Badem ağacı dikelim

Badem ağacı dikelim

Konyanın iklim yapısına uygun olan ve ekonomiye büyük katkı sağlayacağı belirtilen badem ayrıca şehrin yeşil bir örtüye kavuşmasını beraberinde getirecek

BADEM, KONYA İÇİN BÜYÜK AVANTAJ
Fazla su istemeyen ve kuraklığa dayanıklı olan badem ağacının Konya’nın iklim yapısına uygun olduğu belirtiliyor. Bundan dolayı Konya’da boş arazilere tarımda alternatif olmak üzere badem ağacı dikilmesi öneriliyor. Bademin Konya için büyük katkı sağlayacağı ifade ediliyor. Şehrin yeşil bir örtüye kavuşmasını sağlayacak olan bademin ayrıca ekonomik açıdan da önemli katkı sağlayacağına dikkat çekiliyor.
BORSA 1 MİLYON 100 BİN TANE BADEM FİDANI DAĞITTI
Konya’da bademle ilgili ilk olarak en önemli organizasyona Ticaret Borsası imza attı. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde Konya Ticaret Borsası tarafından çiftçiye 1 milyon 100 bin tane badem fidanı ücretsiz olarak dağıtıldı. Borsa, 150 bin tane de ceviz ve kiraz fidanı da dağıttı. Türkiye’nin badem ithalatının çok olduğu göz önünde tutulursa Ticaret Borsası’nın önemli bir hizmeti yerine getirdiği görülür.
KONYA ŞEKER VE BÜYÜKŞEHİR’DEN BADEM ATAĞI
Çumra Şeker Tesisleri içerisinde 4 milyon ağaç yetiştirebilme kapasitesine sahip fidanlık kuran Konya Şeker de badem fidanı dikimine ağırlık veriyor. Konya Şeker tarafından Ereğli Karayolu Ovakavağı bölgesine 5 bin adet badem fidanı dikilmişti. Büyükşehir Belediyesi ise Sivrituzlatepe’de sürdürülen ağaçlandırma çalışmaları kapsamında bölgeye 5 ton tatlı badem tohumu ekimi gerçekleştirdi.
Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar, dernek olarak ceviz ve badem ağaçlarını yetiştirme projesi yaptıklarını açıkladı. Dernek bünyesinde badem çalışma grubu kurduklarını ve çok ciddi çalışmalar yapıldığını belirten Hasan Hüseyin Karapınar, işin uzmanlarının dosya hazırladığını hatırlatarak, şöyle devam etti: “Badem ağacı kayısı ağacının yetiştiği her ortamda hatta daha zor şartlarda da yetişir. Konya’nın etrafında çok ciddi yeşil alan boşluğu var. Ticaret Borsalarının başta bu işe el atmalarını istemiştik. Böyle bir çalışma başlattılar. Belediyelerin de bu konuda harekete geçmesini arzu ediyorum. Özellikle Takkeli Dağ ağaçlandırma çalışmaları kapsamında badem ağaçları dikilmesini istemiştik.”
EKONOMİYE CİDDİ KATKI SAĞLIYOR
TABİATA YEŞİL GÖRÜNÜM KAZANDIRIYOR
Ceviz ve badem ağacının hem ekonomiye ciddi katkı sağlayacağına, hem de tabiata yeşil görünüm kazandıracağına dikkat çeken Karapınar,  “1970’li yıllarda Türkiye ceviz üretiminde 2. sıradaydı. Daha sonra mobilya sektörüne hammadde sağlamak için ceviz ağaçları katledildi. Yerine ikame edemedik. Yeni yeni çalışma başlıyor. Tarım Bakanlığının bu ağaçlandırmalara dekar başına verdiği destek var. Yine Konya Ticaret Borsası ceviz ağacı çalışması yaptı. Onların da hazırladıkları fizibilite çalışmasında çok ciddi bir gelir sağladığı görülüyor. Ceviz ve bademin sayılamayacak kadar faydası var” diye konuştu.
Bademin ferdi teşebbüslerde çok ciddi gelir kazandıran bir ürün olduğunu ifade eden Karapınar, yerel yönetimlerin de hem meyvesi toplanan, hem yeşillik ve hem de insanlara geçim sağlayacak bu tip ağaç dikimine eğilmeleri gerektiğini belirtti. Karapınar, son olarak ceviz ve bademin nasıl dikileceğini merak edenlerin derneğin internet sayfasındaki bilgilerden faydalanabileceğini sözlerine ekledi.
KONYA TİCARET BORSASI 1 MİLYON 100 BİN FİDAN DAĞITTI
Konya’da bademle ilgili ilk olarak en önemli organizasyona Ticaret Borsası imza attı. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde Konya Ticaret Borsası tarafından çiftçiye 1 milyon 100 bin tane badem fidanı ücretsiz olarak dağıtıldı. Borsa, 150 bin tane de ceviz ve kiraz fidanı dağıttı. Ticaret Borsası ayrıca AB projesinden yararlanarak fidan dikimi ve ağaçlandırmayla ilgili olarak çiftçilere eğitim programları verdi.
İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün fidan sahalarında yetiştirilen badem fidanlarını çiftçilere ücretsiz olarak dağıttıklarını aktaran Ticaret Borsası yetkilileri, badem dağıtılmasının amacını ise şöyle açıkladı: “Badem çok su istemeyen, kuraklığa dayanıklı ve Konya için uygun bir meyve. Ülkemizin badem ithalatı da çok. Dağıttığımız badem fidanlarını diken çiftçiler bu sayede ürününden de yararlanmış olacak” dedi.
KONYA ŞEKER’DEN OVAKAVAĞI’NA 5 BİN BADEM
Konya nüfusu kadar ağacı toprakla buluşturma hedefini geçtiğimiz sene 4 milyon ağacı toprakla buluşturarak fazlasıyla gerçekleştiren Konya Şeker’in şimdiki hedefi ise Türkiye nüfusu kadar ağaç dikmek. Çumra Şeker Tesisleri içerisinde 4 milyon ağaç yetiştirebilme kapasitesine sahip fidanlık kuran Konya Şeker, badem fidanı dikimine de ağırlık veriyor. Konya Şeker tarafından Ereğli Karayolu Ovakavağı bölgesine 5 bin adet badem fidanı dikildi. Konya’nın şartlarına uygun olmakla birlikte büyük kazanç sağlayan bademin dikimine daha da önem verileceği belirtildi.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN 5 TON BADEM TOHUMU
Konya Büyükşehir Belediyesi de Sivrituzlatepe’de sürdürülen ağaçlandırma çalışmaları kapsamında bölgeye 315 bin adet fidan dikiminin yanı sıra 5 ton tatlı badem tohumu ekimi gerçekleştirdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum