Astana Ve Prag Arasında 500 Milyon Dolarlık Anlaşma

Astana Ve Prag Arasında 500 Milyon Dolarlık Anlaşma

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in davetlisi olarak Astana’ya gelen Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Akorda Sarayı’nda resmi törenle karşılandı. İki lider başbaşa yaptıkları görüşmede ekonomik, ticaret, ulaştırma...

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in davetlisi olarak Astana’ya gelen Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Akorda Sarayı’nda resmi törenle karşılandı. İki lider başbaşa yaptıkları görüşmede ekonomik, ticaret, ulaştırma ve tarım konularının yanında bölgesel ve uluslararası konuları ele aldı.

Nazarbayev, Çek Cumhuriyeti ile geniş bir potansiyele sahip dostane ilişkilerin olduğunu belirtti. Kazakistan’ın Avrupa pazarına çıkışında Çek Cumhuriyeti'nin önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Nazarbayev, Kazakistan’da 70 Çek şirketinin faaliyet gösterdiğini, bunların içinde öne çıkan Skoda şirketinin 2005’den buyan 15 bin araç ürettiğini vurguladı.

500 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA

Görüşmeler sonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Nazarbayev, Kazak ve Çek şirketlerinin katılımıyla düzenlenen iş forumunda 500 milyon dolar tutarında 13 anlaşmanın imzalandığını söyledi. Kazakistan’ın sanayileşme programının ikinci etabında bu anlaşmaların stratejik önem arzettiğini belirten Nazarbayev, daralan ekonominin yeni anlaşmalarla daha da güçleneceğini ifade etti.

AVRUPA’DAN 200 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Kazakistan’ın bağımsızlığını almasından sonra en büyük yatırımın Avrupa ülkelerinden geldiğini ve Avrupa ile olan ilişkilere ayrı bir önem verdiklerini hatırlatan Nazarbayev, hali hazırda Kazakistan’ın Çin ile olan ticaret hacminin 30, Rusya ile ise 25 milyar dolar olduğunu belirtti.

Kazakistan’ın yatırım için sunduğu imkanları çok cazip bulduğunu söyleyen konuk Cumhurbaşkanı Zeman, Kazakistan’ın sadece bölgesinde değil dünya ekonomisinde de önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Kazakistan’da düzenlenecek Expo 2017’ye katılacaklarını dile getiren Zeman, Kazakistan’da; makine mühendisliği, enerji, inşaat, tarım, ilaç ve sağlık alanlarında büyük iş imkanlarının olduğunu vurguladı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.