Antibiyotik çare değil!

Antibiyotik çare değil!

Her 3 insandan biri hastalanınca çareyi antibiyotikte arıyor. Uzmanlar da vatandaşı bilinçsiz antibiyotik kullanımına karşı uyararak, “Antibiyotiğin faydasından çok, zararı var” diyor

Antibiyotik kullanımında yeni döneme giriliyor. Hastaların antibiyotik kullanıp kullanamayacağı artık 5 dakikada sonuç veren hızlı tanı testi ile belirleniyor. Hastanın boğazından alınan tükürükten sadece beta çıkarsa antibiyotik kullanımı uygun görülecek. Antibiyotik kullanımı, toplum sağlığı açısından büyük tehlike arz ediyor. Yine her 3 hastadan biri antibiyotik kullanmayı tercih ediyor.  Vatandaşların büyük çoğunluğu da antibiyotiği gereksiz ve yanlış biçimde kullanıyor. Ülkemizde akılcı ilaç kullanımının sağlanmasına yönelik 2014 yılında uygulamaya konulan ve 2017 yılına kadar sürecek olan“Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planına” rağmen, geçen yılın verilerine göre ülkemizin antibiyotik harcaması 1 milyar lirayı geçti. Türkiye, antibiyotiklere direnç gösterme bakımından OECD ülkeleri arasında en kötü durumda yer aldı. Sağlık Bakanlığı, 2013 yılının Aralık ayında reçetesiz antibiyotik satışına karşı sıkı denetim getirmişti.

KONYA DA ANTİBİYOTİK ŞAMPİYONU

Konya Eczacı Odası Başkanı Cemil Karakap, değerlendirmelerde bulunarak Konya'nın Türkiye'de antibiyotik kullanımı sıralamasında üst noktalarda yer aldığını belirtti. Konya'da hastalıklara karşı tercih edilen ilaç sıralamasında yine aynı şekilde en fazla antibiyotiğin tercih edildiğini söyleyen Karakap, “Antibiyotik kullanımı yaygınlaştıkça, daha çok dikkate alınır oldu. İzleme Komisyonları kuruldu. Son 20-30 yıl göz önüne alınınca yeni antibiyotik molekürünün keşfedilmediği rahatlıkla görülebilir. Akılcı antibiyotik kullanımı özellikle 1 yıldır dile getirilmeye çalışılıyor” açıklamalarında bulundu.

VATANDAŞIN YANLIŞ ALIŞKANLIKLARI VAR

Karakap, vatandaşın antibiyotik kullanmazsa iyi olmayacağını düşündüğünü ve bu anlayışın yanlış bir algının olduğunu dile getirdi. Karakap, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Reçetesiz antibiyotik satışı yasak. Antibiyotik; viral değil, bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılır. Gece nöbetlerinde en sık karşılaşılan sorunlardan biri de hastaların antibiyotik alma noktasında doktorlara uyguladığı baskı oluyor.”

SÜREÇ İLE İLGİLİ ENDİŞELERİMİZ VAR

Antibiyotik kullanımı ile ilgili önceden de testlerin yapıldığını bu test sonuçlarının 2 gün içinde çıktığını kaydeden Karakap, ilerleyen dönemlerde artık hızlı tanı testlerinin uygulanacağını ve sonuçların daha kısa bir süre içinde çıkacağını ifade etti. “Konya'da 80'in üzerinde Aile Hekimliği var. Her merkezde 3-4 aile hekimi çalışıyor. Yaklaşık 4 bin hastaya bakıyorlar. Süreç, nasıl işleyecek, endişelerimiz var” diyen Karakap, şunları kaydetti: “Bu testler, ne zaman gelecek? Sayısal anlamda her vatandaşa ayrı ayrı nasıl test uygulanacak? Bazı doktorlar ve eczacılar, antibiyotik kullanma noktasında hasta ve yakınlarının baskısı altında kalıyor. Baskı, olmamalı.”

VATANDAŞ HER YÖNDEN BİLİNÇLENDİRİLİYOR

Yanlış antibiyotik kullanımına karşı, vatandaş uyarılıyor. Doğru antibiyotik kullanımı hakkında hekimler, hasta ve hasta yakınlarını bilinçlendiriliyor. Kamu spotları ile farkındalık oluşturuluyor. Akılcı antibiyotik kullanımı için şehrin farklı yerlerine billboardlar asılıyor. Toplu ulaşım araçları; tramvay ve otobüslerde halkın sağlığını ve toplumun çıkarlarını gözeten, kısa gösteriler yayınlanıyor. Sosyal medyada konu ile ilgili paylaşımlar, artırılıyor.

EMRE ÖZGÜLmerhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.