Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Günleri başladı

Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Günleri başladı

Konya'da Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Günleri, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin katılımıyla başladı.

Mevlana'nın aşçısı Ateşbaz-ı Veli'nin hayatının ve Mevlana dergahındaki mutfağın Mevlevilik'teki öneminin ele alındığı “Mutfak Kültürü Günleri” etkinliklerinin açılışı gerçekleştirildi. İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve Anadolu Halk Mutfağı tarafından organize edilen etkinlik yapıldı. İlk günkü etkinlik, Mevlana Müzesi ve Ateşbaz-ı Veli Türbesi'nin ziyareti ile başladı. Ziyaretlerin ardından gerçekleştirilen açılışa Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'nin yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya Milletvekili Hüsniye Erdoğan, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, İl Kültür Turizm Müdür Vekili Mehmet Yünden ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış programında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Ateşbaz-ı Veli'nin türbesini ziyaret etmekten duyduğunu memnuniyeti dile getirdi.

GELENEKSEL HALE GETİRMELİYİZ

Ateşbaz-ı Veli Türbesini ziyaret ederek dua eden Bakan Tüfenkçi, Konya'nın yerel lezzetlerini tattı. Bu gibi etkinliklerin geleneksel hale getirmenin önemli olduğunu vurgulayan Tüfenkçi, “Bu kültürün İstanbul'dan Konya'ya taşınması anlamlı. Bu etkinlikte bulunduğum için mutluyum. Herkesin kendine ait bir kültürü var. Yemek yapmakta bir kültür. Bizimde kendimize ait bir kültür ve mutfağımız var. Bu kültürü yaşatmak gerekiyor. Buna ihtiyacımız var” dedi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Hz. Mevlana ile Ateşbaz Veli'nin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Kamil insan olmak için insanın çabalaması gerektiğini dile getiren Akyürek, “İnsan yaratılış hakikatının amacını bilmeli. İnsan, manasının sırrına ermek için uğraşmalı. Bu anlamda gerek Hz. Mevlana gerekse  Ateşbaz Veli, bize en büyük örnek. Ateşbaz-ı Veli, dergahın mutfağında hem yemek hem de gönülleri pişiriyordu. Etkinlikler kapsamında Ateşbaz-ı Veli, tüm yönleriyle anlatılacak” şeklinde konuştu.

ADINA TÜRBE YAPTIRILAN İLK ZAT

Açılış programında son olarak konuşan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru'da Ateşbaz-ı Veli Törenlerinin son 2 yıldır Konya'da düzenlendiğini belirtti. Toru, şunları kaydetti: “5 yıldır İstanbul'da düzenlenen törenler, şimdi Konya'yla buluşturuluyor. 20 Eylül'de başlayan etkinlikler, 24 Eylül Cumartesi gününe kadar sürecek. Arenada adına türbe yaptırılan ilk zat  Ateşbaz-ı Velidir.  Baş aşçılık, Mevlevilik için önemli bir konuma sahip. Onu sadece aşçı olarak görmek yanlış.  Ateşbaz-ı Veli, aynı zamanda eğitim ve terbiye makamıdır. Tasavvufun fazilet timsalidir. Saygı, terbiye ve kanaatkarlığın sembolüdür.  Ateşbaz-ı Veli, tıpkı Mevlana Hz. Gibi şehrimizin inanç ve kültürüne büyük katkılar sağlıyor. Onları her anlamda tanıtmak bizler için milli ve manevi birer sorumluluktur.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.