Asgari ücret iyileştirilmedi

Asgari ücret iyileştirilmedi

Asgari ücretteki artışın çalışana faydasının olmadığını belirten Türk-İş Konya İl temsilcisi Necati Kökat, "Asgari ücret net 949 TL‘dir. Asgari ücretteki artış tutarı sadece 58 TL olurken, sadece tek bir çalışanın yaşama maliyeti aynı dönemde 135 TL artmı

Türk-İş Konya İl temsilcisi Necati Kökat, "Ocak 2014 ayında dört kişilik ailenin açlık sınırı bin 257 TL, Yoksulluk sınırı 4 bin 94 TL, mutfak enflasyonu aylık 1.98, son oniki aylık yüzde 14.34 oranında belirlendi. Asgari ücretteki artışı, geçim koşullarını iyileştirmedi.”dedi. Ücretlinin zor şartlarda yaşadığını belirten Kökat, "Ülkede genel olarak ücret gelirlerinin artış gösterdiği yılın ilk aylarında hesaplanan fiyat artışları, iktisaden dar ve sabit gelirli kesimlerin enflasyon karşısında yine yenik düşeceğinin işaretini verdi" şeklinde konuştu. Özellikle aile bütçesi içinde ağırlıklı yeri olan gıda harcamalarındaki artış çalışanların geçim koşullarını olumsuz etkilemeye devam ettiğini ifade eden Köküt, konuşmasına şöyle devam etti: " 2015 Ocak ayı itibariyle; Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 256 TL, Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı(yoksulluk sınırı) ise 4 bin 93 TL olarak hesaplanmıştır. Hesaplanan bu tutar, dört kişilik bir ailenin yaşadığı haneye aylık olarak girmesi gereken toplam gelirdir. Hesaplanan bu tutar ücret düzeyi değildir. Ancak, işsizliğin yaygın ve özellikle kadınların istihdama katılımının son derece düşük olduğu ülkemizde, hanede çalışan ve dolayısıyla haneye gelir getiren kişi sayısı sınırlı olmaktadır."

HARCAMA TUTARLARI ARTIYOR

Devletin resmi verilerine göre ücretli işçilerin yaklaşık yarısına yakını asgari ücretli olduğunu belirten Köküt, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çok sayıda vatandaşımız asgari ücret düzeyinde bir ücret geliri elde etmektedir. Asgari ücret ise yılın ilk aylık döneminde net 949 TL‘dir. Asgari ücretteki artış tutarı sadece 58 TL olurken, sadece tek bir çalışanın yaşama maliyeti aynı dönemde 135 TL artışla bin 535 TL’ye ulaşmıştır. TÜRK-İŞ hesaplamasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 24 TL ve bir önceki yılın aynı ayına göre 163 TL artış göstermiştir. Yoksulluk sınırındaki artış ise aynı dönemler için sırasıyla 80 TL ve 513 TL’dir. TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında 2015 Ocak ayı itibariyle “mutfak enflasyonu”ndaki değişim şöyle olmuştur; Dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,98 oranında arttı. Bir önceki yılın son ayına göre artış oranı yüzde 1,98’dir. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 14,34 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,46 olarak hesaplandı."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.