Asgari ücretliye yüzde 20, futbolcuya yüzde 15 vergi

Asgari ücretliye yüzde 20, futbolcuya yüzde 15 vergi

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın imzasını taşıyan “Torba Kanun Teklifi”nden sporculara vergi kıyağı çıktı.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın imzasını taşıyan “Torba Kanun Teklifi”nden sporculara vergi kıyağı çıktı. Türkiye’de Süper Lig’de oynayan futbolculardan yüzde 15, bir alt ligdeki kulüplerde oynayan futbolculardan yüzde 10, diğer kulüplerde oynayan futbolculardan ise yüzde 5 vergi alınmasına 2019 yılı sonuna kadar devam edilecek. Çok tartışılan yabancı kuralında değişikliğe gidilmesi planlanan 2020 yılında ise, futbolculardan alınacak vergi oranı yüzde 35 olacak.

 

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda kabul edilen teklifle kazançları milyonları bulan futbolculardan en fazla yüzde 15 vergi alınmasına ilişkin uygulamanın iki yıl daha sürmesi kabul edildi. Teklifin TBMM Genel Kurulu’nda kabulü durumunda vergi adaletini zedeleyen uygulama 31 Aralık 2019’a kadar sürecek.

Kamu çalışanlarının maaşlarından yüzde 15-35, mazottan yüzde 18 oranında vergi alınırken yüksek kazançlı futbolcuların kazancından yalnızca yüzde 15 oranında kesinti yapılmasını içeren düzenlemenin süresinin uzatılması komisyonun CHP’li üyelerinin tepkisine yol açtı. Komisyona sunulan muhalefet şerhinde şunlar kaydedildi:

“Elbette sporun ve sporcunun desteklenmesi gerekmektedir. Yapılacak desteklerin alt ve amatör liglerde spor yapan bireyler için belli bir sistematiğe bağlanarak yapılması gerekmektedir. Üst liglerdeki sporcuların yüksek gelirler elde ettiği bilinmektedir. Vergi politikamız, ‘Çok kazanandan çok, az kazanandan az’ şeklinde olmalıdır.”

İlginç savunma
Tepkiler üzerine AKP’lilerden gelen “Sadece ücretlerinden kesilecek” savunusuna karşın, yüzde 15’lik sınırlamanın sporcuların prim ve transfer parası gibi kalemleri için de uygulanacağı öğrenildi.

Sporcular için vergi cenneti
Profesyonel sporcular için Türkiye’yi adeta bir vergi cenneti haline getiren düzenleme ilk olarak 1994 yılında yürürlüğe kondu. Uygulamanın ilk olarak, transfer ücretlerinde yüzde 15 oranında stopaj uygulanması şeklinde gerçekleşti. Dün komisyonda görüşülerek uzatılan şekli ise yine AKP’lilerin oylarıyla 2008 yılında hayata geçti. Sporcuların ayrıca bir beyanname vermediği gelirlerinden yapılacak kesintiler şöyle: "En üst ligdekiler için yüzde 15, en üst altı ligdekiler için yüzde 10, diğer liglerdekiler için yüzde 5."

 

Avrupa’da ikinci
Türkiye, teklifin yasalaşması durumunda, Avrupa’nın sporculara en düşük gelir vergisi uygulayan ikinci ülkesi olma özelliğini koruyacak. Gelişmiş ülkeler ve özellikle Batı Avrupa ülkelerinde sporcuların elde ettikleri gelirlerden tahsil edilen vergi oranları Türkiye’de uygulanan vergi oranları arasındaki makas farkı iyice belirginleşti. Bazı ülkelerde sporculardan alınan vergi oranları şöyle:

»Portekiz yüzde 56,5

»Belçika yüzde 53,7

»İngiltere yüzde 45

»Almanya yüzde 47,5

»İtalya yüzde 47,9

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.