Asırlık konak çöküyor

Asırlık konak çöküyor

Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu'nun birçok beldesine kurulan Kuvay-i Milliye karargahlarından birisi olan Beyşehir'deki karargah atıl bir vaziyette duruyor

Kuvay-i Milliye hareketi örgütlenirken, Türkiye'nin birçok bölgesinde karargahlar kurdu. Özellikle Anadolu'nun her ilçesinde bir Kuvay-i Milliye Karargahı vardı. Konya'da ise Akşehir, Beyşehir gibi ilçelerde de  Kuvay-i Milliye karargahları kuruldu.  Kuvay-i Milliye Hareketi'nin Beyşehir Karargahı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. 1919-1922 Yunan işgali altında kalan Anadolu'da örgütlenen Kuvay-i Milliye Hareketi, 3 yıllık işgali son erdirerek, Yunan güçlerini İzmir'de denize döktü. Savaş boyunca kullanılan karargahlar ise kaderine terkedildi. Bazı karargahlar ise yıllar sonra restorasyon çalışmalarıyla ihya edildi. Bazı Kuvay-i Milliye karargahları müze olarak hizmete   açıldı. Bazı karargahlar ise eğitim ve kültür çalışmalarında kullanılıyor. Beyşehir’de bir asırlık tarihe sahip, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından da tescil edilerek koruma altına alınan bir konak göz göre göre yıkılıp yok olmaya terk edilmiş durumda. Beyşehir'de bulunan Kuvay-i Milliye Karargahı ise yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Hamidiye Mahallesi'nde bulunan ve Beyşehir Gölü'ne hakim bir noktadaki yüz yıllık bir tarihi geçmişi olan ilçe eşraflarından ve Kuva-i Milliye Teşkilatı'nın kurucularından Süleyman Sırrı Koydemir tarafından yaptırılan Çeçen Süleyman Efendi Konağı göz göre göre yıkılıyor. Yetkililer ise sadece seyretmekle yetiniyor. 

20-2.20150728094557.jpg

ESERDE BİR TARİH YATIYOR

Çeçen Süleyman Efendi Konağı Beyşehir’deki sivil yapılar içerisinde günümüze kadar gelmiş en değerli yapılarından bir tanesi. Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde benzerleri olmasına karşın, Beyşehir’de başka böyle bir örneği olmayan eser bu bakımdan da oldukça önemli. Bu kıymetli bir tarihi yapı  kaderine terk edilmiş durumda. Artık yıkılmaya yüz tutan konak eğer yetkililer tarafından müdahale edilmezse çok yakın bir tarihte yıkılıp yok olacak. Beyşehir bugüne kadar olduğu gibi yine bir eserine sahip çıkmayarak bir değerini kaybetmiş olacak. Türkiye Tarihi Taş ve Ahşap Evler Platformu Başkanı Mehmet Varol, tarihi karargahın yıkılmaması için sosyal medya üzerinden kampanya başlattı. Varol, "Beyşehir-Seydişehir evleri kültür varlığı olarak tescil edilmelidir. Geçmişi olamayanın geleceği de olmaz. Kültür varlıkları bizim değil torunlarımızın mirasıdır. Sivil mimari eserler mutlaka korunmalıdır" dedi.

HER AN YIKILABİLİR

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Muşmal,  konağın bütün pencerelerinin kırık durumda olduğunu belirterek, şunları kaydetti: 'Pencereleri geçtik. Konaktaki cumba denilen alanlarda ciddi hasarlar var. Konağın koruyucu duvarlarındaki hatıllar, destek üniteleri göçmüş durumda. Biliyorsunuz hatıl-tuğla, tuğla-hatıl şeklinde yapılmış bir konak. Kısa süre içerisinde eğer önlem alınmazsa, yani buna tabi bizim kesin bir süre biçmemiz mümkün değil ama yağışların durumuna göre konağımızı kısa süre içerisinde kaybedebiliriz. Bir tarih Beyşehir'de yok olabilir. Bir an önce buna önlem alınması gerekiyor. Hatta tarihin dışında da çevresi için tehlike oluşturuyor. Yani buranın arka bölümünde de bir güvenlik şeridi oluşturulmalı, her an yıkılabilir."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum