Bakan Ala’ya Ankara Ana Ulaşım Planı Soruldu

Bakan Ala’ya Ankara Ana Ulaşım Planı Soruldu

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği'nin 14 Haziran 2014 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, İçişleri Bakanı...

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği'nin 14 Haziran 2014 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya Ankara Ana Ulaşım Planı ile ilgili sorular yöneltti.

İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yazılı olarak cevaplanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Aylin Nazlıaka, yeni çıkan yönetmelikte kentlerin bütüncül planlamasının temelini oluşturan Çevre Düzeni Planları’nın, Nazım Plan kategorisinden çıkartıldığını söyledi. Bu düzenlemeyle alt öncelikli projelerin, kentlerin bütünlüğünü sağlayan üst planlara bağlı kalmadan uygulanabileceğini ifade eden CHP’li Nazlıaka, "Uzmanlar, hazırlanan yönetmeliğin imar kanununa aykırı olduğunu, çağdaş şehircilik kuramlarına tezat oluşturacağını, Ankara Ulaşım Ana Planı’nı da olumsuz yönde etkileyeceğini söylemektedir. Yönetmeliğin yargıdan döneceğine ilişkin vurgu yapılmaktadır." dedi.

Parkları, yeşil alanları, kentsel donatı alanlarını rant ve AVM olarak gören, çağdaş ve yaşanabilir kent anlayışını yok sayan, kent içi ulaşımda araç odaklı planlayan anlayışın, bu uygulamalarını engelleyen hukuki engelleri bir gecede kanun teklifleri ve yönetmeliklerle kaldırdığını kaydeden Nazlıaka, "Meslek örgütlerinin, üniversitelerin görüşü alınmadan çıkartılan kanun ve yönetmelikler, dere yataklarına yapılan konutlar, plansız ve gereksiz yollar, trafik sıkışıklığı, yetersiz yeşil alanlar, nüfus yoğunluğunu karşılamayan kentsel donatı alanları olarak kent sakinlerine geri dönmektedir. Son yıllarda en küçük yağışta yaşanan sel baskınları, toprak kaymaları ve diğer afetlerin nedeni Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nde olduğu gibi sadece rant için çıkartılan hukuka aykırı yönetmeliklerdir." hatırlatmasında bulundu.

CHP Milletvekili, bu bağlamda Bakan Efkan Ala’ya şu soruları yöneltti: "Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin İmar Kanuna aykırı olduğu iddiası doğru mudur? Doğruysa bu yönetmelik iptal edilecek midir?

Bu yönetmelik konuyla ilgili meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin ve kapsayıcı bir şekilde üniversitelerin onayı alınmadan hazırlanan Ankara Ana Ulaşım Planı’nın onaylanması ve yargıya taşınmasının önlenmesi için mi çıkartılmıştır?

Ülkemizde en küçük yağışta cadde ve sokaklar adeta bir nehre dönüşmektedir. Bunun nedenleri nelerdir?

2013 yılı ve Ağustos 2014 tarihlerine kadar olan dönemde yaşanan su baskınlarının illere göre sayısı nedir?

Ankara Ana Ulaşım Planı nasıl hazırlanmıştır? Planı hazırlayan komisyonda bulunan üyeler kimlerdir? Görev ve unvanları nedir? Bu üyeler nasıl belirlenmiştir? Planın Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne maliyeti ne olmuştur?

Plan, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisine getirilmeden önce kamuoyunda tartışmaya açılacak mıdır? Konuyla ilgili meslek örgütlerinin, sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerin ve kent sakinlerinin görüşleri alınacak mıdır?

İlgili yönetmeliğe göre, üst ölçek planlama kademesi olan, 1/25.000 ölçekli, 'Çevre düzeni nazım imar planlarının'; 'nazım plan' kapsamından çıkarılarak, 'Strateji planı' adı altında, 'şemasal ve grafiksel bir dile' indirgenmesindeki gerekçe nedir?

Gazi Üniversitesi tarafından hazırlanan 'AUAP 2038' çalışmasının 'analiz' planının özü ve içeriği açısından bir çevre düzeni nazım kent planı olmadığı yönünde ciddi iddialar bulunmaktadır. Bu iddialar doğru mudur? Ankara’da bugüne kadar uzman görüşlerinin dikkate alınmadan yapılan ulaşım planlarının Başkent'in trafiğini getirdiği nokta ortadadır, Ankara'nın geleceğini doğrudan etkileyecek olan bu planla ilgili olarak uzmanların eleştirileri neden dikkate alınmamaktadır? Bilimi yok sayan ulaşım planlarının trafik sorununu çözmesi mümkün müdür?" CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.