Adnan Özkafa

Adnan Özkafa

Anu Yemen’dir…

Anu Yemen’dir…

Şarkı, türkü ve ilahiler konusunda fazla bilgi ve kültürüm yoktur. Hafızamda 3-5 türkü ve ilahi sözü vardır, bunların da ilk bir-iki satırını söyler, gerisini getiremem.

Ancak bu bilgisizliğime rağmen birkaç türkü ve ilahi taa çocukluğumdan beri beni çok etkilemiştir. Bunlardan biri başlıkta yazdığım Yemen Türküsüdür.

Anu Yemen’dir

Gülü çemendir

Giden gelmiyor

Acep nedendir?...

Bir başka dörtlük ise Muş’tan bahseder gibi:

Burası Muş’tur

Yolu yokuştur

Giden gelmiyor

Acep ne iştir?... 

Şeklinde devam eder. Bu işlerden anlıyanlar buradaki “Muş” kelimesinin aslının “Huş” olduğunu ve Huş’un da yine Yemen’de bir mevkiin adı olduğunu söylüyorlar. Şu anda Yemen’i allak bullak eden “Husi”lerle bu “Huş” kelimesinin de bir bağlantısı var mı yok mu araştırmaya değer.

Yemen Harbi bizim dedelerimiz için ikinci bir Çanakkale gibi. Gitmişler oraya, gidiş o gidiş, çoğu geri dönememiş. Dönenler de 8-10 sene askerlik yaparak güç bela dönebilmişler. Sonuçta böyle acıklı türküler yakılmış.

Yemen’e gidenler böyle kolay kolay geri dönemezken vaktiyle bir Yemen’li de Rasülullah (SAV)’i görmek niyetiyle oradan çıkmış, ama anasından fazla izin alamadığı için muradına eremeden hemen geri dönüvermiş. Sahabi olma fırsatını kaçırmış, İslami tabirle “Muhadramun”dan olmuş. Yani Rasülullah (SAV) zamanında yaşayıp, iman ettiği halde onu göremediği için sahabi değil de böyle bir isimle anılmış.

Sahabi olamamış ama bizim Yunus Emre işin peşini bırakmamış, ona öyle bir şiir yazmış ki çoğu sahabiden daha fazla meşhur etmiş onu:

Anasından destur aldı durmadı

Kabe yollarını geçtiboyladı

Geldi ol Rasülü evde bulmadı

Yemen ellerinde Veysel Karani…

Şeklinde başlayıp, “Söylemez yalanı, yemez haramı…” diye devam eden bu ilahiyi de herhalde bilmeyen yoktur.

İşte bu Veysel Karani de Yemen’in “Karan” bölgesinden çıkmış ve Rasulullah Efendimiz’i göremese de tarihte onun hırkasını hediye alma şerefine nail olan iki kişiden biri olmuş.

Şimdi bu Yemen, sahabi olamayan Veysel Karani’nin, sahabi olup da Rasulullah’ın sır katibi olan Huzeyfetül Yemani’nin memleketi olan, içtiğimiz kahvelerin diyarı olan Yemen ne alemde?

Yemen yakılıyor, Yemen yıkılıyor, hem de Müslümanlar tarafından. Zamanımızda “Acep Nedendir” diye o eski, içli türküleri söyleyecek adamlar da kalmadı, Yunus Emre de yok.

 Ortalık Entel-Dantel adamlarla dolu. Dedeleri Yemen’de savaşmış bu entellerin “Cafe”lerde kahve ve nargile dumanları arasında kahve diyarı Yemen’e çare olmak gibi bir kaygısı da yok, tasası da.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan Özkafa Arşivi
SON YAZILAR