Aşure bereketi yaşanıyor

Aşure bereketi yaşanıyor

Muharrem ayı heyecanı, tüm hızıyla sürüyor. Yaklaşan ve ayın en kıymetli günü olan Aşure günü için hazırlıklar yapılıyor. Çarşı ve pazarlarda büyük bir alış veriş hareketliliği yaşanıyor

İslam aleminde Hicri Yılbaşı ve Muharrem ayı sevinci yaşanıyor. 12 günlük Muharrem orucu bittikten sonra Kerbela ve diğer bütün şehitlerin ruhları için pişirilip dağıtılan Aşure gününe az bir zaman kaldı. Nuh peygamberin gemisinin karaya oturmasından sonra gemide bulunan son yiyeceklerden meydana geldiğine inanılan tatlı çorba; aşure bu yıl da birçok evde pişirilecek.  Muharrem ayının 10. günü olarak bilinen Aşure günü 11 Ekim tarihine denk geliyor. Aşure günü nedeniyle aşurelik malzemeler tezgahlara indi. Vatandaş, 11 Ekim Salı günü ihya edilecek Aşure günü için malzemelerini alıyor. Siyah üzüm, fındık içi, ceviz içi, sarı üzüm, kayısı ve çeşitli bakliyatlardan oluşan malzemeler büyük bir ilgi görüyor. Esnaf; satıştan ve ilgiden memnunken, vatandaş aşurelik malzeme fiyatlarının geçen yıllara göre biraz daha arttığını söylüyor.

İÇİNDE EN AZ 12 MALZEME OLMALI

Muharrem ayı, Aşure günü ve aşurelik malzemeler ile ilgili bilgiler veren Yeşildere Gıda Market Yöneticisi Celal Özbek, vatandaşın Muharrem ayına özel bir ilgi gösterdiğini söyledi. Aşurenin en az 12 malzemeden oluşacağını dile getiren Özbek, “Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kur'an-ı Kerimde, kıymet verilen dört aydan biri. Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesi. Anadolu'nun farklı bölgelerinde değişik yöntemlerle yapılan ancak temelinde buğday ve bakliyatların bulunduğu aşure için özel hazırlanan ürünlerimizi satışa çıkardık. Vatandaşlar, alış verişine başladı. Satışlarımız arttı. Yoğunluk bu ayın sonuna kadar sürer. Sarı üzüm, ceviz, fındık, fıstık, nohut, fasulye, kayısı ve pirinç gibi birçok ürün yine en çok tercih edilenler arasında yer aldı” dedi.

AŞUREYLE BİRLİKTELİĞİMİZ ARTACAK   

Muharrem ayının 10. günü yani Aşure gününün bu yıl 11 Ekim'e denk geldiğini ve bu günde önemli hadiselerin meydana geldiğini belirten Özbek, “ Peygamber efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.S)'in İslam’a davetinin temeli bu günde atıldı. Hz. Adem'in tövbesi bu günde kabul oldu. Nuh'un gemisi bu günde tufandan kurtuldu. Hz. Yunus bu gün balığın karnından çıktı. Hz. İbrahim Nemrud'un ateşinde bu günde yanmadı. Hz. İdris diri olarak göğe bu günde çıkartıldı. Hz. Yakub  oğlu Yusuf'a  Muharrem ayının 10. günü kavuştu. Eyyub aleyhisselamın hastalıktan kurtulması, Musa Aleyhisselamın Kızıldeniz'den geçip, Firavun'un boğulması ve Hz. İsa'nın  doğumu ve Yahudilerin öldürmesinden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması hep Aşure günü oldu. Bizde bu günde pişirdiğimiz aşurelerden akrabalarımıza, dostlarımıza ve komşularımıza vererek, kardeşliğimizi pekiştirmeliyiz” şeklinde konuştu.

DÖVME NOHUT FASULYE ANA MADDEDİR

Aşurenin içine birçok farklı ürünün koyulacağını fakat dövme, nohut ve fasulyenin aşure için ana ürünler olduğunu dile getiren Özbek,  aşurenin içindeki malzemenin ne kadar çok olursa o kadar iyi olacağını söyledi. “İç Anadolu’da aşureye bakliyat konulur” diyen Özbek, şunları kaydetti: “Aşure yapılmadan bir gün önce buğday ve kuru fasulye kesinlikle sıcak suda yıkanmalıdır.  Ertesi sabah fasulye ve nohut düdüklü tencerede yumuşayıncaya kadar pişirilir. Buğday da aynı şekilde haşlanır.

Meyveler bir tencerede yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10 dakika kaynatılır. Büyük bir tencereye pişen malzemeler birlikte konulur. Suyun yetersiz olduğu anlaşılırsa sıcak su eklenebilir. Kaynayınca fıstık, fındık, portakal kabuğu, elma, biraz tuz ve şeker atılır. Karıştırılır 5 10 dk daha kaynatılıp ocak kapatılır. Eğer daha koyu kıvamlı olması istenirse 2 kaşık buğday nişastası az suda eritilip ilave edilir. Üzeri de isteğe göre süslenir.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.