Aski Ekibi, Chp’li Nazlıaka’nın Su Kuyusunda İnceleme Yaptı

Aski Ekibi, Chp’li Nazlıaka’nın Su Kuyusunda İnceleme Yaptı

ASKİ Genel Müdürlüğü, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın evinin bulunduğu 21 villanın deposundan numune alıp, inceleme yaptı. ASKİ yetkilisi, inceleme sonucunda depoda şebeke suyunun değil kuyu suyunun kullanıldığını...

ASKİ Genel Müdürlüğü, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın evinin bulunduğu 21 villanın deposundan numune alıp, inceleme yaptı. ASKİ yetkilisi, inceleme sonucunda depoda şebeke suyunun değil kuyu suyunun kullanıldığını ve kaçak su kullanımı tespit ettiklerini açıkladı.

    Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile CHP’li Aylin Nazlıaka arasında geçen kirli su tartışması farklı bir boyut kazandı. ASKİ görevlileri içme suyunun kirli olduğunu savunan Aka’nın da aralarında bulunduğu 21 villanın ortak deposunda inceleme yaptı. Depodan numune alan ekipler, deponun kaçak olup olmadığını inceledi.

    "ÖNCEKİ GÜN DEPONUN DURUMUNUN ÇOK KÖTÜ OLDUĞUNU TESPİT ETTİK"

    İnceleme için gelen ASKİ Bilgi İşlem Daire Başkanı Nurullah Sait Yeken, deponun girişinde bir açıklama yaptı. Yeken, CHP’li Aka’nın bazı beyanatlarının olduğunu ve musluk suyundan dolayı rahatsızlandığını dile getirdiğini anlattı. ASKİ Genel Müdürlüğü olarak bunu ihbar kabul ettiklerini ifade eden Yeken, yerinde tespit için villalar bölgesinde inceleme yapmak üzere geldiklerini söyledi. Yeken, "Burada 21 tane villa var. Hepsi ortak bir sayaçtan su kullanıyorlar. Su, birazdan içeri gireceğimiz depoya geliyor, depodan evlere dağılıyor. Dün yaptığımız tespitlerde deponun durumunun çok kötü olduğunu tesisatlarının çok paslı olduğunu, deponun etrafının da çok yıpranmış, paslanmış olduğunu tespit ettik. Bugün de arkadaşlarımız buradan numuneler alacak ve akredite olmuş bizim laboratuvarlarımızda bunu analiz ettirerek sonuçları paylaşacağız." dedi.

    İkinci geliş nedenlerine değinen Yeken, bölgenin tüketimlerinde yapılan kontrollerde anormallikle karşılaştıklarını söyledi. Nurullah Sait Yeken, "Yaptığımız incelemelere göre, ‘buradakiler kartlı sayaç abonesi’ kartlı sayaçlarına son bir senede 21 adet villa için sadece 700 liralık kontör yüklendiğini gördük. Tüketimlerinde anormal bir düşüş olduğunu gördüğümüz için bu gibi durumlarda muhtemel kaçak incelemesi yaparız." diye konuştu.

    "KUYULARININ YASAL OLMADIĞINI BELİRLEDİK"

    Depodan yapılan incelemenin ardından Yeken tekrar kameraların karşısına geçti. Yeken, “Burada hem şebeke suyunun bağlantısının olduğu hem de kuyudan bir bağlantının olduğu tespit edildi. Burada kuyu suyu da kullanılmış durumda kuyu suyunun peşine bir arıtma yapılmış ve o da bu binanın deposuna bağlanmış. Bu ne demek? Şuanda burada şebeke suyumuz değil kuyu suyu kullanılıyor. Bu birimin kendi içerisinde yaptığı açtığı kuyu bağlanmış durumda. Buradaki iki sıkıntı; birincisi kuyularının yasal olmadığı, bunların kuyularının bağlantısında herhangi bir sayacın olmadığı, daha doğrusu kuyularının kaçak kullanıldığı tespit edilmiş durumdadır. Kuyulardan gelen su sayaçtan geçmeden doğrudan depoya dökülmekte ve bu da bina içerisinde kullanılmaktadır. Yönetmeliğimize göre bu bir usulsüz su kullanımı yani kaçak su kullanımı veya su hırsızlığı diye de tabir edilmektedir.” şeklinde konuştu.

    "AYLIK 2.7 LİRALIK SU KULLANIMI YAPILMIŞ"

    Sonucun şüphelerini doğrular nitelikte olduğunu aktaran Yeken, burada aylık 2.7 liralık kullanım görüldüğünü ve bununda sabit ücretin karşılığı olduğunu ifade etti. Yeken, “Uzun süredir şebeke suyunun kullanılmadığı, kaçak olarak açılan kuyunun kendi iç arıtma tesisinden geçirildikten sonra kullanıldığını belirledik. Arkadaşlarımız bununla ilgili işlem yapacak. İkincisi; şebeke suyunun usulsüz kullanımını sağlayacak illegal bir boru bağlantısı tespit ettik. Normalde iç tesisatta vana kullanılmaz, doğrudan tek bağlantıyla sayaçtan geçirildikten sonra evlere dağıtılır. Fakat burada istenildiği zaman kullanılmak üzere şebeke suyundan da kaçak bir bağlantı çekilmiştir. Bunu da tespit ettik. Sadece kuyu suyu kaçak değil şebeke suyunda da kaçak bağlantı vardır.” diye konuştu.

    Aka’nın şikâyeti üzerine yaptıkları ölçümde kuyu suyu basılan depoda klor izine rastlamadıklarını sözlerine ekledi.

    Kuyu suyu kalitesine değinen ASKİ Bilgi İşlem Daire Başkanı Yeken, CHP’li Aka’nın basın beyanatından sonra da yaptıkları incelemede suyun insan sağlığını tehdit eden bir unsura rastlamadıklarını ifade etti.

    Öte yandan, incelemenin yapıldığı depoya basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği görüldü. Basın mensupları görüntü almaya çalışırken zaman zaman izdihama neden oldu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.