Atb Üyeleri: Siyasi Gerginlik Ekonomiye Yansıyor, Umudumuz Turizm Sezonu

Atb Üyeleri: Siyasi Gerginlik Ekonomiye Yansıyor, Umudumuz Turizm Sezonu

Antalya Ticaret Borsası (ATB) üyeleri, yükselen kurun fiyatlara yansıdığını ancak düşen kurun yansımadığını savunarak umutlarını turizm sezonuna bağladıklarını açıkladı.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) üyeleri, yükselen kurun fiyatlara yansıdığını ancak düşen kurun yansımadığını savunarak umutlarını turizm sezonuna bağladıklarını açıkladı. ATB, üyeleri siyasetteki aşırı gerginliğin ekonomiye yansıdığını, bir an önce ülkedeki siyasetin yumuşaması gerektiğini savundu.

    Antalya Ticaret Borsası nisan ayı meclis toplantısı ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında yapıldı. ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, meclis üyelerine borsanın çalışmaları hakkında bilgi verdi. ATB meclis üyeleri tek tek söz alıp seçim sonrası ekonomik değerlendirmede bulunurken, ekonomiyle ilgili beklenti ve kaygılarını da dile getirdi.

    Döviz kurlarının fiyatlara yansımasını görüşen meclis üyeleri, yükselen kurun fiyatlara yansıdığını ancak düşen kurun yansımadığına dikkat çekti. ‘Piyasada darlık var’ diyen ATB meclis üyeleri, Antalya'da birçok sektörün umudunu turizm sezonuna bağladığını ifade etti. Seçim öncesi dönemdeki olumsuz havanın dağılmasını umut eden ATB meclis üyeleri, siyasi havanın yumuşaması temennisinde bulundu.

    İç piyasadaki sıkışıklığın her sektörde devam ettiğine dikkat çeken üyeler, en büyük sıkıntının yüksek faiz olduğunu, firmaların borçlanma oranının çok yüksek olduğuna işaret etti. Güçlü firmaların dahil bilançolarında ciddi finansman yükleri olduğuna değinen üyeler, bu durumun ekonominin sağlıklı gelişmesini engellediğini ifade etti.


    VERGİLENDİRME ADİL DEĞİL

    Türk ekonomisindeki yapısal problemlere çok fazla çözüm bulunamadığına dikkat çeken ATB üyeleri, cari açıkta mesafe kat edemediklerini belirterek düşüncelerini şu şekilde aktardı: “Türkiye sürekli cari açık veriyor. Sıcak paraya bağımlı bir ekonominiz var. Burada yaşanan bir olumsuzluk Türkiye ekonomisini alt üst edebilir. Diğer bir problem Türkiye'de adaletsiz bir vergi sistemi var. Biz verginin büyük kısmını kaynağından kesiyoruz. Oysa ki vergi kazanılandan alındığı zaman adil olur. Bu konuda da bir gelişme yok, tam tersine dolaylı vergiler daha da artıyor. Sağlıklı bir ekonomiye gitmenin yolu yapısal sorunları çözmekten geçiyor. Bu tüm sektörler için geçerli.”

Ayrıca Türkiye ekonomisinin beklentiler üzerine kurulu olduğuna değinen üyeler, beklenti ekonomisiyle bir noktaya varılamayacağı eleştirisinde bulundu. Ayrıca üyeler siyasetteki aşırı gerginliğin ekonomiye olumsuz yansıdığını bir an önce siyasi ortamın yumuşaması gerektiğini savundu.

    NORMALLEŞME BEKLENİYOR

    ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, işadamlarının seçim sonrasındaki normalleşme beklentisinin olumlu karşılanması ve Türkiye'nin gündeminin ekonomiye dönmesi gerektiğini belirterek, "Görüldüğü gibi işadamlarının gündemi tamamen ekonomi." dedi.

    Sektörel konuların değerlendirildiği ATB Meclisi'nde üyelere ekonomik beklenti anketi de yapıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.