Bafra Ceza İnfaz Kurumları Hem Fabrika Hem Okul Gibi Çalışıyor

Bafra Ceza İnfaz Kurumları Hem Fabrika Hem Okul Gibi Çalışıyor

Bafra Cumhuriyet Başsavcılığı himayesinde, Bafra T Tipi Ceza İnfaz Kurumu ve Bafra Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan hükümlülerin korunması, eğitimleri ve yönlendirilmeleri konusunda duyarlılık oluşturulması, kurumun işleyişi ve önemi...

Bafra Cumhuriyet Başsavcılığı himayesinde, Bafra T Tipi Ceza İnfaz Kurumu ve Bafra Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan hükümlülerin korunması, eğitimleri ve yönlendirilmeleri konusunda duyarlılık oluşturulması, kurumun işleyişi ve önemi ile işyurdu atölyelerinin tanıtılması için Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesinde tanıtım toplantısı düzenlendi.

Tanıtım etkinliğine; Bafra Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin, Ceza İnfaz Kurumlarından Sorumlu Cumhuriyet Savcısı Uğur Karadeniz, T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Adem Tatlısoy, Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Recep Göğüş, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Başar, Bafra Genç İşadamları Derneği Başkanı Yavuz Selim Muratoğlu, Türk Kızılayı Bafra Şubesi Başkanı Osman Genç, Bafra Umut Derneği Başkanı Hülya Yangın Ertekin, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve işadamları katıldı.

Bafra Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin, tutuklu ve hükümlülere yönelik yapılan çalışmalarda tahliye sonrası tutuklu ve hükümlülerin tekrar suç işlemesinin önüne geçmek, topluma huzur ve güven veren kaliteli bir yaşam sürmeleri ile genel toplum huzuru ve refahına ulaşabilmek amacı ile faaliyetleri sürdürdüklerini belirterek, "Bu çalışmalarımıza destek verecek Bafra’mızın değerli iş adamlarını bizimle birlikte çalışmaya davet ediyorum. Bugün burada bizlerle bulunan Bafra’mızın değerli işadamları, sivil toplum örgütü üyeleri ve basın mensubu arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Bu amaçla yapılan Ceza İnfaz Kurumları 2009 yılında hizmete girmiş olup; hürriyeti bağlayıcı cezanın zorunlu kıldığı hürriyetten yoksunluk, insan onuruna saygının korunmasını sağlayan maddî ve manevî koşullar altında çektirilmesi sağlanmaktadır. Bafra T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun bir kısmı yüksek güvenlikli statüdedir. Erkek, kadın ve çocuk hükümlülerin barındırıldığı kurumda, adli, terör ve organize suçlulardan hüküm alanlar cezalarını infaz etmektedir. Açık Ceza İnfaz Kurumumuz'da ise yetişkin erkek hükümlüler barındırılmaktadır. Kurumlarda 2 kütüphane, 9 derslik, 2 bilgisayar sınıfı, 2 çim halı saha, kapalı spor salonu, voleybol ve basketbol oyun alanları, 4 hobi atölyesi, 7 iş atölyesi, 2 berberhane, mescit, terzihane, çamaşırhane bulunmaktadır. Hükümlüler 1, 8, 10 ve 16 kişilik odalarda barındırılmaktadır. Personelimiz mevzuatta belirtilen görevlerinin yanı sıra hükümlü ve tutukluların karşılaştığı sorunlarla yakından ilgilenerek onlara yardımcı olmaktadır. Ceza İnfaz Kurumunda bulunan hükümlüler için ceza odaklı değil, insan odaklı infaz anlayışı ile hareket etmekteyiz." dedi.

Bafra Ceza İnfaz Kurumları'nda iki yıllık süreçte okuma yazma bilmeyen 30 hükümlünün okuma yazma öğrendiğini vurgulayan Başsavcı Keskin, "İlkokul diploması bulunmayan 30 hükümlü derslerine devam ederek ilkokul diploması almıştır. 60 hükümlü ortaokul ve liseden mezun olarak diploma almaya hak kazanmıştır. 7 hükümlü açık öğretim fakültesinden mezun olmuştur. ÖSYM tarafından yapılan YGS’ye 65 hükümlü katılmıştır. LYS, ALES, KPSS ve ÜDS sınavlarına 10 hükümlü katılmıştır. Kurumlarımızda halen eğitim kurumuna kayıtlı olarak öğrenimlerine devam eden 319 hükümlü bulunmaktadır." diye konuştu.

Akademik çalışmaların yanında hükümlülerin iş ve meslek sahibi olmalarına da büyük önem verdiklerini anlatan Başsavcı Keskin konuşmasını şöyle sürdürdü: " Kurumumuzda 2013-2014 yılları içerisinde Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu Samsun İl Müdürlüğü ve Bafra Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile açılan 57 kursa 931 hükümlü katılmıştır. Bu hükümlüler arasında ilk kez meslek sahibi olanlar olduğu gibi, ceza infaz kurumuna girmeden önce çalıştığı işte belgesi bulunmayanlarda belgelendirerek kendilerini geliştirmeleri sağlanmaktadır. İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı alanında Mesleki Eğitim Merkezi işbirliğinde 20 yirmi kursa 362 hükümlü katılmıştır. Hijyen eğitimleri de ayrıca kurumlarımızda yapılmıştır. Açtığımız meslek edindirme kurslarında bölgemizin ihtiyaçları da dikkate alınmaktadır. Hükümlülerin ceza infaz kurumuna girmeden önceki işleri ile tahliye sonrası çalışabilecekleri alanlar sosyal hizmet uzmanlarımızca değerlendirilmekte ve ihtiyaç analizleri yapılarak hangi kurslara katılacakları belirlenmektedir."

Salıverilme öncesi mahkûm gelişim programı ile özel gözetim ve denetim programının yine uzmanlar tarafından yapıldığını vurgulayan Keskin konuşmasında şunlara da yer verdi: "Aynı zamanda hükümlü ve tutukluların sosyal hayattan kopmamaları için son iki yıl içerisinde 62 kez konferans, 10 konser, 5 tiyatro gösterimi, 23 tören ve anma günü programı, 3 spor turnuvası organizasyonu yapılmıştır. İşkollarımız ve atölyelerimiz; Kapalı Ceza İnfaz Kurumu; Tekstil Atölyesi, Ayakkabı Atölyesi, Kantin İşletmeciliği, Terzi Atölyesi, Açık Ceza İnfaz Kurumu; Marangoz Atölyesi, Demir Atölyesi 'Ferforje', Kantin İşletmeciliği, PVC Atölyesi, Terzi Atölyesi, Ayakkabı Atölyesi, İnşaat, Sera ve Sebzecilik işkolları bulunmaktadır. İşyurdu atölyelerimizin 2013 yılı cirosu 4 milyon 421 bin 682 TL'dir. 2013 yılında atölyelerimizde çalışan 392 hükümlüye 102 bin 831 TL ücret dışında atölye kârından 100 bin 80 TL kâr payı ödenmiştir. Sigorta işlemleri için 10 bin 489 TL sigorta bedeli olarak SGK’ya ödenmiştir. Çalışan arkadaşlar hem iaşelerini alınterleri ile kazanmış hem de ailelerine katkı sağlayabilmişlerdir."

Kurumların tanıtımı ile ilgili sunumu Altan Subaşı yaptı. Sunumdan sonra Bafra Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Atölyeleri ile Bafra T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Atölyeleri gezilerek yetkililer tarafından üretilen ürünler hakkında bilgi verildi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.