AP'nin kararı yerinde değil!

AP'nin kararı yerinde değil!

Türkiye'de yaşanan kutuplaşmanın Almanya'ya da yansıdığını belirten Dış İşleri Bakanlığı 2 Nolu Bölüm Başkan Vekili Dr. Michael Geisler, " AP'nin Türkiye ile ilişkilerin dondurulması yönündeki kararı yerinde bir karar değil" dedi

İBRAHİM BÜYÜKEKEN ALMANYA İZLENİMLERİ -1

Türkiye'de yaşanan kutuplaşmanın Almanya'ya da yansıdığını belirten Dış İşleri Bakanlığı 2 Nolu Bölüm Başkan Vekili Dr. Michael Geisler, "Türkiye'nin hukuk devleti ilkelerine sadık kalmasını istiyoruz. AP'nin Türkiye ile ilişkilerin dondurulması yönündeki kararı yerinde bir karar değil" dedi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve KAS'ın ortaklaşa düzenlediği yarışmalarda haber, sayfa düzeni, fotoğraf dallarında derece almış 7 gazeteciyle birlikte Almanya'nın başkenti Berlin'e gittik KAS Vakfı'nın daveti üzerine  ‘Çalışmalar ve Diyalog Programı’na katıldık. Berlin'de ilk ziyaretimiz iktidardaki CDU'nun vakfı olan Konrad Adenauer Stifung (KAS) Eğitim Akademisi oldu. KAS yetkilileri Frank Priess, Thomas Birringer ve Dr. Oliver Ernst Türk gazetecileri en iyi şekilde ağırladı. Ziyarette Türkiye ve Almanya'da yaşanan son gelişmeler ve bazı yanlış anlamalar konuşuldu. Buradaki ziyaretin ardından Almanya Dış İşleri Bakanlığı 2 Nolu Bölüm Başkan Vekili ve Türkiye Uzmanı Dr. Michael Geisler'i ziyaret ettik. Dr. Michael Giesler sorularımıza bazen kaçamak cevaplar verdi bazen açık net bir şekilde cevapladı.

dsc_3147.jpg

KUTUPLAŞMA ALMANYA'YA DA YANSIYOR!

Almanya'nın çok hassas bir süreçten geçtiğini ve 2017 yılında seçim olacağını kaydeden Geisler, seçimlerde CSU lideri ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in yeniden aday olacağını söyledi.

Türkiye'de yaşanan son gelişmeleri kaygıyla takip ettiklerini belirten Geisler, "Türkiye'de yaşanan kutuplaşmalar, tartışmalar Almanya'ya da yansıyor. Almanya'da 3 milyondan fazla Türk yaşıyor. Bunların 800 bin Kürt kökenli insanlardan oluşuyor.  Türkiye'de yaşanan olumsuzluklar aynen Almanya'ya da yansıyor. Hatta bazen bu tartışmalar bizim Meclis'imize bile yansıyor" dedi.

dsc_3158-001.jpg

MEDYA KURULUŞLARI DAHA HASSAS OLMALI

Türk ve Alman medya kuruluşlarında haberlerin çok olumsuz bir şekilde verildiğine dikkat çeken Geisler, "Zaman zaman Türk medyasında çıkan haberleri gösteriyorlar. Mesela geçen yıl Ankara'da yaşanan patlama sonrasında bir Türk gazetesinde 'Bu katliamın sorumlusu Almanya' diye başlık atılmış. Bu gerçekten çok rahatsız edici bir durum. Özellikle Almanya'nın PKK'lı teröristleri destekliyor şeklindeki haberlerden çok rahatsız oluyoruz. Almanya PKK'yı terör örgütü olarak kabul eden bir ülke. Fakat Almanya'da çok sayıda Kürt kökenli insan yaşıyor. PKK yanlılılarını  somut bir suç olmadan tutuklayamayız. Almanya'da PKK destekçisi Kürtler sokağa çıktığı zaman Türk basınında Almanya PKK'yı destekliyor şeklinde haberler çıkıyor. Bu doğru değil. Alman kanunları çerçevesinde işlem yapabiliyoruz. Türkiye'de suça karışmış PKK'lıları tespit etmek için çalışıyoruz. Bu konuda Türk istihbaratıyla ortak çalışmalarımız sürüyor" dedi.  Türk basınında çıkan haberleri yakından takip ettiklerini kaydeden Geisler, "Bütün bu çıkan yanlış haberlerin hepsini tekzip etme gibi bir durumumuz yok. Haberlerin büyük bir kısmı gerçeği yansıtmıyor" ifadelerini kullandı. Alman medyasında Türkiye ile ilgili çıkan negatif haberleri de doğru bulmadığını aktaran Geisler, iki tarafın medya kuruluşlarının kışkırtıcı haberlerle Türkiye ve Almanya ilişkilerine zarar verdiğini söyledi.

dsc_3486-001.jpg

3 MİLYAR EURO'NUN BÜYÜK KISMI GÖNDERİLDİ

Türkiye ile göç diyaloğunu başlattıklarını kaydeden Geisler, "Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusundaki çabalarını çok iyi biliyoruz. Biz bu konuda ortak projeler başlattık. Göçmenlerle ilgili AB'nin 3 milyar Euro'nun büyük bir kısmını gönderdik. Türkiye'nin üzerindeki mali külfeti biliyoruz. Biz Türkiye'ye maddi anlamda destek olacağız" ifadelerini kullandı. Türkiye ile AB sürecinin dondurulmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Geisler, "Türkiye'nin AB sürecinde geldiği noktayı çok önemsiyoruz. Avusturya ilişkilerinin dondurulmasını kesin bir dille istedi. Avrupa Parlamentosu'nun kararı önemli fakat bağlayıcı değil. Şansölyemiz  Merkel de müzakerelerin devam etmesinden yana" diye konuştu. Türkiye'nin iç siyasetine yönelik Almanya'da büyük bir güvensizliğin yaşandığının altını çizen Geisler, Türkiye'nin demokratik hukuk devleti ilkelerine bağlı kalması gerektiğini söyledi.  Arap Baharı sürecini de değerlendiren Geisler, "Arap Baharı başladığı zaman çok iyimserdik. Fakat Sadece Tunus'ta başarılı bir süreç yürütüldü. Diğer Arap ülkelerinde büyük sorunlar yaşandı. Suriye'de ise büyük bir yıkım yaşandı. ABD'nin yeni başkanı Suriye konusunda net bir politika sürdürmeli" şeklinde görüş bildirdi.

SİLAH AMBARGOSU GÜNDEMDE DEĞİL

Avusturya'nın ardından Almanya'nın da Türkiye'ye yönelik bir silah ambargosu uygulayıp uygulamayacağı yönündeki soruya Geisler, şu şekilde cevap verdi: "Avusturya'nın Türkiye'ye yönelik silah ambargosu kendi iç meseleleridir. Almanya olarak şu an böyle bir şey düşünmüyoruz. Fakat bir Alman şirketinin Türkiye'ye yönelik silah satmayacağını öğrendik. Bu şirketin kendi kararıdır. Fakat biz Almanya olarak Türkiye'ye silah satarken Güneydoğu hassasiyetimizi iletiyoruz."

ALMANYA OLARAK DARBEYİ KINADIK

Almanya'nın 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi sessiz kaldığı yönündeki eleştirelere de cevap veren Geisler, şunları kaydetti: "Türkiye NATO üyesi bir ülke. Türkiye ile ilişkilerimize çok önem veriyoruz. 15 Temmuz günü Şansölyemiz Angela Merkel Moğolistan'daydı. Darbe girişimi haberini alır almaz bu saldırıları keskin bir dile kınadı ve Türkiye ile dayanışma içerisinde olduğunu açıkladı. Türk medyasında sanki Almanya darbeyi hiç kınanmamış, darbeye sessiz kalmış gibi bir algı oluşturuldu. Bu kesinlikle doğru değil. Biz sadece 15 Temmuz'dan sonra yaşanan tutuklamalar konusunda endişeli olduğumuzu açıkladık.Türk hükümetinin aldığı tedbirlere saygı duyuyoruz. Fakat bu tedbirler 'hukuk çerçevesinde olmalıdır' diye düşünüyoruz."

TÜRKİYE-RUSYA YAKINLAŞMASINDAN RAHATSIZ DEĞİLİZ

Dr. Geisler, Türkiye'nin Rusya ile yakınlaşması ve Şangay Beşlisi'ni AB'ye alternatif olarak görmesi hakkındaki soruya ise şu şekilde cevap verdi: "Türkiye ile Rusya'nın yakınlaşmasından ve iyi ilişkilere sahip olmasından kesinlikle rahatsız değiliz. Türkiye ve Rusya birbirinin uçağını düşürmektense iyi ilişkilere sahip olması bizim için daha önemli. Türkiye ile Rusya arasında yaşanabilecek olumsuzluklar en çok bizi etkileyecektir. Türkiye ve Rusya ilişkileri tarih boyunca gel-gitler yaşadı. İki ülkenin yakın ilişkiler kurması bizi tedirgin etmiyor. Türkiye'nin Şangay Beşlisi'ne üye olma yönündeki girişimlerine de saygı duyuyoruz." Geisler, konuşmasında Almanya'nın enerjide bağımlılıktan kurtulmak için yeni projeler üreteceğini de sözlerine ekledi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.