Arazileri 5 yıldır ekmiyoruz!

Arazileri 5 yıldır ekmiyoruz!

Türkiye'nin Sudan'dan tarımsal faaliyet için kiraladığı arazilerin 5 yıldır kullanılmadığı anlaşıldı. Konuyla ilgili verilen önergeye cevap veren Pakdemirli, "yatırım gerçekleşmedi" dedi.

Türkiye'nin Sudan'dan tarım ürünleri ekmek için kiraladığı arazilerin 5 yıldır kullanılmadığı ortaya çıktı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kendi çiftliklerini işletemediği için kiraya veren TİGEM, Sudan’da çiftlik kurmaya gitti. Çiftlikte 5 yıldır gelişme yok” dedi. 

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) 28 Nisan 2014’te Tarımsal İşbirliği Protokolü kapsamında, tarımsal faaliyetlere başlamak amacıyla Sudan’da arazi kiralamasını Meclis gündemine taşıdı. Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Sudan’daki çiftliğin son durumunu ve ne kadar yatırım harcaması yapıldığını sordu. 

Ömer Fethi Gürer, Pakdemirli’ye, “Bakanlığınız kadrosundan TİGEM’den kaç kişi bu çiftlik için Sudan’dadır? Kaç Sudanlı çalışan bulunmaktadır? Bunlara ne kadar ücret ödenmektedir? TİGEM ve bakanlığınıza bağlı birimlerin, ülkemiz dışında Sudan haricinde satın aldığı tarım alanı ya da çiftlik var mıdır” sorularını da yöneltti. 

KİRALANAN ARAZİLER İÇİN YATIRIM GERÇEKLEŞMEMİŞTİR

Gürer’in önergesine cevap veren Pakdemirli, Sudan ile yapılan anlaşma kapsamında arazi satın alınmasının söz konusu olmadığını belirterek, “Kurulacak ortak şirket marifetiyle, Sudan’da 12 bin 500 hektar arazide örnek çiftlik olarak tarımsal faaliyetler yapılacak olup halen söz konusu araziler ve örnek çiftlik için önerge tarihi itibarıyla herhangi bir yatırım harcaması gerçekleşmemiştir” dedi. Pakdemirli, Sudan’a bugüne dek yalnızca bir TİGEM personelinin geçici görevlendirme ile gittiğini belirterek, “Ortak şirketin yönetim kurulu üyesi ve genel müdür yardımcısı olarak atanan personel haricinde Sudanlı çalışan bulunmamaktadır” cevabını verdi.

GÜRER: 5 YILDIR HİÇBİR GELİŞME OLMAMASI İLGİNÇ

Pakdemirli’nin cevabına ilişkin açıklama yapan Ömer Fethi Gürer, TİGEM’in işletemediği için bünyesindeki 22 çiftçiliği özel sektöre kiraladığını, tarım yatırımları yapmak için Afrika kıtasındaki Sudan’da 12 bin 500 hektar alana örnek çiftlik kurarak, Türk özel sektörünün de bu ülkede 5 ayrı bölgede 780 bin 500 hektar alanda tarımsal yatırım yapması için çalışma başlattığını belirtti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum