Aşure çok faydalı

Aşure çok faydalı

İçerisine nohut, fasulye, aşurelik buğday, nar, kuru kayısı, incir, pekmez gibi besinler kullanılarak pişirilen aşurenin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Aşure kansızlığa iyi geliyor, cildi yeniliyor, kabızlığı önlüyor

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Ayşe Duran, aşurenin faydalarını anlattı. Duran, "Muharrem ayının onuncu günü Aşûre günüdür. İçerisindeki kurubaklagiller ve meyveler sayesinde karbonhidrat, protein, çinko, demir, B ve E vitaminleri açısından zengindir. Bu nedenle çocukların gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Aşure yapılırken dikkat etmeniz gereken, bu kadar besin değeri yüksek, glisemik indeksi yerinde besine şeker eklemeyin. Bol miktarda meyve koyabilirsiniz ya da şeker yerine pekmez veya bal kullanmaya özen gösterin. Bol posa içerir; kurubaklagil, incir, kurukayısı gibi barsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir. Aşureye eklenen kuruyemişlerdeki vitamin E sayesinde hormon dengesi desteklenir. Vitamin E, kısırlık ve kanseri önlemeye yardımcıdır, yaşlanmayı geciktirir, cildi yeniler. Kuruyemişteki vitamin B2 sayesinde aşuredeki karbonhidratlar daha kolay enerjiye dönüştürülür. Vitamin B2 içeriği ile de aşure kansızlığı önlemeye yardımcıdır. Ciltte kuruluğu önler. Vitamin B6 içeriği de sinir sistemi ve cilt sağlığı için değerlidir" diye konuştu.

ŞEKERSİZ VE BOL MEYVELİ

Sağlıklı aşurenin tarifini de veren Duran, şunları söyledi: "Aşurenin vazgeçilmezi olan tarçın aslında onun bütünleyicisidir. Tarçın henüz kesin olarak kanıtlanmış değilse de bazı araştırmalara göre kan şekerini düzenlemeye yardımcıdır. Aşuredeki tahıl, bakliyat, yaş ve kuru meyvelerde kaliteli yani glisemik indeksi yüksek olmayan karbonhidratlar bulunur. Glisemik yük dikkate alındığında ise kan şekerini dengeleyici olan tarçına ihtiyaç vardır. Diyet yapanlar dikkat etmeli. 1 kâse aşure ortalama 400 kaloridir. İçeriğinden dolayı tek başına ana öğün olarak tüketilmelidir. 1 küçük kâse, yani 300 gram olarak, şekersiz ve bol meyveli tercih edilmelidir. Yanına 1 çay bardağı tarçınlı süt ile tüketilirse daha iyi olur. 1 kase aşurede 420 kalori, 75 gram karbonhidrat, 8 gram protein, 6.2 gram lif, 350 IU A vitamini, 2.3 miligram demir, 68 miligram kalsiyum, 0,3 miligram B1 vitamini, 0.03 miligram B2 vitamini, 1.6 miligram Niasin bulunmaktadır."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.