Bakan Canikli: Kapıkule’de Yaz Döneminde Araç Kuyruğu Yaşanmayacak

Bakan Canikli: Kapıkule’de Yaz Döneminde Araç Kuyruğu Yaşanmayacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, gelecek yaz döneminde özellikle Kapıkule’de basına konu olacak araç kuyruğunun olmayacağını söyledi.Çeşitli programlara katılmak üzere Edirne’ye gelen Bakan Canikli, ilk olarak Kapıkule Sınır...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, gelecek yaz döneminde özellikle Kapıkule’de basına konu olacak araç kuyruğunun olmayacağını söyledi.

Çeşitli programlara katılmak üzere Edirne’ye gelen Bakan Canikli, ilk olarak Kapıkule Sınır Kapısı’na da geldi.

Kapıkule’nin girişinde Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın tarafından karşılanan Canikli, VIP salonuna geçti.

Bakanlığın bürokratları, gümrük yetkilileri yaklaşık 1,5 saat süren bir toplantı gerçekleştiren Canikli, toplantının bitiminde kameraların karşısına geçti.

Türkiye’nin Avrupa ülkelerine açılan en büyük sınır kapısı olan Kapıkule önünde yaşayan gurbetçi yoğunluğu ve TIR kuyruğuna değinen bakan, giriş ve çıkış yapacak küçük araç ve TIR kuyruğunun yaşanmayacağını vurguladı.

Canikli, “Onunla ilgili çalışmalarımızı kısa bir süre içerisinde tamamlayacağız. Amaçlarımızdan bir tanesi budur zaten. Yerinde inceleme yaparak tedbirler almak. Ve yaz gelmeden, giriş ve çıkış trafiği yoğunlaşmadan biz inşallah projemizi tamamlamış olacağız. Dolayısıyla bu şekilde çok fazla ilave bir değişiklik yapmadan ama buradaki iş akışını yeniden organize ederek ve mevcut peronları mobil hale getirerek etkili bir sonuç alma imkânımız ortaya çıkacak.” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE GİREN TÜM ARAÇLAR X-RAY DENETİMİNDEN GEÇİRİLECEK

Kapıkule’nin Türkiye’nin ikinci büyük gümrük kapısı ve aynı zamanda batıya açılan çıkış kapısı olduğunu ifade eden Canikli, “Çok yoğun bir trafiğin yaşandığı bir kapımız. Amacımız verilen hizmetin kalitesini daha iyi noktalara getirilmesi. Son 12 yıl gerçekten gümrük kapılarımızda, bütün gümrük kapılarındaki işlemlerde ciddi bir iyileşme söz konusu ama bunu daha da ileri noktalara götürmemiz gerekiyor. Herkesin memnun olacağı, şikâyetlerin en seviyeye indiği bir hizmetin yakalanması gerekiyor.” dedi.

Gümrük giriş ve çıkışlarında gayr-i kanuni meydana gelen veya gelmesi muhtemel ticaretin engellenmesi olduğunu açıklayan Bakan, özellikle teknolojinin sağladığı imkânların kullanılması gerektiğini ifade etti.

İlk kez 2003 yılında gümrüklerde hizmet vermeye başlayan araç tarama sisteminin kayıp, kaçağın azaltılmasında, yasa dışı ticaretin önlenmesinde bize çok büyük imkanlar sunduğu dile getiren Canikli şunları söyledi: “Özellikle x-ray cihazları, tren tarama dahil olmak üzere. Fakat hala bu noktada kapasitemiz belirli bir seviyede. Nihai hedefimiz Türkiye’ye giren tüm eşya ve insan taşıyan araçların x-ray tarama sisteminden geçirilmesi. Ve aynı şekilde ülkeye gelen tüm kargoların x-ray denetimine tabii tutulması. Türkiye’den yaklaşık 4,5 milyon konteynır gidiyor. Yaklaşık yine 4 milyonun üzerinde bir TIR girişi söz konusu tüm gümrük kapılarımızdan. Bunların tamamını x-ray taraşından geçirilerek çok etkili bir denetime tabii tutulması nihai hedefimiz. Başardığımızda bunu dünyada uygulayan tek ülke olacağız.”

Şu an belirli yöntemlerle x-ray cihazına gönderilecek araçların tespit edildiğini anlatan Gümrük ve Ticaret Bakanı, “Kapasitemiz ölçüsünde araçlar x-ray cihazına yönlendiriliyor. Ama bunun Türkiye’deki oranı ise bir hayli düşük doğal olarak. 2015 yılından itibaren yoğun bir şekilde bu cihazların alınımını hızlandırıyoruz. Tabii tümünü taranır hale gelebilmesi için çok ciddi bir kaynak gerekiyor. Yaklaşık 1,5-2 milyar lira gibi bir kaynak gerekiyor. Onu birkaç yıl içerisinde sağlamamız mümkün değil. Ama olabilecek en hızlı süre içerisinde bunu gerçekleştireceğiz.” dedi.

Kapıkule’de aldıkları bir kararı açıklayan Bakan Canikli konuşmasını söyle sürdürdü: “Kısa bir süre içerisinde Kapıkule’den Türkiye’ye giren otobüslerin tamamı x-ray taramasından geçirilecek. Ona kapasitemiz müsait. Önümüzdeki yıl iki tane daha x-ray cihazı daha da göndereceğiz. Araç tarama kapasitesini iki katına çıkaracağız. Çünkü bugüne kadar olan yakalamalarda kaçak tespitlerinde x-ray cihazlarının çok büyük katkısı olduğunu, çok önemli araçlar ve imkânlar sunduğunu biliyoruz. O yüzden her geçen yıl da bu cihazların daha kesin bilgi sunma özelliği ve kapasitesi teknolojik gelişmeler çerçevesinde yükseltiliyor. Şu an elimizde kullandığımız x-ray tarama cihazlarının günlük tarama kapasitesi 110 araç iken yeni alacaklarımızla bu sayı 200’de kadar ulaşmaktadır. Dolayısıyla önümüzdeki 4 ile 5 yıl içerisinde Türkiye’ye giren tüm eşyaların, araçların yüzde yüz tarama denetiminden geçirilmesi mümkün hale gelecek.”

"TÜRKİYE’YE GİRİŞ YAPAN ARACIN TÜM İŞLEMLERİ TEK NOKTADA YAPILACAK"

Türkiye’ye giriş yapan bir aracın 5-6 noktada işlemlerin yapıldığını dile getiren Bakan Canikli, hedeflerinin bu işlemleri teke düşürmek olduğunu anlattı.

Canikli, “Yani bir araç Türkiye’ye girerken tek noktada bir kez durarak tüm işlemler gerçekleştirilecek. Bir araç maksimum 6 işlemden geçiyor. Bunun tane gümrük bakanlığımızla ilgili işlemler. Bir tanesi de İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı pasaport kontrolü. Onunla ilgili İçişleri Bakanlığımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Onu da araçlar için alınarak tek bir memur tarafından bütün işlemler tek durakta yapılması noktasında belirli bir aramaya geldik. İnşallah ilk uygulamasını Sarp Sınır Kapısı ve Kapıkule’de yapacağız. Ardından diğer tüm kapılarımıza teşmil edeceğiz.”

"DEZENFEKTE ÜCRETİ KONUSUNDA İNCE AYAR YAPTIK"

Nurettin Canikli herhangi bir sıkıntı bulunmadığını belirterek sadece bir ince ayar yaptıklarını kaydetti.

Bu an için bu kadar açıklamaya yapabileceğini ve daha ileri açıklama yapacağını vurgulayan Canikli, “Tabii bir mütekabiliyet kuralının uygulanması gerekiyor. Hassasiyetimiz var. bundan dolayı bizim kendi TIR’larımıza, şirketlerimize ilave bir maliyetin gelmemesi gerekiyor. Ama altını çiziyorum. Mütekabiliyet gereği aynı birebir misillemenin de yapılması gerekiyor. Bu tamamen uluslararası hukukun gereği olarak devlet olarak bunu yapmamız gerekiyor. Ama bunu yaparken de TIR’larımıza en azında hissedilebilir yükle karşı karşıya kalmayacaklar. Bu ikisini birlikte harmonize etmeye çalışıyoruz. Onun çalışmaları şu anda devam ediyor. Yoksa kurumlar arası herhangi bir sorun yok.” açıklamasını yaptı.

Basın açıklamasının ardından Canikli, gümrük sahasında incelemelerde bulundu. X-ray taraması dahil olmak üzere gümrük faaliyetleri ilgili bilgi aldı. Kapıkule programını tamamlayan Canikli, daha sonra Edirne Valiliği’ne geçti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.