Axt: Türkiye Bir Demokrasiyse Rüşvet İddiaları Yargıda Aydınlatılmalı

Axt: Türkiye Bir Demokrasiyse Rüşvet İddiaları Yargıda Aydınlatılmalı

AB politikası uzmanı Prof. Dr. Heinz-Jürgen Axt, Türkiye'de hükümet üyelerinin de adlarının karıştığı rüşvet iddialarının aydınlatılması gerektiğini söyledi.

AB politikası uzmanı Prof. Dr. Heinz-Jürgen Axt, Türkiye'de hükümet üyelerinin de adlarının karıştığı rüşvet iddialarının aydınlatılması gerektiğini söyledi. Axt, “Eğer bir demokrasi, gerçekten gelişmiş demokrasi ise bu sistemde hâkimler, savcılar ve avukatlar vardır. Tüm bu iddialar hukuk devleti süreçleri içinde aydınlatılmalı. Bunu hükümet de istemeli.” dedi. Axt, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olması durumunda AKP’nin zayıf düşebileceği, yeni alternatiflerin çıkabileceği tahmininde bulundu.

Duisburg-Essen Üniversitesi, Avrupa Entegrasyonu ve Avrupa Politikası Kürsü Başkanı Prof. Dr. Axt, 17 Aralık öncesi ve sonrası Türkiye-AB ilişkilerini, Türkiye’de demokrasi ve hukuk devleti kavramlarını Cihan'a değerlendirdi. Türkiye’nin 2002 yılından itibaren demokrasi ve insan hakları bağlamında büyük adımlar attığını, AB şartlarını çok üst düzeyde dikkate aldığını kaydeden Axt, “Ancak Türkiye şu anda yolun yarısında kalmış durumda. AB raportörleri tarafından 2005 yılında ‘ilerleme adımları’ olarak kayda geçen bir çok şey; demokrasi, hukuk devleti, yargının bağımsızlığı alanları orada kaldı ve bunların bir çoğu ‘gelişmiş demokrasi’nin şartları düzeyine gelmiş değil.” dedi.

TÜRKİYE’DE SİYASET TOPLUM ÜZERİNDE BASKIN

Türkiye’deki demokrasiyi ‘bozuk bir demokrasi’ olarak tanımlayan Prof. Dr. Axt, Türkiye’de topluma hâkim olmaya yönelik yoğun bir politikanın mevcut olduğuna dikkat çekti. Axt, "Türkiye’de sivil toplumun politik sürece katılımı konusu şimdiye kadar çok zayıf kalmış. Başbakan ve onun partisi de bunu aktif şekilde teşvik etmiyor.” şeklinde konuştu.

Şu anda Türkiye’nin yüzünü nereye döndüğünün sorulması üzerine Prof. Dr. Axt, “Bence Türkiye tek başına bir tarafa yönelmiyor. Türkiye Avrupa ile Rusya arasında bir seçim yapmak zorunda değil. Şanghay’a ihtimal vermiyorum. Bence Türkiye gelecekte de Avrupa’ya dönük olacaktır. Yakın bir ilişkiye iki tarafında hayati bir ilgisi var.” diye konuştu.

Rüşvet iddialarına da değinen Axt, şöyle devam etti: “Rüşvet isnatları olur. Asıl soru, bir ülkede rüşvetin ne kadar belirleyici, etkili olduğu. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (Transparency International) hazırladığı rüşvet listesinde, dünyada Türkiye iyi bir noktada durmuyor. Eğer bir demokrasi, gerçekten ileri, gelişmiş demokrasi ise bu sistemde hâkimler, savcılar ve avukatlar vardır. Tüm bu iddialar hukuk devleti süreçleri içinde aydınlatılmalı. Hatta bu hükümetin kendisinin de isteği olmalı.”

Türkiye’nin geleceği ile ilgili tahmin yürüten Axt, Türkiye’nin görülebilir geleceğine AKP ve Erdoğan’ın güçlü şekilde hâkim olacağını kaydetti. Belirleyici şeylerden birisini cumhurbaşkanlığı seçimleri olacağına vurgu yapan Prof. Axt, “Eğer Erdoğan cumhurbaşkanı olursa AKP gerçekten zayıf duruma düşebilir. O zaman kartlar tamamen yeniden karılacaktır. O vakit hangi politik gücün alternatif olarak ortaya çıkacağını bilemeyiz. Benim az da olsa Türkiye’de daha fazla demokrasi konusunda umudum var. Gezi protestosunda Türkiye’de bu dinamiklerin olduğunu gördük.” değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.