Arazide devrim

Arazide devrim

Konya Ovası'nda arazilerin toplulaştırma çalışmalarına hız verildi. Konya Ovası'nda bugüne kadar 31 bin 100 hektarlık alanda toplulaştırma çalışmaları tamamlanırken, binlerce hektarlık alanda ise çalışmalar sürüyor

Toplulaştırma hızlandı 

Konya'nın birçok ilçesinde tarım alanlarının toplulaştırılması çalışmaları hız kazandı. Parçalanmış arazilerin biraraya getirilmesi için yapılan çalışmalar hızlandırıldı. Çok sayıda parçalanmış tarım arazilerini birleştirerek tarımsal üretim ve verimliliği artırmak amacıyla, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce, Konya'da uygulanan Arazi Toplulaştırma Projesi çalışmaları devam ediyor. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, tarım reformu kanalıyla 31 bin 100 hektarlık alan toplulaştırıldı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 303 bin 683 hektarlık alanda ise toplulaştırma çalışması devam ediyor. 294 bin hektarlık alandaki çalışmalar ise ihale aşamasında. 58 bin hektarlık alanın projesi ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderildi. Güneysınır'ın ilçe merkezi ve Alanözü Mahallesi'nde, Karapınar'ın Karakışla ve Akören Mahallesi'nde, Seydişehir'in Gevrekli ve Kesecik, Çumra'nın İnli, Dinlendik, Gökhüyük ve Okçu Mahallesi'nde toplamda 31 bin 100 hektarlık alanda toplulaştırma çalışmaları tamamlandı.

ÇOK SAYIDA İLÇEDE ÇALIŞMA SÜRÜYOR

Seydişehir'in Gökhüyük, Gölyüzü ve Susuz Mahallesi'nde, Doğanhisar'ın Çınaroba ve Karağa Mahallesi'nde, Beyşehir'in Akburun, Eylikler, Gölkaşı, Kuşluca, Sadıkhacı, Adaköy, Kayabaşı, Aşağı Esence, Yukarı Esence, Bayat, Bayavşar, Çivril, Bekdemir, Çiçekler ve Karahisar Mahallesi'nde toplulaştırma faaliyetleri yürütülüyor. Çumra'nın Karkın, Güvercinlik, Üçhüyük, Abditolu, İçeriçumra ve Alibeyhüyüğü Mahallesi'nde, Karatay'ın Ovakavağı, Hayıroğlu, Yarma, Karakaya, Divanlar, Acıdort, Akbaş, Zincirli, Cengitti, İsmil, Zivecik ve Erler Mahallesi'nde, Akören'in Süleymaniye Mahallesi'nde çalışmalar devam ediyor. Ereğli'nin Acıkuyu, Yukarıgöndelen, Aziziye, Bulgurluk, Kuskuncuk, Beyköy, Bahçeli, Acıpınar, Özgürler, Çiller, Kamışkuyu ve Aşağıgöndelen Mahallesi'nde, Meram'ın Çomaklı, Boruktolu, Resil, Gödene, Hatıp, Çayırbağı Mahallesi'nde, Akşehir'in Satır ve Altuntaş Mahallesi'nde, Derebucak'ın Pınarbaşı, Budak, Çukurkent, Göçeri, İmrenler, Köşk, Tolca ve Yenice Mahallesi'nde araziler toplulaştırılıyor.

Altınekin'in Akçaşar, Koçkaya, Koçaş, Hacınuman, Borukkuyu, Yenikuyu, Oğuzeli, Topraklık ve Mantar Mahallesi'nde çalışmalar sürüyor.

CİHANBEYLİ VE SARAYÖNÜ İHALE AŞAMASINDA

Cihanbeyli'nin Damlakuyu, Sağlık, Üzerliktepe, Karatepe, Günyüzü, Yapalı ve Taşpınar Mahallesi, Sarayönü'nün Kadıoğlu, Kuyulusebil, Çeşmelisebil, Başhüyük, Konar, Büyükzengi, Kurşunlu, Ladik ve Ertuğrul Mahallesi, Kadınhanı'nın Atlantı ve Kolukısa Mahallesi'nin de bulunduğu 294 bin hektarlık alandaki çalışmalar ise başlamak üzere. Mahalleleri kapsayan projeler ihale aşamasında. Çalışmaların kısa süre içerisinde başlaması bekleniyor.  

ILGIN VE KADINHANI'NIN PROJESİ BAKANLIKTA

Ilgın'ın Beykonak, Mahmuthisar, İhsaniye, Olukpınar, Sadıkköy ve Eldeş Mahallesi, Seydişehir'in Kızılca Mahallesi'nin, Beyşehir'in Gökçimen ve Yenidoğan Mahallesi, Karatay'ın Akörenkışla, Büyükburnak ve Esentepe Mahallesi'nde, Kadınhanı'nın Pusat, Kökez, Karahisarlı, Hacımehmetli, Karakurtlu, Kabacalı, Karayörüklü, Bayramlı, Kızılkuyu, Bakırpınar ve Kamışöz Mahallesi'nde, Sarayönü'nde Yenicekaya ve Değirmenli Mahallesi'ni kapsayan proje ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderildi. Bakanlığın onayının ardından ihale çalışmaları başlayacak.

ARAZİLER DEĞERLENİYOR, MASRAFLAR DÜŞÜYOR

Öte yandan tarım reformu kapsamında yapılan arazi toplulaştırması sonucunda hem araziler değerleniyor hem de maliyetler düşüyor. Ziraatçiler, tarımın gelişmesi için toplulaştırmanın büyük önem arz ettiğini belirtiyor. Toplu araziler, sulama, makine kullanma, toprak işleme ve hasat işlerini kolaylaştırdığı gibi, teknik tarım metotlarının uygulanması sonucunda da işgücü ve zamandan tasarruf sağlıyor. Bazı bölgelerde çiftçilerin bütün parsellerini tek parselde toplama fikri gittikçe yaygınlaşıyor. Toplulaştırmada bir diğer amaç ise çiftçiyi toprağına bağlamak. Arazi toplulaştırmasının amacı, daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımıyla üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak. Hedef kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmek. Toplulaştırmanın sonunda enerji masraflarında ciddi bir azalma yaşanıyor. Ayrıca yüzde 15'lere varan bir arazi kazancı olacak. Araziler daha da kıymetlenecek. Toplulaştırmayla araziye ulaşım da kolay hale geliyor. Ekilebilir arazi miktarları artıyor.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.