Aydın'da Yerel Basına Gazetecilik Semineri Verildi

Aydın'da Yerel Basına Gazetecilik Semineri Verildi

Basın Yayın Enformasyon Muğla İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Aydın’da görev yapan yerel gazeteciler için eğitim semineri düzenledi. Aydın Ticaret Odası salonunda düzenlenen seminerin açılışında konuşan Aydın...

Basın Yayın Enformasyon Muğla İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Aydın’da görev yapan yerel gazeteciler için eğitim semineri düzenledi. Aydın Ticaret Odası salonunda düzenlenen seminerin açılışında konuşan Aydın Valisi Erol Ayyıldız, “Yerel basın bizim gözümüz. Yerel basın, idareciler ve vatandaşlar arasında kontağımızdır, gözümüzdür. Bizim doğru beslenmemiz gerekir. Bu tür seminerler de mesleğinizde çığır açmanızı sağlayabilir.” dedi.

Seminerin Aydın’da yerel basın için önemli bir etkinlik olduğunu ifade eden Vali Ayyıldız, "Basın gücü, kamu yararına uygun kullanılmalı. Haberciliğin toplum yararına nasıl kullanılacağı, eğitimlerle olur. Seminerlerde alacağınız küçük bir anekdot veya bilgi, mesleğinizde çığır açabilir. Eğitim seminerleri, eşik taşları gibidir. Aldığınız eğitimlerle edineceğiniz bilgilerle farkında olmadan insanlara verdiğiniz haberlerdeki doğruluk, düzgünlük ve sunuş biçiminin ne kadar güzelleştiğini görürsünüz. Mutlaka gazetecilikte yapılacak bir haber, edebi anlamda yarış olmayacaktır ama muhatap olduğunuz kişi itibariyle sizi okuyan ve takip edenler sizin yansımanızdır, kişiliğinizdir. Sizi yazılarınızdan ve haberlerinizden tanırlar. Eğer sizin haberleriniz doğru değilse aslında görüntünüz de çok doğru düzgün değil demektir. Yerel basın önemli. İnternet basınını da buna kattığınız zaman artık mermere yazılan yazıdan daha kalıcı olmaya başladı. Yaptığınız haberi, geriye dönüp baktığınızda acı bir tebessümle kendinize yorumlamamanın yollarından bir tanesi eğitim seminerleridir.” ifadelerini kullandı.

Seminerde yerel basına iletişimle ilgili bilgi veren Hülya Dinçel ise iletişim araçlarının haberciler için önemini anlattı. Beden dili, ses ve gözle iletişimin önemini aktaran Dinçel, her alanda olduğu gibi habercilikte de ölçü olması gerektiğini söyledi. Yaşamın ölçüye dayalı olduğunu ve gazetecilerin de ölçülü olması gerektiğini belirten Dinçel, haber kaynaklarıyla iletişim, görüşme, konuşma ve haber verme şekillerinde de ölçülü olunması gerektiğini söyledi.

Bir sunum yapan Berrin Tuncel Birer de bir zamanlar ilk haberi vermenin öneminin yerini, şimdi en doğru vermenin aldığını ifade etti. Gazetecilerin, haberlerini yazarken haber ilkeleri ve yazım kurallarını en iyi şekilde kullanmalarını isteyen Birer, haber yazım örnekleriyle katılımcıları bilgilendirdi. Gazetecilerin en büyük hatalarından birisinin de edebiyat parçalamak olduğunu söyleyerek, günümüzde gazetelerde büyük bir sansür uygulandığını iddia etti.

Yerel basın seminerini GEKA ile birlikte düzenlediklerini belirten BYEGM Muğla İl Müdürü Cavit Okur ise, “Yerel basın, bizim için ulusal basından daha önemli. Yerel basın da bunu önemsemeli. Yerel basın için ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız.” dedi. Seminere, yerel gazete çalışanlarının yanısıra Aydın Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Şükrü Söylevci, Basın İlan Kurumu Başkanı Özer Akoğlu, AGC Başkanı Suat Deniz ve AGD Başkanı Mehmet Aydın da katıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.