Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Arefe Günü ve Bayram

Arefe Günü ve Bayram

2017 nin Ramazan ayını da bitirdik efendim, yarın Arefe diğer gün de Bayram. Bu sebeple yazımız bu minval üzere olacak inşaALLAH.

Evet, kalbimizin bütün hicrânı ile Ramazan ayına güle güle derken bu sene Ramazan da yapmak isteyip de yapamadıklarımızın acısını içimizde taşırken elimizden geleni ifâ etmeye çalışmanın da huzûru ile Bayrama çıkacağız nasipse tabi. Ama şimdi önümüzde arefe günü var. Bu arada bugün Ramazan’ın son Cumâsı. Cumânızı da tüm içtenlikle mübârek ediyor, en hayırlı istifâdeler diliyoruz efendim.

Arefe günü, Bayramdan bir gün önceki gün olduğu için Müslümanlar arasında hüzünle karışık bir sevinç yaşanır. Arefe günü çok sevaplı bir gündür ve kazançlı Ramazan günlerinin de sonuncusudur. Asla boş geçirilemez. Bu mübârek günde tevbe ve istiğfarlarla Rabb’e yakarılır, salâtu selamlarla şefaat talep edilir. Duâlar ve hayırlar son gün iyice artar. Son sadakalar (fitreler), zekatlar teslim edilir, yüzler güldürülür. Arefe günü yapılacak Bayram alışverişleri de ayrı bir bereketli olur. Arefe günü genellikle halkımız, ecdaddan gördüğü misal üzere kabir ziyâretleri yapar veya ölmüşlerinin arkalarından mânevî hediyeler gönderir.

Gelelim Bayramı konuşmaya…

Bayram, oruç tutmayı tamamlamanın bir sevinç belirtisidir.

Bayram, Rabb’in emirlerini tutmanın bir nişânesidir.

Bayram, Rabb’in verdiklerine bir şükür vesilesidir.

Bayram, Rabb’in nimetlerini tefekkür etmenin bir ifâdesidir.

Bayram, Rabb’in buyruklarına itaat etmenin doyumsuz lezzetidir.

İşte bu sevinçlerin yüce Yaratıcımızla paylaşmanın adıdır Bayram.

Bayram günleri aile, eş-dost, akrabalarla sevinç ve sürûr paylaşımı yapılır. Uzun süredir görüşülmeyen yakınlarımızla bayramlaşarak dostluğumuzu pekiştirir aradaki kaynaşmanın devâmını sağlarız. Yanı sıra küsler barışır. Helal dâiresince aşırıya kaçmadan meşru çerçevede eğlencede yapılabilir. Yine helal olanlardan neşe ve sevinç içerisinde bayram günleri yenilir, içilir.

Bayram günleri ayni zamanda affın, mağfiretin, rahmetin, mükâfatların yağdığı eşsiz günlerdir. Değerlendirmemek olmaz. Sevgili Peygamberimiz aleyhisselam, böylesi mübârek günlere hazırlanırken fizîkî yönün yanı sıra mânevî cihetin ihmal edilmemesini hatırlatıyor; ‘Bayram gecelerini ihya etmenin ayrı bir fazilet olduğunu’(1) buyuruyorlar. Ramazan Bayramı sabahı melekler yollara dökülür ve şöyle seslenirler; ‘Ey Müslümanlar topluluğu! Keremi bol olan Rabb’inizin rahmetine koşunuz. O bol iyilik ve ihsanda bulunur. Sonra onlara bol bol mükâfatlar verilir. Siz gece ibâdet etmekle emrolundunuz ve emri yerine getirdiniz. Gündüz oruç tutmakla emrolundunuz, orucu tuttunuz ve Rabb’inize itaat ettiniz, mükâfatınızı alınız.

Bayram namazı kıldıktan sonra bir münâdi şöyle seslenir; Dikkat ediniz, müjde size! Rabb’iniz sizi bağışladı, evlerinize doğru yola ermiş olarak dönünüz. Bayram günü mükâfat günüdür. Bugün semâ âleminde mükâfat günü olarak ilan edilir.’ (2)

İnşaALLAH bu mükâfata erişmiş olmak dileğiyle hem siz değerli okurlarımızın hem âlemi İslâm’ın Arefesini ve Ramazan bayramını şimdiden mübârek ediyoruz efendim. Bayramı yüreklerimizde, ülkemizde ve diğer Müslüman ülkelerde de selâmet ve huzur içinde geçirmenizi Rabb’imizden niyaz ediyoruz.

------------------

1) İbni Mâce, Sıyam 68

2) Münzîrî, et-Terğib ve’t-Terîb, Trc, c.2, s.332

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR