Antep fıstığı artık lüks bile değil!

Antep fıstığı artık lüks bile değil!

Yaşanan rekolte düşüşü sebebi ile Antep fıstığı fiyatı yükselişe geçti. Yeni mahsül Antep fıstığı, tezgâhlarda 75 TL'den satışa sunuldu. Fıstığa yapılan zam, baklava ve helva fiyatlarını da yükseltti.

Mahsulün az olması, fiyatları artırdı. Antep fıstığı, lüks olmaktan çıktı. Kuruyemiş fiyatları, yükselişe geçti. Çerezler arasında fiyat olarak en fazla artış, antep fıstığında görülüyor.  Önceki yıl 58 liraya satılan antep fıstığı, bu yıl 75 liraya kadar yükseldi. Eski mahsül fıstık ise 45 TL'den 60 liraya çıktı. Bu artış ile birlikte baklava ve helva fiyatları da yükseldi. 45 TL'ye satılan fıstıklı baklava 50, 17 liraya satılan helva ise 20 liraya yükseldi. Antep fıstığının yanı sıra kuru incir fiyatlarında yaşanan artış da dikkatlerden kaçmıyor.

YÜZDE 30-40 ARTIŞ VAR

Bu sene antep fıstığının az olduğunu söyleyen Adnan Efendi Kuruyemiş İşletme Sahibi Adnan Çağar, “Geçmiş yıllarda bir aracın verdiği fıstık miktarı ile bu yıl verdiği miktar arasında önemli fark var” dedi. Geçmiş dönemlerde ithal edilen ürünlerin fıstığın önüne engel koyduğunu hatırlatan Çağar, fıstığın perakende satış fiyatının 75 TL olduğunu söyledi. Çağar, ardından konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçen sene aynı ürün 58 liraydı. Yüzde 30-40 gibi bir artış söz konusu. Fıstığın fiyatı kolay kolay 75 liranın altına düşmez. Fazla bir yükseliş de beklenmiyor.

KURUYEMİŞ FİYATLARI ARTTI

Antep fıstığının artması ile birlikte satışlarının azaldığını dile getiren Adnan Çağar, vatandaşın alım gücünün de azaldığını ifade etti. Tüketimin devam edeceğini fakat tüketim miktarının azalacağını kaydeden Çağar, “Kuruyemiş fiyatları, genel itibari ile yükseldi. İncir fiyatı da arttı. Geçmiş yıllarda 38 liraya sattığımız inciri bu yıl aynı fiyattan alıyoruz. Aşırı sıcaklardan dolayı incir ağaçlarda yandı. Çerezlerdeki artışın ne zamana kadar süreceğini kestiremiyoruz” açıklamalarında bulundu. Bazı esnaflar ise antep fıstığını 60 liradan sattığını söyledi. Artışı büyütmenin doğru olmadığını aktaran esnaflar, piyasadaki fiyatlardan kendilerinin memnun olduğunu vurguladı.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.