Avrupalı Kara Gün İçin Kumbaraya Yöneldi

Avrupalı Kara Gün İçin Kumbaraya Yöneldi

Ekonomisi daralan Orta ve Doğu Avrupa‘da para biriktirme eğilimi artıyor. Erste Group 2014 Tasarruf Barometresi’ne göre Avrupa’nın üçte ikisi para biriktirmenin önemli olduğu kanısında.Avusturyalılar ve Slovaklar tasarruf konusunda ilk sırada...

Ekonomisi daralan Orta ve Doğu Avrupa‘da para biriktirme eğilimi artıyor. Erste Group 2014 Tasarruf Barometresi’ne göre Avrupa’nın üçte ikisi para biriktirmenin önemli olduğu kanısında.

Avusturyalılar ve Slovaklar tasarruf konusunda ilk sırada yer alıyor. Avusturyalılar, aylık tasarruf miktarlarını 7 Euro (188 Euro’yu buldu), Slovaklar da 6 Euro (96 Euro) artırdı. Hırvatlar (60 Euro), Romenler (41 Euro) ve Macarlar (49 Euro) tasarruflarını sabit tuttu. Çekler (75 Euro; -6 Euro) ve Sırpların (35 Euro; -1 Euro) tasarruflarında daralma görüldü.

Orta ve Doğu Avrupa toplumlarının büyük bölümünün tasarruf oranları stabil. Lakin Romen, Macar, Slovak ve Hırvatların yarıya yakını, tasarruf miktarlarından memnun değil. Memnuniyetsizlik oranının en büyük olduğu ülke ise Sırbistan; halkın üçte ikisi tasarruf miktarlarından memnun değil.

Türkiye’de tasarrufların artırılması konusunun önemini korumaya devam ettiğini belirten Erste Securities İstanbul Başekonomisti Nilüfer Sezgin, “Ekim ayında açıklanan 3 senelik Orta Vadeli Program’da tasarruf oranını artırma hedefi yinelendi. 2014’te alınan tedbirler faydalı görünüyor. Hükümetin ülke seviyesinde evvelden yüzde 13,8’e çıkarılmasını hedeflediği tasarrufların milli gelire oranının yüzde 14,9’u bulacağı tahmin ediliyor. 2013’te bu oran yüzde 13,4 idi. Bu oranın 2017’de yüzde 17,1’e geleceği öngörülüyor ve 2014-2018’ü kapsayan 10’uncu Kalkınma Planı’nın hedefi bu oranı yüzde 19’a taşımak.” dedi.

Sezgin, yakında açıklanacak yeni eylem planında da tasarrufların artırılması konusunda alınacak tedbirlerin belirleneceğini kaydetti.

Erste Group Barometresi’ne göre Macarların 3’te birinden fazlası emlak yatırımlarına yönelirken; bu oran Avusturya, Romanya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’nde yüzde 20 civarında. Slovakların yüzde 10’u ve Çeklerin yüzde 20’si 12 ay içerisinde bir ev veya daire almayı planlıyor. Slovak, Çek ve Romenlerin 5’te biri, tasarruflarının değer kaybetmesini önlemek için uzun vadeli yatırım yapma niyetinde. Romen ve Hırvatların üçte biri tahvil, senet, fon veya bonolara sıcak bakıyor. Gelecek yatırımları için plan yapmış olan Macarların yüzde 14’ü ve Slovakların yüzde 12’si de paralarını bu tür enstrümanlara yatırmaya yatkın. Tahvil ve senet yatırımlarına dair olumsuz görüşlerse, risk önleme ve güven eksikliği temeline dayanıyor. Lakin Orta ve Doğu Avrupa’da katılımcıların yarısından fazlası bu yatırımlar konusunda nötr durumda. Tahvillere olumlu bakan Romenlerin yüzde 11’lik kısmının yalnızca bu tür yatırımlar yapacak kadar parası yok.

Türkiye’de de mevduat en çok tercih edilen yatırım aracı. Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu’nda yer alan verilere göre Türkiye’de mevduat hanehalkı varlıklarının dörtte üçünü teşkil ediyor. Yatırım ve emeklilik fonlarının yüzde 7,1 olan payını ise yüzde 5,1 ile hisse senetleri takip ediyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.