Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Gembos Yolu Ne Zaman Tamamlanır?

Gembos Yolu Ne Zaman Tamamlanır?

Bu yazıyı yazmamın sebebini önceden belirtmek isterim
Bir Atasözümüz vardır. Sütten ağzı yanan. Yoğurdu üfleyerek yer” diye
İşte o hesap. Hani Konya Antalya dediğimiz aslında Konya- Manavgat kavşağına kadar olan yolu 37 yılda tamamlayabildik de(!)
Bu yoldan daha önemli olacak yeni alternatif Gembos Yolu için aşağıda sizlere de sunduğum beyan ve çalışmaları müşahede edince,,,
Üstelik dış yardımı da olan yol acaba ne zaman tamamlanabilir? Kaygısı girdi içime.
Hani Mavi Tünel’e de dış yardım sağlanmıştı yıllar evvel bitirilecekti ama halen tünelde ışık görünüyor beyanları sürmekte!
Bu yol için 17.10 2010 günlü “Konya – Antalya’nın 2. Köprüsü” başlıklı bir yazım olmuş kısa zamanda yapılır demiştim ama…
https://www.merhabahaber.com/yazar/Ahmet_Guldag/4042/Konya_-_Antalyanin_2_Koprusu.html
 O günden bu güne kadarki resmi sözlere bir bakalım önce.
***
02 Ekim 2009 günlü Merhaba Gazetesi’nde “Gembos Yolu’nda çalışmalar hızlandı” haberi Beyşehir’e gelmiş olan TCK Genel Müdürü Sayın Mehmet Cahit Turhan’ın beyanatından alıntılarla duyurulmakta idi.
Öncelikle dikkat edelim beyanat haberinin tarihine.
Haberde, Beyşehirlilerin yıllardır beklenti içerisinde olduğu Beyşehir güzergâhlı yeni Konya-Antalya Karayolu’nun en kısa zamanda tamamlanacağını ve Gembos Yolu’nun birinci sınıf devlet yolu olacağını söyledi denilirken ilave ile…
Karayolları Genel Müdürü Sayın Cahit Turhan “Akdeniz’le Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan Toroslar’ın tabi, engebeli, dağlık kesimi var. Hızlı, rahat bir şekilde insanoğluna tarihte de, bugünde geçit verememiş, ama artık bundan sonra buralarda da önemli, yüksek standartlı, yollar oluşturmanın zamanı gelmiştir”
Ne güzel müjdeli haber değil mi?Peki sonra?
Sonra projesi tamam olan yola TCK 3. Bölge Müdürü Sayın Haşmet Oğuzalp işin uzamaması için TCK Genel Müdürlüğüne müracaatla Beyşehir –Gencek kısmını ihale işlemi için kendilerine yetki verilmesini istiyor ve alıyor. (03mart 2010 Konya haber)
Demek ki Genel Müdürün konuşmasından bu yana bir işlem olmayınca duramamışlar!
Ve 2010 yılı içinde Beyşehir Gencek arasının ihalesini gerçekleştiriyorlar. (ama çalışkanlık sonucu emekli olunuyor(!))
Antalya kısmından ise bir haber yok!
***
Antalya bölümünde başlanama azlık üzerine ki. İlçesinden geçecek yolun getireceği faydaları bilen Beyşehir Belediye Başkanı Sayın İzzet Taşçı, beraberinde ki heyetle zamanın Meclis Başkanı ve Antalya Milletvekili olan Sayın M. Ali Şahin’i ziyaretle ilgi istiyor. Ve Şahin’den TCK Genel Müdürlüğüne ileteceğine ait söz alıyor (Haberler kom 28Ekim 2009)
Dikkatinizi çekti mi Konya milletvekili ve diğer siyasiler görülmüyor!
***
Yolun birde Beyşehir Konya kısmı var ki, daha da önemli. Çünkü Gembos Yolu tamamlansa bile mevcut bu kısım trafiğe dayanamaz ve çeşitli problemler çoğalır.
Buna da el atan TCK 3. Bölge Müdürü yol ile ilgilendiklerini ve 2012 de tamamlanabileceği beyanı veriyor. (Beyşehir Göl 08 Aralık 2010)
Oluşumlar bu yönde giderken bir durumu da açıklamış olayım.
Taşağıl’dan yakinen 30 km sonrasında Kesik Beli denilen dağ üzeri geçit bulunmakta.
Buradaki problem, ya dağın üzerinden varyantlarla veya dağın altından tünel yaparak aşılması gerekiyor.
Bu yolun diğer kısımlarına ait projeler tamam ama Kesik Beli için bir karar verilemediğinden proje tatbiki bulunmuyor.
Bunu da TCK Genel Müdürlüğü karara bağlayacak deniliyordu. Ağustos 2011’de Antalya ilgilileri ile yaptığım sohbette halen bir proje gelemedi denilmişti. Ve kanımca zaten böyle işlem Genel Müdürlükçe yapıldığından buradan gelecek cevap beklenilmekte idi ama…
Bakın şimdi yeni taze Konya Milletvekilimiz Sayın Mustafa Akış’ın 28 Eylül 2011 günü verilen haberlere göre AK Parti İl Teşkilatı’nın düzenlediği 26’ıncı danışma meclisi toplantısında ki konuşmalarında konuya ait verdiği bilgilere.
“…Gembos Yolu’nda gerek Konya, gerekse Antalya tarafında ihale edilmemiş tek bir kilometrelik bölüm kalmadı.” derken
Antalya kısmında da Antalya milletvekillerinin bu konuyla ilgili çok ciddi bir çalışmalar içerisinde olduğunu anımsatan Akış, Kesikbeli bölgesindeki bölümün ise tünelle geçilmesine karar verildiğini belirterek, “Antalya Karayolları Bölge Müdürlüğü tünel projesini hazırladı, Genel müdürlüğe teklif etti. Geçtiğimiz hafta da proje kabul edildi. Şu anda prosedürleri hazırlanıyor. O bölgeyi de tünelle geçeceğiz. Konya-Antalya Yolu 90 kilometre kısalacak.” dedi. (aslında 40 km civarında olmakta)
 Bu bilgi ne derece hakikate ulaşabildi müşahede edemedim çünkü ilgililer bilgi vermekten sakındı ama
Bu yıl bilhassa Beyşehir Belediye Başkanı Sayın İzzet Taşçı, Konya Milletvekilleri vb. nin bulunamadığı(!) yolun yapımı tetkik haberi olarak “Gembos Yolu’na başlanıldı” başlığı altında verilen haberde
“…Taşağıl’dan 5140 metre yolun ihalesi yapıldı (!)” derken devamla “Akparti Antalya Milletvekili Sadık Budak, Serik Kaymakamı Ahmet Ümit, Serik Belediye Başkanı Mehmet Habalı ile de birlikte görüştük. Taşağıl Belediye Başkanı Ahmet Alp ile birlikte yerinde inceledik (Konya kısmı mafiş). Bundan sonraki çalışmaların Antalya ayağını milletvekilimiz ve buradaki Belediye başkanlarımız takip edecek. Konya bölgesinde ki çalışmalarında bizler takipçisi olmaya devam edeceğiz" derken
Bu beyan Konya Basınında haber oldu mu bilmem ama…
Haberin yalnızca Taşağıl Belediye İnternet haberlerinde görülmesi ve Antalya basınında çıkması bendenizce “Acaba Konya Milletvekilleri ve Sivil kuruşlar ilgi göstermedi mi ki Antalyalılara başvurur durumda görülmekte” düşüncesini doğurdu.
Beyanın çokluğu köşeye sığmaz merak eden okuyucular Taşağıl Belediyesi internetinden okuyabilirler.
***
İşte durumu bu olan yol için anlaşılıyor ki. Birileri candan el atmazsa Konya - Antalya Yolu gibi sürüncemede kalabilir mi? diye düşünceye girmekteyim.
İnşallah kısa zamanda hizmete açılır, torunlara kalmaz!. Temennim bu.
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR