Aşure hazırlığı başladı

Aşure hazırlığı başladı

Muharrem ayıyla birlikte evlerde ve çarşıda aşure telaşı da başladı. 3 Kasım'a denk gelen Muharrem'in 10'uncu gününde başlamak üzere birçok evde aşure hazırlanarak komşulara dağıtılacak. Esnaf, talebi karşılamak için hazırlıklarını tamamladı

Hicri yılbaşı olan Muharrem ayıyla birlikte vatandaşları aşure telaşı sardı. Vatandaşların aşureliklerini almaya başlamasıyla çarşı-pazarda hareketlilik başladı.
 
Muharrem'in 10. günü olan 3 Kasım Pazartesi itibariyle aşureler kaynatılmaya başlayacak. Aşure Günü'nün ise İslam dünyası için önemi büyük. Aşure Günü'nün geçmişi Nuh peygambere kadar dayanıyor. Rivayete göre 10 Muharrem'de yaşanan Nuh tufanından kurtularak Cudi dağına çıkan Nuh peygamber ve beraberindekiler, kurtulmanın sevincini aşure yaparak paylaştı. İçinde 40 çeşit tahıl bulunan aşure, İslam dünyasında önemli bir yere sahip. Nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar yaşatılan ve çok sevilen bu tatlı, her yıl Aşure Günü'nde yapılarak komşulara dağıtılıyor.
 
KOMŞULUK İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Aşurenin paylaşmanın bir göstergesi olduğunu söyleyen Gazeteci-Yazar Nail Bülbül, geleneğin sürdürülmesinin önemli olduğunu belirtti. Bülbül, aşureyle birlikte komşuluk ilişkilerinin arttığını, birlik ve beraberliğin geliştiğini, kardeşlik duygularının öne çıktığını kaydetti.
Bülbül, “Muharrem ayına girdik. Muharrem'in onuncu gününden itibaren aşereler kaynatılır. Eskiden Konya'da kadınlar aşure hazırlığına özen gösterirlerdi. Yazdan kuruttukları kayısı, üzüm, erik gibi ürünlerle aşureleri büyük kazanlarda kaynatırlardı. Bereket vermesi için ondan fazla ürün çorbanın içinde bulunurdu. Bazıları da aşurenin güzel kokması için gül suyu dökerlerdi. Bugün ise apartman kültürü ile ocaklarda aşure pişiriliyor. Ama gelenek devam ediyor. Pişen aşureler esnafa, konu komşuya ikram ediliyor. Bu tür geleneklerin devam etmesi sevindirici. Hayat paylaştıkça güzel" diye konuştu.  
 
AŞURELİK BU YIL BİRAZ TUZLU
Aşure için hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Kuruyemişçi Müksemin Kostak de, kuruyemişe gelen zammın aşureye yansıyacağını belirtti. Aşure geleneğinin esnafın yüzünü güldüreceğini belirten Kostak, don olayları nedeniyle kuruyemişe ciddi oranda zam yapıldığını, zamların vatandaşı üzeceğini söyledi.
Kostak, "Aşurelerin içerisinde genel olarak, buğday, kenevir, fasülye, nohut, kayısı, incir, fıstık, fındık, incir, tarçın, kuru üzüm gibi ürünler kullanılıyor. Durumu iyi olan vatandaşlarımız aşureyi pahalı ürünlerle zenginleştiriyor. Aşure için stant kurduk. Vatandaş yavaş yavaş aşurelik sormaya başladı. Ancak bu yıl kuruyemiş fiyatları yüksek. Fındık içi 47, ceviz 55, çiğ badem 40,  kayısı 25, fıstık 10, kişniş ise 12 lira.  Fındık geçen yıl 25, ceviz de 39 liraydı" şeklinde konuştu.
 
AŞURENİN ÇOK SAYIDA FAYDASI VAR
Aşurenin sağlık açısından bir çok faydası bulunuyor. Uzmanlar, "Aşure, içinde bulunan vitaminler, mineraller ve protein nedeniyle özellikle çocuklar ve enerjiye ihtiyacı olanlar için önemli bir besin kaynağı. Yörelere göre farklı içeriklere sahip olsa da, içeriğinde 15 çeşit tahıl, kuru ve yaş meyve, kurubaklagil, yağlı tohum çeşitleri içeren aşure bu çeşitliliği ile de zengin vitamin ve mineral içeriğine sahip. Enerji ve besin öğeleri bakımından zengin.  Yüksek enerji içerir, tahıl ve şeker olduğu için yüksek kalorilidir. Bu yüzden enerjiye ihtiyacı olan çocuklar, gelişme dönemindeki ve günlük enerji ihtiyacı yüksek kişiler için çok iyi ve dengeli bir enerji kaynağıdır.  İçeriğine katılan tüm besleyici malzemeler sayesinde aşurede B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum vardır. İçinde fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar bulunur. Fındık, ceviz Q-3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir. Bu yüzden özellikle kalp hastalıklarına yararlı besin öğeleri içerir" ifadelerini kullandı. 
KERİM ATICI - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.