Bakan Ağbal: AB ile ekonomik ilişkiler daha da artacak

Bakan Ağbal: AB ile ekonomik ilişkiler daha da artacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Konya'da Konya Sanayi Odası tarafından bir otelde düzenlenen 'Konya Üretiyor Türkiye Büyüyor' adlı toplantıya katıldı

Maliye Bakanı Nabi Ağbal'nın onur konuğu olduğu, sanayiciler ile birlikte gerçekleştirilen istişare toplantısı sona erdi. Ramada Otel'de gerçekleştirilen toplantıya Ağbal'ın yanı sıra Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Konya Milletvekilleri; Muhammet Uğur Kaleli, Ömer Ünal, AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat, İl Emniyet Müdür Şükrü Yaman, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Seyit Faruk Özselek, STK temsilcileri ve davetliler katıldı. Bakan Ağbal, ülke ve dünya gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

FAİZ ORANLARI ARTABİLİR

Yeni açılan bölgelere yoğun talep geldiğini aktaran Ağbal, Makine ve otomotiv sanayi gibi Türkiye'yi ileri taşıyacak işletme sayısının Konya'da fazla olduğunu belirtti. Konya'nın ülkenin tahıl ambarı konumunda yer aldığını, Selçuklu başkenti kadar tarımın da başkenti olduğunu dile getiren Ağbal,  “Önümüzdeki dönemde sulama yatırımını daha fazla artırmalıyız. Sulanan arazi sayısı artırılmalı. Toprak ile suyun buluşması farklı bir şey. Tarımsal hasılat daha fazla artar. Küresel ekonomide 2009 sonrası yeni döneme girildi. Dünyada büyüme oranları aşağılara indi. Düşük büyüme oranları önümüzdeki yıllarda da devam edecek. 2016 yılı, dünya ekonomisi açısından 2009'dan sonra en kötü yıl oldu. Bu gelişmeler bizim için fırsat aynı zamanda risk teşkil ediyor. Son 14 yılda fırsatları en iyi şekilde değerlendirdik. Avrupa son yıllarda kötü performans içindeydi, kendini toplamaya başladı. ABD'de seçim oldu, her şey çözülmedi. ABD'de ekonomik olarak ciddi karışıklıklar var. Faiz oranlarının artmasına imkan veren olaylar yaşanabilir” açıklamalarında bulundu.

AB CİDDİ TRAVMALAR YAŞIYOR

Son 6-7 yıldır özel sektörde yatırımların azaldığını ifade eden Ağbal,  “AB, ciddi bir travma yaşıyor” şeklinde konuştu. “ Kendi kaderini masaya yatırmış ve hararetli tartışıyor. Dağılma kaygıları var” diyen Ağbal, şunları kaydetti: “AB'nin uzun vadeli içine düştüğü ekonomik krizler var. İslam ve Türkiye karşıtlığının arkasındaki gerçeklere bakınca, AB ülkelerinin bundan sonraki süreçte ekonomiden daha az pay alacağı gerçek. Biz yinede AB ülkeleri ile ekonomik ilişkilerimizi artırarak, devam ettireceğiz. Mülteci sorunları azalmayacak, daha fazla artacak. Küresel ekonomi merkezleri de değişiyor. Doğu dünya ekonomisinden daha fazla pay alacak. Teknoloji doğuya kayıyor. İpek Yolu yeniden canlanıyor. Bu trendi yakalamamız ve Türkiye'nin ekonomik çıkarlarını bu yeni sisteme göre yapmalıyız.”

EKONOMİK İLİŞKİLERE ÖNEM VERİYORUZ

16 Nisan'da halk oylamasının yapılacağını söyleyen Ağbal, Vatandaşları bilgilendirmek için Avrupa'ya gitmek kadar doğal bir şey olmadığını da konuşmalarına ekledi. Ağbal, şunları dile getirdi:  “Bu ziyaretler, ilk kez değil. Daha öncede buluşma toplantıları yapıldı. Neden farklı bir boyuta geldik? Gerek Almanya'da gerekse Hollanda'da bakanlarımıza yapılan muameleyi kınıyoruz. Dün Bakanlar Kurulu'nda konular enine boyuna değerlendirildi. Hollanda hükümetinin yaptıklarına karşı atacağımız adımları kararlaştırdık. Avrupa'da siyaset, aşırı sağcı eylemcilere teslim olma durumunda. Avrupa iddia edildiği gibi demokrasinin beşiğiyse, karşılaştığımız hamle utanç vericidir. O ülkelerin vatandaşları ile sorunumuz yok. Yürüttüğümüz ekonomik ilişkiler devam edecek. Gümrük Birliği güncelleme çalışmaları yapıyoruz. Buna hem biz hem de onlar çok önem veriyorlar.  Ekonomide verimlilik düşüyor. AR-GE çalışmalarına daha fazla önem vermeliyiz.”

5 VE 6. SANAYİ BÖLGESİ MÜJDESİ

KSO Başkanı Memiş Kütükcü de 5. Bölge ile ilgili bilgiler vererek, şunları söyledi: “Bölgemizde kamulaştırmada sona geldik. Dava süreci devam eden sadece 5 dosya kaldı. Bu dosyalar da tamamlanır tamamlanmaz 5. bölgemizi yatırıma açacağız. Bu arada 6. bölgenin yer seçimi için de bakanlığımıza dosyamızı ilettik ve resmi müracaatımızı yaptık. Şu anda ihracatımızın yüzde 74’ünü sanayi sektörü oluşturuyor. Makine sanayinde, otomotivde, gıdada, dökümde, savunma sanayinde, ayakkabıda ve daha pek çok sektörde öncü bir şehir haline geldik. Son 15 yılda Türkiye’nin ihracatı 3.6 kat artarken, Konya 10.2 kat artırmayı başardı. Yine son 15 yılda 1200’ün üzerinde yeni ihracatçı firma kazandık. Bu şehrin girişimcileri, sanayicileri Konya Organize Sanayi Bölgesini Türkiye’nin 3. büyük OSB’si haline getirdi.

EMRE ÖZGÜL

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum