Babacan'dan Siyasi Ve Ekonomik Reform Vurgusu

Babacan'dan Siyasi Ve Ekonomik Reform Vurgusu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için siyasi ve ekonomik reformları gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için siyasi ve ekonomik reformları gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi. Babacan, “Siyasi reformlar alanında, temel hak ve özgürlükler, demokratikleşme, hukukun üstünlüğü, gerçek anlamda hukuk devleti olabilmek... Bunlar işin olmazsa olmazı, bu alanda ileri yürümemiz lazım." dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 6. Altın Kalem Ekonomi Muhabirleri Derneği Ekonomi Basını Başarı Ödülleri törenine katıldı. Babacan, burada yaptığı konuşmada, önümüzdeki yılların gelişmekte olan ülkeler için iyi geçmeceğini vurguladı. Türkiye'nin 2023 hedeflerini gerçekleştirmesine ilişkin öngörülerini de dile getiren Babacan, şunları kaydetti:

"2023 hedeflerine ulaşmak için yapısal reformlara hız verilmesi gerekiyor. Siyasi ve ekonomik reformların büyük bir kararlılıkla devam etmesi gerekiyor. Siyasi reformlar alanında, temel hak ve özgürlükler, demokratikleşme, hukukun üstünlüğü, gerçek anlamda hukuk devleti olabilmek, bunlar işin olmazsa olmazı, bu alanda ileri yürümemiz gerekiyor. Ekonomik anlamda ise, geçen sene TBMM’de geçmiş olan 10 yıllık dönemi kuşatan planımızı yansıttık. Orada 25 öncelikli dönüşüm programı var. O 25 program önemli alanlar. Bunlar çok iyi çalışıldı. Ve bu 25 özel dönüşüm programını hazırlıyoruz. Atılacak adımları belirlemek ve takvime bağlamak istiyoruz ki, uygulama açısından kontrolü söz konusu olsun. Aksi halde, takvim vermezseniz, bu sadece niyet ifadesi olarak kalıyor. Siyasi reformları gerçekleştirir ve 25 dönüşüm programını gerçekleştirirsek, 2023 için iyi bir alt yapıyı bu günden itibaren kurmuş olacağız."

"ÖZEL SEKTÖRE İLİŞKİN YAPILAN HABERLER DAHA ÖNEMLİ"

Babacan, son 11 yıllık dönemin Türkiye için olumlu gelişmelerin olumsuz gelişmelere nazaran daha fazla olduğunu söyledi. Gelişmeleri objektif penceren izleyip tarafsız bir şekilde haber yapabilmenin, içinde bulunan Babacan, dönemin en önemli ihtiyaç konusu olduğunu dile getirdi.

Sansasyon adına, olayların olduğundan farklı gösterilebildiğini savunan Babacan, G20 üyesi ülke olarak, küresel ekonomi ile ilgili değerlendirmenin ve ülke ekonomisine ilişkin gelişmelerin tarafsız bir şekilde yansıtılmasının büyük önemi olduğunu vurguladı.

"TÜRKİYE'DE İSTİHDAM 760 BİN KİŞİ ARTTI"

Babacan, özel sektörün istihdam oluşturduğunu da belirterek, "Türkiye'de istihdam bir yılda 760 bin kişi arttı, bunda özel sektörün etkisi büyük. Ekonomimiz olumsuz gelişmelere rağmen, yıl başında öngörümüz oranı tutturacak bir büyüme performansı sergiledi. Ekonomideki büyümeyi özel sektör aktivitesinde görmek istiyoruz. Büyüme kompozisyonunda büyümenin daha ön planda olmasını bekliyoruz. İç tüketime dayanan bir büyüme değil, dış ticarete dayanan büyüme." ifadelerini kullandı.

"KREDİ ARTIŞLARI İSTEDİĞİMİZ ORANA İNMEYE BAŞLADI"

İç tüketimin kontrollü bir şekilde büyümesini sağlandığını bildiren Babacan, "Kredi artışları, oran olarak istediğimiz noktaya inmeye başladı. Bu olumlu bir gelişme. Kredi kartı harcamalarındaki olağanüstü büyüme kontrol altına alındı. Taksitli kredi kartı bakiyesinde son aylarda 7-8 milyar TL bir düşüş söz konusu. Bundan endişeleniyorduk. İş dünyasında, tüm ekonomik aktörlerde belli bir güven noktasına ulaşmış durumdayız. Böyle bir uygulama varsa, bu ekonomimiz için iyidir. İyi bir güven oluşmuş durumda." diye konuştu.

"G20 TOPLANTISI HAZIRLIK KOMİTELERİ ÇALIŞMAYA BAŞLADI"

G20 toplantısı için Türkiye’nin hazırlıklarının devam ettiğini ifade eden Babacan, bir yönlendirme kurulu kurulduğunu, bunun başkanlığının kendisinin yaptığını aktardı. Komitelerin çalışmaya başladığını bildiren Babacan, "2015, Türkiye için önemli bir yıl olacak." dedi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.