Bakan Avcı: Onlar Şehadetnamelerini Çanakkale’de Aldı

Bakan Avcı: Onlar Şehadetnamelerini Çanakkale’de Aldı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ''Bizim zamanımızda ‘şehadet’ terimi vardı. İlkokul diploması için ‘şehadetname’ kullanılırdı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ''Bizim zamanımızda ‘şehadet’ terimi vardı. İlkokul diploması için ‘şehadetname’ kullanılırdı. Çanakkale’de savaşanlar şehadetnamelerini Çanakkale’de almışlardır. Milli Eğitim Bakanlığı şimdiye kadar bu kadar anlamlı diploma vermemiştir.'' dedi.

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) merkez binasında yapılan Çanakkale’ye 300 bin öğrenci gönderme programında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ATO Başkanı Salih Bezci, İl Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt ve Çanakkale’ye gidecek öğrenciler katıldı. Programda konuşan Bakan Avcı, son 12 yılda yüzbinlerce yeni dershane yaptıklarını ama bir tanesinin hepsine bedel olduğunu vurgulayarak, ''Gidip göreceğiniz Çanakkale Şehitlikleri bizim en anlamlı dersliğimizdir.'' şeklinde konuştu.

Çanakkale'de tarihi okuyup, oradaki insanların nasıl omuz omuza savaştıklarını, şehit olduklarını, gazi olduklarını ve bütün bunların neden olduğunun öğretmenler tarafından anlatılacağını anlatan Avcı,
''Bizim zamanımızda bir terim vardı: ‘Şehadetname’ ilkokul diploması için Şehadetname kullanılırdı. 'Şehadetnamesi var mı’ yani ilkokulu bitirdi mi diye sorarlardı. Yani Şehadetname eskiden diploma yerine kullanılırdı. Tarihimizdeki kayıtlara baktığımızda İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray lisesi, Kastamonu ve Erzurum lisesi kayıtlarına baktığınızda şöyle bir not görürsünüz. '1915 yılına ait bu yıl mektebimiz harbi umumi nedeniyle mezun verememiştir.' Yani bu liselerimizde binlerce genç evladımız, o yıl okullarını bırakıp Çanakkale’ye gidip, şehit oluşlardır. Onlar şehadetnamelerini Çanakkale’de almışlardır. Milli Eğitim Bakanlığı şimdiye kadar bu kadar anlamlı diploma vermemiştir. Siz onları ziyarete gideceksiniz, orada gözünüzü ve gönlünüzü açık tutmanızı rica ediyorum. Orada gezerken dikkat edin. Sizin de orada akrabalarınızda, kasabalarınızdan, tanıdıklarınızı göreceksiniz.'' diye konuştu.

Konuşmanın ardından Bakan Avcı öğrencilere kitap dağıttı, onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Avcı, Çanakkale’ye giden öğrencilere el salladı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.