Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Avrupa Birliği ve Türkiye -24-

Avrupa Birliği ve Türkiye -24-

Joseph LUNS (Eski Hollanda Dışişleri Bakanı ve Eski Nato Genel Sekreteri): Gayemiz Süper Federe Devleti kurmaktı. Avrupa-Birleşik Amerika Modelini uygulamaktı. Tek dış politika olacak, tek ekonomik politika uygulanacak (TV, 32. nci Gün Programı, 10. 5. 1987)
Luk BAYER (Belçikalı Milletvekili): Biz Hıristiyan bir Avrupa devleti oluyoruz. Siz Müslümansınız (Türkiye için) bırakınız peşimizi. (S. Arif Emre, Avrupa Topluluğu, 1989, sh: 18)
M. P. Kastelin-SIERENS (Belçika’nın Flaman Katolik Partisi Milletvekili): “Türkiye AT’a zor girer” diyen Sıerens, Türkiye’nin AT’a üyeliğini destekleyenlerin ileride nüfusu 70 milyonu bulacak tüketim pazarına göz diktiklerini belirtmiştir. (Millî Gazete, 1. 5. 1989)
Jacques DELORS (AT Komisyonu Başkanı): AT Hıristiyanlıkla bir bütündür. AT’ın temeli Hıristiyan birliğidir. Avrupa’nın ortak değerleri Greko-Romen Medeniyeti ve Hıristiyan inancıdır. (Zaman, 29. 9. 1989)
Martin BANGEMANN (AT Komisyonu Başkan Yardımcısı Alman Parlamenter): Avrupa’daki inanç Hıristiyanlığın mirasıdır. Delors, liberal ve laik birdir. Avrupalı olmak istiyorsanız onun sözlerini kabullenmelisiniz. Aşırı dincilik İslâm’a göre bir hatadır. Bu durum, katı Ortodoks bir yapı arz etmekte… Demode bir Avrupa’dan, Japon korkusunu silen ve lider duruma gelen bir Avrupa oluşturduk… Avrupa Birliği’ni hasara uğratmayalım. Avrupalı olmak istiyorsanız, Delors’u da kabul etmelisiniz. (Zaman, 1. 10. 1989)
    Miguel Angel MERTİNEZ (İspanyol Parlamenter): Avrupa, sadece 12 topluluk üyesi ve merkezi Avrupa değildir, aynı zamanda Türkiye’nin de yer aldığı Akdeniz’dir. Türkiye, farklı kültürü ile Avrupa’yı zenginleştiren bir Avrupa ülkesidir. Dine dayalı ayrımcılık kabul edilemez. Avrupa, çok değişik kültürlerin bir arada yaşadığı bir yerdir… Laiklik, Avrupa ülkelerini bir araya getiren önemli faktörlerden biridir. Türkiye’de, Kemal ATATÜRK’ten beri laik bir ülkedir. Türkiye’nin laikliğini göz ardı etmek, Müslümanlığını ön plâna çıkarmak yanlıştır. (Milliyet, 29. 9. 1989)
    Gianni de MİCHELİS (İtalya Dışişleri Bakanı): Ben Venedikliyim. Osmanlı-Venedik ilişkilerini ve tarihsel bağlarımızı çok iyi bilirim. Gizli bir İstanbul hayranıyımdır. Protokol dışı, turist olarak İstanbul’a çok gidip geldim. Türk insanını çok sever, takdir ederim. Çünkü çok çalışkan, iyi niyetli ve sevecen kişilersiniz. Ama Türk’le düşman olmamak gerektiğini de Venedikli dedelerimden hatırlarım. Bizde denir ki “Türk’le dost ol, ama düşman olma” (Hürriyet, 29. 10. 1989)
Alman Die Welt Gazetesi: Türkiye AT’a kabul edilmezse dünya değişir. (İktibas, Sayı: 127, Temmuz, 1987)
Almanya’da yayınlanan Ekonomi Dergisi Ubersee Rundschar, Türkiye ile ilgili olarak şu görüşlere yer vermiştir: Bir Avrasya ülkesi olan Türkiye, son 7 yıl içinde (1980-1987 dönemi) tarihinde ilk kez bu derece Batı’ya açılmıştır. (Millî Gazete, 3. 10. 1987)
The Guardian Gazetesi (İngiltere): “Dobra dobra konuşmak” başlıklı bir başyazıda Türkiye’nin AT’a üyeliği için şunları yazmıştır: “Brüksel’in vereceği olumsuz cevap, aşırı dinciliğin uyandığına ilişkin belirtiler gösteren Türkiye’yi istikrarsızlığa itecektir. AT, gerçek parlamenter demokrasi ve insan hakları ile ilgili bir şartlar listesi hazırlamalıdır. Türkiye, bu şartlara tamamıyla uyarsa, AT kapılarını açın, uymazsa almayın. İspanya, Portekiz ve Yunanistan’ın AT’a girmek arzularının, bu ülkelerde demokratikleşmeye etkilerini unutmamak gerekir. Aynı sihir Türkiye içinde işleyebilir. ” ( Hürriyet, 4. 8. 1989)
Ekonomik ve coğrafi engeller zaman içinde ortadan kaldırılabilir. Ancak İslâm, Türkiye’nin Ortak Pazar’a bütünüyle katılmasında ciddi bir engeldir. (Millî Gazete, 14. 5. 1989)
Roland DUMAS (Fransa Dışişleri Eski Bakanı): Türkiye’nin Topluluğa tam üyeliği, bugün düşünülemez. (Milliyet, 12. 3. 1991)
Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00
SON YAZILAR