Beyza Ulukan

Beyza Ulukan

Az yiyorum ama kilo veremiyorum diyorsanız...

Az yiyorum ama kilo veremiyorum diyorsanız...

Bazı insanlar diyet yapmalarına, hatta bazen abartıp guruldayan boş mideyle dolaşmalarına rağmen kilo vermekte güçlük çekiyor. Ancak “Az yiyorum ama bir türlü kilo veremiyorum” şeklindeki yakınmalara yol açan bu durumun sadece yemekle alakalı olmadığı, altında başka faktörlerin de olabileceği unutulmamalı.

AZ YENİLMESİNE RAĞMEN KİLO VERİLMEMESİNİN 5 NEDENİ

1-Öğün Atlamak

Diyete başladınız. Yoğunluktan dolayı, o gün tüketmeniz gereken ana veya ara öğünlerden birisini veya birkaçını atladınız. Belki o öğünü/öğünleri yememiş olmanın, kilo verme çabalarınıza katkıda bulunacağını düşünebilirsiniz. Bu durumda sadece kendinizi kandırmış olursunuz. Öğün atladığımızda, kan şekeri seviyesi düşer. Bu da, tatlı besinlere olan ihtiyacı arttırır, sizin acıkmanıza neden olur. Ayrıca az ve sık yemek yemek metabolizmanızın da sürekli çalışmasını sağlayacaktır. Böylece vücudunuz tükettiğiniz bütün besinleri harcama çabasına girecektir. Metabolizmanız sürekli çalışacaktır. Araştırmalar, kahvaltı etmeyenlerin, günün ileriki saatlerinde daha çok kalori aldıklarını ispatlıyor.

2-Yapılan kaçamakların farkında olmamak

Diyetinizi harfiyen uyguladığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Eğer buna rağmen  hala kilo vermiyorsanız, o zaman yediklerinizin miktarını kaçırıyor olabilirsiniz. Mesela çayın yanında yediğiniz o 2 tane bisküviyi, ya da doğum günü partisinde elinize tutuşturulan pastayı, ağzınıza attığınız bir avuç fıstığı, ya da yediğiniz grissinileri saymayı unutuyorsunuzdur belki, yada farkında olmadan atıştırıyorsunuzdur. Ama bunlar biriktikçe, kilo verememenizin sebebi olup çıkıverirler. Eğer kilo verememekten şikayet ediyorsanız, bir beslenme günlüğü tutun ve yiyip içtiğiniz her şeyi yazın. Haftanın sonunda, eğer dürüstçe her yiyip içtiğinizi yazdıysanız, niye kilo veremediğinizi göreceksiniz.

3-Bazı besinleri hayatımızdan tamamen çıkartmak

Diyet denilince çok sevdiğimiz çikolata,tatlı,kuruyemiş,meşrubat,  vb gibi bazı besinleri kesinlikle yememek gelir. Amacınız yaşam şeklinizi değiştirmek olduğu için bu besinleri hayatımızdan tamamen çıkarmak yerine tüketim sıklığını ve miktarını azaltmak yeterli olacaktır. Yapmanız gereken  şu: Sevdiğiniz besinlerden ufak bir porsiyonu arada bir yemek. Haftada 1-2 kez kendinize sevdiğiniz bir besinden bir porsiyon yeme hakkı tanıyın.. 

4-Her gün tartılmak

Diyetin en güzel kısmı, tartıldığınızda ibrenin sola doğru kaydığını görmektir. Sağlıklı beslenme programına başladıktan sonra her gün tartının üstüne çıkmak, bir an önce sonuç almanızı ya da bunun hızlanmasını sağlamaz.  Sağlıklı tartı alınması birçok olayı etkiler. Sağlıklı bir tartım; haftada 1 kez, aynı tartıda, sabah kalkınca aç karnına ve tuvalete çıktıktan sonra (dışkılama sonrası), giysisiz yapılır.

Unutulmaması gereken bir nokta;kadınların aylık periyotlarda yaşadığı adet dönemi öncesi vücudunun su tutmaya başlaması; bu da tartıda 0.5-2 kg gibi fark ettirebiliyor. Adet döneminin 4. gününden itibaren yavaş yavaş su tutumu çözülmeye başlar. Biz buna yalancı kilo diyoruz. Mevsime göre, hormonlarınızın durumuna göre su tutumu değişebilmektedir. Bunun dışında kabızlık durumunuz, kullandığınız bir ilacın vücudunuzda su tutmaya yol açması, tuzlu besinleri fazla tüketmeniz yüzünden veya bol su içmediğiniz için de vücudunuz su tutabilir. Bu sebeple, zaman zaman kilo almadıkları halde, almış gibi hissederek endişelenirler. Bu da diyeti zorlaştırır.Çünkü kişi kilo veremediğini düşünerek demoralize olur ve kilo veremediğini düşünerek diyeti bırakabilir. Başarılı bir diyette kilo kaybı yavaş ve daha kalıcıdır.

5-Moda diyetleri denemek

Moda diyetler belli bir besin ya da besin grubunu diyet programın dışında tutmaya yönelik olduğundan, bağlı kalınmaları ve başarılı olunması zor diyetlerdir. Sağlık açısından da yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayamadıklarından büyük problemlerin yaşanmasına neden olabilirler. Sürekli farklı diyetleri denemek metabolizma hızınızı da olumsuz yönde etkileyecektir. Bunun için yaşınıza, cinsinize, kilonuza, sağlık durumunuza, metabolizma hızınıza uygun diyeti bir uzman yardımıyla birlikte yapmalısınız.

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Beyza Ulukan Arşivi
SON YAZILAR