Artık kitap okumuyoruz

Artık kitap okumuyoruz

Okulların tatil olması ile birlikte öğrencilerin kitaplara olan ilgisi azaldı. Tatile giren gençler, kitap okumak yerine bilgisayar oyunu gibi aktiviteleri tercih ediyor

Okulların tatil olması ile kitapçılara olan ilgi azaldı. Öğrenciler sadece okullarında önerilen kitapları alıyorlar. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi sebebiyle gençler elektronik kitaplara ilgi göstermeye başladılar. Internet ortamından telefonlarına veya tabletlerine indirdikleri kitapları okuyan gençler kitapçılara uğramaz oldu. Rampalı Çarşıda bulunan Nüve Kültür Merkezi'nin sahibi İsmail Çalışkan, Kitaplara olan ilginin ciddi oranda azaldığını belirtti. Çalışkan, "Gençler okulların tatil olması ile kitapları bir kenarıya bırakıyorlar. Bilgisayar oyunları ve diğer aktivitelerle ilgilenen gençler kitap okumuyorlar" sözlerini kullandı.

KİTAP TERCİHLERİ DEĞİŞTİ

Gündemin sıcak olmasına rağmen siyasi kitaplarda ki satışların düştüğüne dikkat çeken Çalışkan, insanların siyasetten sıkıldığını söyledi. Çalışkan, "Gündem ne kadar sıcak olursa olsun gündemi konu alan siyasi kitapların pekte önemi kalmadı. Okurlar siyaseti konu alan kitaplardan usandı. Bu yüzden siyasi kitaplar biraz ağır gidiyor. Okurlar yaz aylarında genellikle roman konulu kitaplara yöneliyorlar. Çünkü roman insanların zihnini rahatlatıyor. Roman insanların ufkunu açıyor" şeklinde konuştu.

IZDIRAP DUYUYORUM

Araştırma ve inceleme kitaplarının ilgi görmediğini dile getiren Çalışkan, bu durumdan kitapçılar olarak rahatsızlık duyduklarını belirtti. Çalışkan, "Kitapçılar olarak ızdırap duyduğumuz başka bir konu ise araştırma ve inceleme konulu kitapların hiç ilgi görmemesi. Buna etki eden en büyük sebep ise Türkiye'de ciddi anlamda araştırma kitabinin yayınlanmamasıdır. Piyasaya çıkan kitapları baz alacak olursak, araştırma kitapları bu kitapların yüzde 10'luk bir bölümünü bile oluşturmuyor. Özellikle üniversitelerde 40-50 yıl önce yazılan eserler eğitime eğitime yön veriyor. Bu kitapların üstüne güncel kitapların yayınlanması gerekir. Malesef birçok alanda bu böyle. 35 yıldır kitapçılığa emek veren birisi olarak ben bu durumdan ciddi anlamda ızdırap duyuyorum" dedi.

KİTAP EVLERİNE İLGİ AZALDI

Kitap evlerine olan ilginin azaldığını kaydede Çalışkan, önümüzde ki yıllarda kültür kıtapçılığının bitme noktasına geleceğini söyledi. Çalışkan, "Bunu 5 yıldır bariz bir şekilde hissediyoruz. Kültür kitapçılarına olan ilgi her geçen yıl daha da azalıyor. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi sebebiyle gençler elektronik kitaplara ilgi göstermeye başladılar. Internet ortamından telefonlarına veya tabletlerine indirdikleri kitapları okuyan gençler kitapçılara uğramaz oldu. Eskiden birçok müşterisi olan kültür kıtapçıları son yıllarda bitme noktasına geldi. Durum böyle devam ederse 5-10 yıl sonra kültür kitapçılığı bazında birşey kalmayacak. Sadece avm'de popüler kitapların satıldığı mağazalar faaliyetlyerine devam edecek. Kültür kitapçılarının bitmesi bir hazinenin yok olması demektir" ifadelerini kullandı.

KİTAP TAVSİYELERİMİZ

Son zamanlarda çok satan ve okunmasını tavsiye ettiği 5 kitabın olduğunu söyleyen Çalışkan sözlerine şu şekilde sürdürdü: "Bence okunması gereken 5 kitabı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunlardan birincisi Talha Uğurluel'in kaleme aldığı '2.Abdülhamid Han' kitabıdır. Bu kitapta okurlar Abdülhamid han döneminde yaşananlar hakkında genel bilgi edinebilirler. İkinci kitap Stephen R. Covey'in yazmış olduğu 'Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı' kitabıdır. Bu kitap klasik bir kişisel gelişim kitabı değildir. Liderlik alanında yazılmış en iyi kitaplardan bir tanesidir. Üçüncü tavsiyemiz ise Zülfü Livaneli'nin 'Huzursuzluk' isimli kitabıdır. Bu kitabı roman okumak isteyenler için tavsiye ediyorum. Dördüncü tavsiye kitabımız Karen Armstrong'un yazdığı 'Tanrının Tarhi' isimli kitaptır. Bu kitap çok eskidir. Yeni baskısı çıktığı için okurlar kolaylıkla bulabilirler. Semavi dinlerin tarihçesi anlamında başvuru eserlerden birisidir. Son ve beşinci tavsiye kitabımız ise çıktığı dönemde yasaklanan ve 15 Temmuz sonrası tekrardan okurlarla buluşan 'İmamın Ordusu' kitabıdır. Kitabın yazarı Ahmet Şık. Kitabın konusunu Fetullahçı yapılanması oluşturuyor".

SALİH ACIBADEM/MESUT TURAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.