Antalya'nın İlk Ted Etkinliği Uaü'de Düzenlendi

Antalya'nın İlk Ted Etkinliği Uaü'de Düzenlendi

Antalya'daki ilk TED etkinliği Uluslararası Antalya Üniversitesi'nde (UAÜ) gerçekleştirildi.

Antalya'daki ilk TED etkinliği Uluslararası Antalya Üniversitesi'nde (UAÜ) gerçekleştirildi. 8 ülkeden 9 konuşmacı katıldığı etkinliğin teması 'Uluslararası İşbirliği' oldu.

    Paylaşılmaya ve yayılmaya değer fikirlere yönelik kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir oluşum olan TED etkinliği TEDxAIU kısaltmasıyla düzenlendi. UAÜ öğrencilerinin, Yabancı Diller Bölümü'nün desteğiyle gerçekleştirdiği etkinliğe 8 ülkeden 9 konuşmacı katıldı. Konuşmacılar kendilerine verilen 15 dakikalık sürede fikirlerini dinleyenlerle paylaştı. Konuşmalar, www.ted.com/talks internet adresinden de yayınlandı.

    Konuşmacılar arasında yer alan ve etkinlik hakkında bilgi veren UAÜ Yabancılar Diller Bölüm Başkanı Dr. Murat Kaplan, "TED, dünya çapında paylaşılmaya değer fikirler başlığı altında çok çeşitli sanatçıları, fikir ve bilim adamlarını, başarı hikayeleri olan insanları bir araya topluyor ve tüm dünyaya bu fikirleri dağıtıyor. Fikirlerin büyümesini, herkesin zihnine bir tohum atmasını sağlıyor. Bu düşünceyle tüm dünyada çeşitli etkinlikler halinde, önde gelen isimler bir araya gelip konuşmalarını yapıyorlar ve dünyaya ilham kaynağı olmayı amaçlıyorlar. Bu amaçla bizim öğrencilerimiz geçtiğimiz yıl çalışma başlattı ev TED'in lisansını üniversitemize de almak adına bir girişimde bulundu. Neticesi itibariyle de bu sene Antalya'da bir ilki gerçekleştirerek TED etkinliğini UAÜ'de gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

    TEDxAIU'nun 70'in üzerinde ülkeden öğrencinin eğitim aldığı üniversitelerini yansıttığının düşünen Kaplan, "Konuşmalar genel itibariyle uluslararası bir ortamda, çoklu kültürde yaşamanın önemini, bununla ilgili bir takım değerleri, becerileri nasıl geliştirmemiz gerektiğini, aynı zamanda da böyle bir farkındalık ve şuur oluşturmamıza yönelik bir konuşma serisi olacak. Barış adına dünyaya yürüyen Peter aramızda olacak, New York'ta çok ün yapmış bir takım sanatçılar konuşmacı olacak." dedi.

    Mali, Suriye, Hindistan, Kazakistan, Tunus, Amerika Birleşik Devletleri, Çek Cumhuriyeti ve İngiltere'den gelen konuşmacılardan biri de ülkesinde okul ve hastane sahibi Youchaou Traore oldu. Traore, ülkesi Mali'deki en büyük sorun olan sağlık ve eğitim kanosunda konuştu. Konuşması öncesinde soruları cevaplayan Traore, ilk kez bir TED etkinliğine katıldığını belirterek, "Bugünkü konuşmamada kendi toplumumda uygulanabilir bazı projelerden bahsedeceğim. Bunların başında sağlık, eğitim, ekonomi var ve öğretmenlerin kendini yetiştirmesi üzerine konuşacağım. Ülkemdeki en büyük sorunların başında sağlık ve eğitim başta gelmekte. Bu sorunları çözmek için yatırımlar yapmayı düşünüyorum, bunları ülkeme kazandırmak için kafa yoruyorum." şeklinde konuştu.

    TED NEDİR?

    30 yıl önce Kaliforniya’da 4 günlük bir konferans olarak başlayan TED, dünyayı değiştiren fikirleri çoklu girişim ve teşviklerle destekleyen bir boyuta ulaştı. Yılda 2 defa gerçekleştirilen TED konferanslarına dünyanın önde gelen düşünürleri ve girişimcileri, çok çeşitli konularda 18’er dakikalık konuşmalar yapmaları için davet ediliyor. Bu konuşmalardan çoğu, konferansların hemen ardından, ücretsiz olarak herkesin ulaşabilmesi için TED.com’da yayınlanıyor. TED konuşmacıları arasında; Bill Gates, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende ve eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown gibi isimler yer aldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.