Arınç: Dar Bölgenin Ak Parti Ve Bdp'ye Yarayacağı Zavallı Bir Açıklama

Arınç: Dar Bölgenin Ak Parti Ve Bdp'ye Yarayacağı Zavallı Bir Açıklama

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ‘Dar Bölge Seçim Sistemi’ tartışmalar ile ilgili CHP ve MHP milletvekillerinin, ‘bunun daha çok AK Parti ve BDP’ye yarayacağı’ yönündeki açıklamaları ile ilgili olarak, “Bu zavallı bir açıklama.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ‘Dar Bölge Seçim Sistemi’ tartışmalar ile ilgili CHP ve MHP milletvekillerinin, ‘bunun daha çok AK Parti ve BDP’ye yarayacağı’ yönündeki açıklamaları ile ilgili olarak, “Bu zavallı bir açıklama.” dedi.

Bülent Arınç, yerel seçimlerin ardından ikinci kez seçilen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi ziyaret ederek başarı diledi. Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Arınç, bir gazetecinin, “Dar Bölge Seçim Sistemi tartışmalar başladı. CHP ve MHP milletvekilleri bunun daha çok AK Parti ve BDP’ye yarayacağı yönünde görüş bildirdi. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusuna, “Bu zavallı bir açıklama” diyerek cevap verdi.

AK Parti ve BDP'ye yarar diyenlerin kendilerini parti olarak görmediğini ve iktidara talip olmadıklarını savunan Arınç, şöyle konuştu: “Bunu bir sorgulamak lazım. Yani ‘bu seçim sistemi, yazı da gelse tura da gelse AK Parti’ye yarıyor‘ diye üzülüp ağlayacaklarına, bu seçim sistemi hangisi olursa olsun, ‘ben niye başarılı olamıyorum, bunun hesaplarını yapmaları lazım. Ana muhalefet partisi denen partinin iktidar hedefi yok mu? Eğer böyle bir niyetleri varsa, halktan daha çok oy almaları gerekmez mi? Niçin bir muhalefet partisi MHP yüzde 15’lere sıkışıp kalır da iktidar olma gayretini göstermez. İktidar olma arzusu taşıyorsa, MHP uzamaz kısalmaz bir konumdan, ‘ben halktan çok daha fazla oy alacağım ve bu seçimde mutlaka iktidar olacağım’ gayretini göstermez. İşin bir boyutu böyle.”

“YÜZDE 3 BARAJINI UYGUN GÖRMÜYORUZ”

30 Eylül’de yeni demokratikleşme paketini hazırlarken, Başbakan Erdoğan’ın, ‘partilerin görüşlerini alalım, mutabık kalalım ve yeni bir seçim sistemi üzerinde karar kılalım’ dediğini ifade eden Arınç, şöyle devam etti: “Bugün ki sistemde yüzde 10’luk baraj var, bu devam etmeli mi, tamamen dar bölge sistemine mi geçmeliyiz, çünkü o zaman yüzde 10’luk baraj olmayacak, 550 milletvekili, 550 seçim bölgesinden kendisi gelmiş olacak. Madem baraj istemiyorsanız, dar bölgeye mi gideyim, veya dar bölgemi daraltılmış bölgeye mi gidelim, yani 5’li, 3’lü, 6’lı milletvekilleri, mesela Bursa 18 milletvekilidir. Bursa’yı 3 bölge kabul ederek daraltılmış bölge sistemine mi gidelim, bunu tartışmaya açtık. Ne kadar güzel bir şey. Bir başbakan, 'sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz, hangi sistem daha yararlı olur, hangi sistem konusunda bize bilgi sunacaksınız’ dedi. 8 ay oldu. 8 aydan beri hiç birisi ağzını açıp da ‘biz böyle bir sistemden yanayız’ demedi. Çünkü onlar ne yaparsalar yapsınlar iktidara yaklaşamayacaklarını biliyorlar. AK Parti’nin olduğu bir yerde şansları yok. Tek söyledikleri, ‘barajlar yüzde 3 olsun, biz bu barajı aşıp parlamentoya gelelim. Böyle bir şeyi uygun görmüyoruz.”

“İKİ AYLIK BİR ZAMANIMIZ VAR”

8 ay boşuna beklediklerini kaydeden Arınç, “8 ay sonra biz artık Türkiye için gerekli olan seçim sisteminin ne olduğuna karar vereceğiz ve bunu seçimlerden önce mutlaka gerçekleştireceğiz. 2015 seçimlerini esas alacaksak, seçime ait kanunlar en az bir yıl önce çıkmalı ki uygulanabilsin. Bunun için de olsa olsa 2 aylık bir zamanımız var. Kısa süre içinde daraltılmış bölge veya dar bölge sistemini kendi içimizde tartışacağız, süratle bu kanunu çıkartacağız. Yoksa yüzde 10'luk barajların hakim olduğu sistemi ile seçimlere gitmek gerekecek. Benim AK Parti dışındaki bütün partilere tavsiyem gerçekten parti olsunlar. Halkla el ele olsunlar, projelerini ortaya koysunlar, iyi liderlerle seçime hazırlansınlar, partileri içindeki aykırı düşünceleri bir zenginlik olarak kabul edebilirsiniz ama birisinin ileri birisinin geri gittiği partilerden Türkiye’de iktidar olmaz. AK Partiyi örnek alsınlar. Anadolu’ya dönsünler, el ele versinler, halkı horlamasınlar, iktidarın yanlışları varsa bunları tespit edip yeni projelerini ortaya koysunlar, pabuç kadar dilleri ile hakaret etmek, iftira etmek yollarından vazgeçsinler, AK Parti gibi olsunlar. O zaman kazançlı çıkacaklardır.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.