Azeri Tarihçi: Dünya Soykırım İddialarını Bırakıp Hocalı Gerçeğini Görmeli

Azeri Tarihçi: Dünya Soykırım İddialarını Bırakıp Hocalı Gerçeğini Görmeli

Azerbaycanlı tarihçi Musa Qasımlı, dünya kamuoyunun sözde Ermeni soykırımını konuşmak yerine, delilleri sabit canlı şahitleri halen hayatta olan Hocalı Soykırımını görmeleri gerektiğini söyledi.

Azerbaycanlı tarihçi Musa Qasımlı, dünya kamuoyunun sözde Ermeni soykırımını konuşmak yerine, delilleri sabit canlı şahitleri halen hayatta olan Hocalı Soykırımını görmeleri gerektiğini söyledi.
Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) açıklamalarda bulunan Prof. Dr.Qasımlı, '' Yüz yıl önce olduğu iddia edilen olayları bugün gündeme getirenler, 1992 yılında soykırıma maruz kalan Hocalı'da yaşayan Azerbaycanlıları görmezlikten geliyorlar.''dedi. Hocalı'da yapılan katliamın Ermenistan devleti tarafından en kanlı ve resmi ordu tarafından gerçekleştirildiğinin altını çizen Qasımlı,'' Osmanlı askerleri bir tane bile Ermeni öldürmedi. Tehcir sırasında Ermenilerin güvenliğini sağlamak amacıyla jandarma ve sağlık hizmetleri için doktor görevlendirildi. Ancak Hocalı'da Ermeniler devlet eliyle ve mevcut Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın komutasında katliam yaptı''dedi. Qasımlı bazı ülkelerin tamamen iddialardan ibaret olan tarihi bir konuyu siyasileştirerek, dünya kamuoyunun önüne çıkartırken, olayların tanıkları, fotoğrafları hatta video kayıtları mevcut olan Hocalı gerçeğini görmezden gelmelerinin iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

SÖZDE SOYKIRIM RUSYA'NIN PROJESİ
Tarihçi ve akademisyen kimliği ile uzun yıllar Rusya devlet arşivlerinde araştırmalar yaptığını bildiren Musa Qasımlı, söz konusu arşivlerde sözde soykırımın Çarlık Rusya'sının bir projesi olduğuna dair bazı bulgulara rastladığını bildirdi. Qasımlı, Rus arşivlerinde söz konusu dönemde Çarlık yönetiminin
Dışişleri Bakanı Sazanov'un Londra Büyükelçisi Benkerdov ve Paris Büyükelçisi İzvolski'ye gelecekte ''Ermeni soykırımı'' olarak anılacak proje hakkında bilgiler yer alan mektuplar bulunduğunu söyledi. Mektupların tarihlerinin 1915'ten önce olduğuna dikkat çeken Qasımlı, mektuplarda büyükelçilerin İngiltere ve Fransa yöneticileri ile görüşerek Osmanlı İmparatorluğu'nun Ermenilere ''soykırım'' yaptığı ve bu konuda rahatsızlıklarını bildiren ortak bir deklarasyon konusunda ikna etmeleri istendiği ifade ediyor. Qasımlı, '' Benkerdov ikna için söz konusu belge ile dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Eduard Grey'e gidiyor. Grey büyükelçiye deklarasyonu Rusya tarafının vermesinin daha uygun olacağını çünkü, İngiltere olarak o dönemde Osmanlı ile savaş halinde olduklarını ve inandırıcılığının olmayacağını söylüyor. Bu ifadeler aynen elçinin Petersburg'a yazdığı notlarda yer almaktadır.''dedi.
Prof Qasımlı, Büyükelçi Benkerdov'un notlarında Türkler ve sözde soykırımla ilgili kendi müşahedelerine de dikkat çekerek '' Benkerdov gönderdiği notta 'Türkler söz konusu olduğu zaman hak ve adaletin gözetilmesinin anlamsız' olduğunu ifade ederek, sözde soykırım konusunun ileride Rusya'nın çıkarlarına uygun olacağını, ayrıca Ermenilere de ruh yüksekliği sağlayacağını yazmış'' dedi.
Paris büyükelçisinin de Fransa Dışişleri bürokratlarıyla görüştüğüne dair arşiv belgelerinin bulunduğunu ifade eden Qasımlı, İzvolski'nin yaptığı görüşmelerde Fransız bürokratların deklarasyonda geçen 'Ermenilere yapılan uygulamalar Hıristiyan'lığa ve uygarlığa karşı bir uygulamadır'' ifadesindeki 'Hıristiyan'lığa' ifadesinin müstemlekesi altında yaşayan Müslümanları rahatsız edeceği endişesiyle söz konusu ifadeyi 'insanlığa' şeklinde değiştirerek kabul ettiğinin kaydedildiğini bildirdi. Qasımlı sözde soykırımın ince düşünülmüş bir Rus projesi olduğunun altını çizerek söz konusu ülkelerin Osmanlı Devletine verdikleri deklarasyonun tarihi olan 24 Nisanı Ermenilerin soykırım günü olarak kabul ettiklerini söyledi.

ERMENİLERİN CENAZELERİ GALİBA DOĞURUYOR
Ermenilerin sözde soykırımla ilgili iddia ettikleri insan kaybının sürekli artmasına esprili bir ifade ile dikkat çeken Qasımlı,'' Ermenilere ölüler doğum yaparak çoğalıyor mu? diye sormak gerekir'' dedi. Kafkas İslam Ordusunun Bakü'yü düşman işgalinden kurtararak tekrar vatanına dönmesinden sonra söz konusu ordunun komutanları Nuri Paşa, Mürsel Paşa ve dönemin Harbiye Nazırı Enver Paşa hakkında İngilizlerin uluslararası mahkemelerde 350 bin Ermeni vatandaşı öldürdüklerine iddiasıyla dava açtıklarını hatırlattı. Qasımlı',' Bu rakam gittikçe artıyor şimdilerde 2 milyon civarına yükseldi. Tarihte bu olayın bir benzeri yoktur'' dedi.

SOYKIRIMI ASLINDA ERMENİLER GERÇEKLEŞTİRDİLER
Prof. Musa Qasımlı Ermenilerin dünyada kendilerini sürekli mağdur olarak göstermeye çalışarak kazanımlar sağlamayı artık bir politika haline getirdiğini aslında, tarihte en büyük soykırımı kendilerinin gerçekleştirdiğini söyledi. Qasımlı'' Ermeniler Birinci Dünya Savaşı sırasında Anadolu'da Güney Azerbaycan'da, Güney Kafkasya'da, Tarihi Türk toprakları olan Erivan'da, Gürcistan'daki Borçalı bölgesinde ve Azerbaycan'da soykırımlar gerçekleştirdiler.''dedi.

EN BÜYÜK YÜK İŞ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI ÜZERİNE DÜŞÜYOR
Qasımlı Ermenilerin soykırımla ilgili iddialarıyla mücadele konusunda en büyük yükün sivil toplum kuruluşlarına düştüğünü söyledi. Qasımlı '' Konuyla ilgili stratejileri ülkeler belirlese de problemin çözümü ile ilgili çalışmaları sivil toplum kuruluşları(STK) yürütmelidir.''dedi. Avrupa'da bu sistemin yaygın şekilde kullanıldığını ifadeden Qasımlı devletin yapmak istediği ancak devlet oluşundan dolayı yapamadığı benzer konularda devreye STK'ların girdiğini bildirdi. Qasımlı STK'larla birlikte medyanın ve milli diaspora teşkilatlarının da inisiyatif alması gerektiği vurguladı.

QASIMLI KİMDİR?
Musa Qasımlı 1957 yılında Azerbaycan'da doğdu. 1979 yılında Azerbaycan Devlet Üniversitesi Tarih Fakültesinden mezun oldu. 1985'te yüksek lisansı tamamladıktan sonra araştırma görevlisi, 1992 yılında uluslararası ilişkiler alanında doktor unvanı aldı. Rusya devlet arşivlerindeki çalışmalarıyla tanınan Qasımlı, Bakü Devlet Üniversitesi’nde bilimsel faaliyetlerini sürdürmektedir. Azerbaycan Parlamentosunda iki dönemdir milletvekili olan Qasımlı Eğitim Bakanlığı Bilim Şurası Tarih Bölümü, Eski Sovyet Bilimler Akademisi, Amerika Arizona Üniversitesi Orta Doğu Araştırmalar Cemiyeti, Harvard Üniversitesi Orta Avrasya Araştırmaları Cemiyeti ve Ukrayna Uluslararası Akademisi üyesidir.
Azerbaycan'da yayınlanan çok sayıda kitap ve makale dışında; Türkiye, ABD, Almanya, Polonya, Rusya, Romanya, Ukrayna, Kazakistan, Gürcistan ve İran'da da kitap ve makaleleri basılan Qasımlı, 20'den fazla uluslararası konferansa konuşmacı olarak katıldı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.