Avukat Canbaz: ‘çocuk Gelin’ Düğününe Giden De İhbar Yükümlülüğü Altında

Avukat Canbaz: ‘çocuk Gelin’ Düğününe Giden De İhbar Yükümlülüğü Altında

Bursa Barosu avukatlarından Nevin Canbaz, Türkiye'de oldukça yaygın olan ‘çocuk gelin’ konusuna gerekli hassasiyetin gösterilmediğini söyledi.

Bursa Barosu avukatlarından Nevin Canbaz, Türkiye'de oldukça yaygın olan ‘çocuk gelin’ konusuna gerekli hassasiyetin gösterilmediğini söyledi. Mahalle muhtarı, imam, hatta düğüne gidenlerin ihbar yükümlülüğü bulunduğunu hatırlatan Canbaz, yeterince ihbar gelmemesinden yakındı. Canbaz, ceza kanununda çok ağır yaptırımların bulunduğuna dikkat çekti.

    Hemofili ve Talasemi Derneği (HETADER) ile Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi işbirliği ile Merinos Atatürk Kongre Merkezi’nde 'Bursa Pediatri Günleri' başlıklı seminer düzenlendi. Seminerin ilk oturumunda 'Çocuk Elinler' konunu ele alındı.

    HETADER Başkanı, Çocuk Hemotolojisi ve Onkoloji Uzmanı Dr. Elif Güler Kazancı, çocuk gelinlerin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir sorun olduğunu dile getirdi. Kazancı, şunları ifade etti: “Özellikle adölesan yaşta evliliklerin gerek bebek sağlığı, gerek anne sağlığı açısından çok riskli ve ölüme neden olabilecek komplikasyonlara sebep olabiliyor. Ergenlik dönemindeki evliliklerde gerek fiziksel açıdan, gerek ruhsal açıdan çok ciddi travmalarla karşılaşmaktayız. Özellikle çocukluğunu yaşayamamış, çocuk yaştaki gelinler, gerek eğitim anlamında, gerekse sosyal anlamda çok büyük eksikliklerle karşılaşıyorlar.”

    TUTANÇ: ANNE VE ÇOCUK ÖLÜMLERİ ÇOK OLUYOR

    Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Murat Tutanç, çocuk gelinlik sorununun tüm dünyanın sorunu olduğuna dikkat çekerek İngiltere’de ‘13 yaşında baba, 12 yaşında anne’ haberinin basına yansımasıyla konunun dünya genelinde konuşulmaya başladığını kaydetti. Konunun toplumda önemsenmesinin çok büyük önem taşıdığını dile getiren Dr. Tutanç, şu bilgileri verdi: “Bizim öğrencilere anlattığımız, gebelik riski, erken yaşta cinsel münasebetle karşı karşıya bıraktığımız bu çocukların pek çok sağlık sorunu ile karşılaşması muhakkaktır. Bunlardan en önemlisi, çocuklar eğitimsiz oldukları için cinsel yolla bulaşan hastalıklara maruz kalıyorlar. Fistüller dediğimiz ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalıyorlar. Erken hamilelik ve annelik sebebiyle hem annenin hem de çocuğun hayatını tehlikeye atan, anne ve çocuğun hayatını kaybettiği pek çok durumla karşı karşıya kalmaktayız.”

    CANBAZ: YAPTIRIM VAR, İHBAR YOK

    Avukat Nevin Canbaz ise çocuk gelinler konusun hukukiye boyutu hakkında bilgi verdi. Türk Ceza Kanunu’nda ‘Çocuk Gelin’ ibaresi bulunmadığını ancak çocuk istismarının ‘cinsel istismar’ şeklinde geçtiğini vurguladı. Ceza kanununda çocuk istismarının yaptırımının ağır olduğunu ve müeyyidelerinin hiçbir şekilde esnemeyecek kadar kesin olduğunu belirten Canbaz, sorunun, toplumsal hassasiyetin ortaya konulmasından kaynaklandığını ifade etti.

    Canbaz, şöyle konuştu: "Eğer toplumda ihbar yükümlülüğü olanlar görevlerini yerine getirirse eğer, 15 yaşından küçük bir çocuğun evlendirilmesi halinde, özellikle muhtarlar, imamlar, hatta düğüne giden insanlar ihbar yükümlüğünü altındalar. Bunu yerine getirmedikleri takdirde Türk Ceza Kanunu’nda yine yaptırımı var. Bu yüzden toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Yani 15 yaş altı bir çocuğun evlendirilmesi Türk Ceza Kanunu’nda 3 yıldan 8 yıla, hatta bu evlilik neticesi ruh sağlığında bir bozulma meydana gelmiş ise 15 yıla kadar cezalandırılıyor. Bunun gerçekleşmesine yardımcı olan anne babalar, yani hem kızın hem de erkeğin anne babası da aynı cezalarla yargılanıyor ve cezalar alıyorlar." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.