Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Anneler-Babalar ve Evlatlar

Anneler-Babalar ve Evlatlar

Yüreğimize ilk kazınan isim, beynimize ilk kazınan resim annemizin yüzüdür. Onun değerini idrak etmede evlâdını dünyâya getirirken çektiği sancılar ilk fedâkarlık tezâhürleridir. O güzel insan en başta sevgisi olmak üzere dilinde, gönlünde ne varsa çocuğuna aktarmak için üstün bir gayret saf eder. Yetmeyince dua dua yüce Yaratıcıya yalvarır. Anne hep evlâdının kendisinden daha ileride olmasını arzu eder.

Ana-babaya iyilik ve ihsanlarda bulunmak güzel dînimizin kutsî bir prensibidir. Sevgili Peygamberimiz aleyhisselam’a bir sahabi gelerek en üstün amelin neler olduğunu sorunca O’da sırasıyla; “vaktinde kılınan namaz, an-babaya iyilik ve Allah yolunda cihat” buyurmuşlardır. (Buhârî, Tevhid, 48) Anne-babaya iyilik, güzel davranış evlâdın en temel bir görevidir. Ancak bugün yaşanan hayatta evlat-ebeveyn ilişkilerinde hiç hoş olmayan bir iletişim mevcuttur. Kitle iletişim vasıtalarının çeşitlenmesi, bilgisayar ve internet kullanımının yaygınlaşması neticesinde gençlerle büyükler arasında saygı boyutunu aşan, nezâketsiz davranışlar hâkim olmuştur. Bu durum hakikaten güzel bir durum değildir. Dolayısıyla hayırlı evlat yetiştirme konusunda bugün çok ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır.

Bütün bunlara rağmen yine de bugünkü ebeveynlerin eski kuşaklara göre daha şanslı oldukları söylenebilir en azından şimdiki ebeveynler çocuklarını kendi elleriyle yetiştirme bahtiyarlığındalar. Hayırlı evlatların yetiştirilmesinde anne ve babalar iyi örneklik teşkil etmeliler. Güzel ve iyi davranışları sâdece konuşup anlatmak yetmez. Ebeveynin bizzat söylediklerini kendisi icra ederek iyi ve güzeli şahsında yaşayarak göstermeli. Yanı sıra çocuğu gelecekte karşılaşabileceği tehlikelere karşı bilgiler vererek çocuk bu hususta bilinçlendirilmeli. Çocukların temel karakterinin şekillendiği ilk yıllarda aile-ebeveyn-anne tarafından değer eğitimi verilmezse daha sonraki yıllarda verilenler o kadar etkili olmaz. Zira çocuk ilerleyen yıllarda aile etkisinden çok okul ve arkadaş çevresinin etkisinde kalır.

Yüce dînimizin yüksek ahlak prensipleri, çocukların hayırlı evlat olarak yetişmesinde en önemli katkıyı sağlar. Anneler çocuklarına Cenâb-ı Hakk’ın ‘Cemal’ sıfatıyla, babalar ise daha çok ‘Celal’ sıfatıyla muamele ederler. Annelik, mükemmel bir duygu paylaşımıdır. Annelikte duygular hâkimken babalıkta irâde hâkimdir.

Bilinçli bir anne çocuklarıyla her şeyi paylaşabilendir. Aile içinde sevgi ortamında büyüyen çocuklar kendilerine farklı bir çevre arayışına girmezler. Babaların çocuklarına mesafeli duruşlarının yanında anneler evlatlarının her çeşit dert ve sıkıntılarına ortak olurlar.

Özünde iyi terbiye eğitimi alan çocuklar zaman içinde çeşitli bocalamalar geçirseler de ilerleyen yıllarda iyi insan olurlar. Bu hususta aile çocuklarına güzeli ve iyi olan şeyleri bıkıp usanmadan anlatmalı, doğru alışkanlıklar kazanması için uğraşmalıdır. Çocuklarımıza; ‘Senin dostun biziz, sokaklarda düşman çok. Lütfen her şeyini bizimle paylaş, senin için elimizden ne gelirse yaparız.’ Anlayışını vermeliyiz. Çocuk; “Ailem benim her şeyim” diyebilmelidir.

Çocuklar Cenâb-ı Hakk’ın anne ve babalara çok özel armağanlarıdır, onlar bizim kölemiz değildir. Evlat sâhibi olmak sorumluluk gerektirir. Hele bir kadın anne oldumu artık neredeyse her çocuğun sıkıntı ve kederleri onun omuzlarında gibidir. Çocukların ilk öğretmenleri annelerdir. Anne yavrusunu büyük bir emek, gayret, sabır ve güzel temennilerle yanı sıra dualarla büyütür.

Anneler çocuklarına her şeyi Allah Teâlâ’dan istemeyi öğretmeli ve duaya yöneltmeliler. Yüce Yaratıcıyı, Peygamberimizi, sünnetleri ihyâyı, namazı, kız ise tesettürü anlatmalıdır. Bu yönleriyle anne âdeta bütün meslekleri icra eden iyi bir konuşmacı, gözlemci, yorumcu ve oyuncu olmalıdır. Çocuğun bütün sorularına bıkmadan özenle anlayabileceği seviyede cevaplar verilmelidir. Böylesine kültürlü bir anneye sâhip olmak evlat için çok büyük bir şanstır.

Nice güzel anne-babalara ve evlatlara erişebilme temennisiyle..

NOT: Manisa’daki maden kazasında vefat eden işçilerimiz hepimizin yüreğini dağladı. İşçilerimizin kederli ailelilerine ve ülkemize baş sağlığı diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR