Avukat Turanlı: Polislerde Kaşıntı Ve Hastalık Belirtisi Oluştu

Avukat Turanlı: Polislerde Kaşıntı Ve Hastalık Belirtisi Oluştu

İstanbul Adliyesi'nde 48 saatten beri sorguları devam eden polislerin avukatlarından Ömer Turanlı, "49 kişi şu anda adliyede rehindir. 2 gündür adliyedeler, banyo falan yapamıyorlar. Ciddi şekilde kaşıntı ve hastalık belirtisi oluştu. Bir...

İstanbul Adliyesi'nde 48 saatten beri sorguları devam eden polislerin avukatlarından Ömer Turanlı, "49 kişi şu anda adliyede rehindir. 2 gündür adliyedeler, banyo falan yapamıyorlar. Ciddi şekilde kaşıntı ve hastalık belirtisi oluştu. Bir tane arkadaşımız hastaneye kaldırıldı bundan dolayı." dedi.

Gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 49 polisin sorgusu hala sürüyor. Şu ana kadar sadece 7 şüphelinin sorgusu tamamlandı. 42 kişi ise hala sıranın kendisine gelmesini bekliyor. Polis avukatlarından Ömer Turanlı, yaşadıkları süreç ve zorluklara ilişkin açıklamada bulundu. 48 saate ifadesi alınanları sıralayan Turanlı, "Akşam Yurt Müdürün ifadesi başlıyor o da sanırım sabaha kadar sürecektir Çünkü en kapsamlı dosya onunki." ifadelerini kullandı.

"Bu kişilerin gözaltı süresi bitmiştir. Gözaltı süresi bitenlerin vasıflandırılması gerekir." diyen Turanlı, şöyle devam etti: "Bu şahıs ya gözaltındadır ya da tutukludur. 49 kişi şu anda adliyede rehindir. Sanki adliyenin yedi emin deposunda eşya gibidir. 4 gündür bu arkadaşlar bu yazın sıcağında üstelik bir çoğu oruç tutuyor. Aslanlar gibi de oruçlarını tutuyorlar. 6 gündür bu insanlar çok ciddi şekilde mağdur. 2 gündür adliyedeler, banyo falan yapamıyorlar. Ciddi şekilde kaşıntı ve hastalık belirtisi oluştu. Bir tane arkadaşımız hastaneye kaldırıldı bundan dolayı. Bizi dinleyen ve taleplerimizi inceleyen kimse yoktur. Tam bunun tersine adliyede şaibeli kara insanlar dolaşmaktadır. Adeta adliye karabasan altındadır. Adliyede karabasanlar dolaşmaktadır. Biz bunlardan bir tanesini kaç İsmail ile tespit ettik. Ben şimdi sesleniyorum; ey Adalet Bakanı, ey HSYK, ey Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Başsavcılığı sizin göreviniz nedir? Sizin görevinin şaibeli mahkeme kurup insanları şaibeli insanlarla yargılamak mıdır, yoksa bu karabasanlardan hukuku ayıklayıp adaletin tesisini sağlamak mıdır. HSYK'ya sesleniyoruz ama bizim taleplerimiz müspet menfi cevap bile bulmuyor."

Her dosyadan ayrı ayrı hakim reddinde bulunduklarını anlatan Turanlı, mahkemenin red gerekçesini eleştirdi. Turanlı, "Bilaistisna bütün müvekkillerimiz dosyalarında reddi hakim yapıyor. Mahkeme de bize göre hiç alakasız gerekçelerle talebimiz reddediyor. Bu hakimlerin verebileceği en kolay karardır. Yargıç verdiği kararı gerekçelendirmek zorundadır. Hukuken bunun altını doldurmak zorundadır. Yasalara uygun, yasalar çerçevesinde avukatları tatmin edecek şekilde gerekçelendirmek durumundadır." şeklinde konuştu.

Üst mahkeme merciinin işletilmediğine vurgu yapan Turanlı, "Biz gözaltı süresi savcılığa şikayet ettik, Sulh Ceza Mahkemesi'ne şikayet ettik. Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük adliyesinde biz hakim ve savcı bulamıyoruz. Bunlar yarın öbür gün, mahkeme süreci olduğu zaman ülkemiz ciddi tazminatlara mahkum ediliyor." açıklamasında bulundu.

'YURT MÜDÜRÜN İFADESİ 2 GÜN SÜREBİLİR'

İftardan sonra Yurt Atayün'ün ifadesinin alınacağını anlatan Turanlı, "İfadesi 2 gün sürebilir. Çünkü bir sürü klasör var ve soruşturmanın kilit ismi Yurt Müdür. Diğer arkadaşlarını toplam 8 kişinin ifade tutanağı 20 sayfayı 25 sayfayı geçmiyor. 25 sayfalık bir sorgu için 2 gün beklenilir mi? Yurt Müdür savcılıkta ifade vermedi. Kesinlikle savcılıkta verilen ifadeler hukuka uygun değildir. Burada hukuk işlemiyor. Ben mevzuları abartmıyor gerçekleri söylüyorum." dedi.

Sürecin neden yavaş işlediğine yönelik sorulara da cevap veren Turanlı, "Neden bu kadar yavaş işliyor sorusunun cevabı şurada gizli: Bir müdüre arkadan ters kelepçe vuruluyorsa ve bu emniyet müdürü bizzat Başbakanımız tarafından ödüllendirilmiş birine ters kelepçe vuruluyorsa burada sorgular da 48 saat sürebilir. Bu uzatmanın sebebi ters kelepçede. İdare, mahkeme tarafından işleyiş kasıtlı olarak uzatılıyor. Bu tür dosyalarda bir hakimle soruşturma süreci yürütülmez. Asgari 3-4 hakimle yürütülür. Biz burada bir hakimle yürütmekteyiz ve hakimin tarafsızlığı ile ilgili ciddi şüpheler var. Hakim bir süre sonra yoruluyor. İtirazları değerlendirmekte Bir kişi ile bu süreç yürütüldüğü için uzamasının sebep de bu. Hakimden biz karar talep ediyoruz 2-3 saat ara veriliyor. Bu 2-3 saat içinde kaç İsmailler olabiliyor. Süreci burada tıkayanlar kaç ismailler kaç ismaillerle görüşenlerdir." ifadelerini kullandı.

'SORGU ZAPTINI BİLE ANKARA İLE GÖRÜŞÜP VERDİLER'

Avukatlara, sorgulamanın ardından sorgu tutanağının verilmesi gerektiğini ancak bunu bile anlamakta zorlandıklarını söyleyen Turanlı, "Yasada var olan sorgu zaptını alabilmek için hakim Ankara ile görüştü. Bizim alabilememiz için Ankara ile görüşülüyor. Sorgu zaptı bu bizim tabi hakkımız. Bunun için bile Ankara ile görüşülüyor." dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.