 yılı altı aylık ise 76 bin 86. Yine örnek olması acısından uzatmalar dahil hedef sayısı toplam dinlenen telefon sayısı diyelim. 2012 yılında 583 bin 151. 2013’te 607 bin 224. 2014’te bu çok daha aşağılarda yer alacak” şeklinde konuştu.

Elvan ayrıca Ankara-İstanbul arası Yüksek Hızlı Tren seferlerinde bilet fiyatlarının otobüs seyahatlerine göre daha pahalı olacağını ve günde 6 sefer yapacakları bilgisini verdi. Elvan ayrıca Türk Hava Yolları’nda yaşandığı söylenen finansal krizle ilgili olarak konunun Maliye Bakanlığı’nın alanına girdiğini ifade etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.