'Anne Sütü Bebekte Enfeksiyon Görülme Riskini Azaltıyor'

'Anne Sütü Bebekte Enfeksiyon Görülme Riskini Azaltıyor'

Kayseri Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Yunus Karadağ, anne sütü alan bebeklerin daha sağlıklı olduğunu dile getirerek "Anne sütü bebekte enfeksiyon görülme riskini azaltıyor." dedi. Dr. Yunus Karadağ, anne sütünün önemiyle ilgili yaptığı...

Kayseri Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Yunus Karadağ, anne sütü alan bebeklerin daha sağlıklı olduğunu dile getirerek "Anne sütü bebekte enfeksiyon görülme riskini azaltıyor." dedi.

Dr. Yunus Karadağ, anne sütünün önemiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Emzirme bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun eşi bulunmaz bir beslenme yöntemidir. Anne ile bebeğin sağlığı üzerinde çok özel biyolojik ve duygusal bir etkiye sahiptir. Bu yüzden tıbbi bir engel olmadıkça ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelidir. Bu dönemde anne sütü bebeğin su ihtiyacını da karşıladığı için su dahi vermeye gerek yoktur." dedi.

Anne sütünün bebeğe yararlarını sıralayan Dr. Karadağ, şu bilgileri verdi: "Anne sütü ile beslenen bebeklerde enfeksiyon görülme riski azdır, daima hazırdır ve her zaman uygun ısıdadır. Sindirimi daha kolay olduğundan ishal, kabızlık ve gaz sancıları daha az görülür. Anne sütü bebeği birçok bulaşıcı hastalıklara karşı korur. Anne sütündeki demir ve kalsiyum bebeğin baraklarında daha iyi emilir, bu nedenle raşitizm ve anemi daha az görülür. Anne sütü içinde alerjik madde olmadığından inek sütü alan bebeklerde görülen alerjik ishaller görülmez. Anne sütü alan bebekler ishal ve zatürre gibi enfeksiyonlara daha az yakalanırlar. Anne sütü ile beslenen çocukların zekâ gelişimi, anne sütü almayanlara göre daha iyidir. Konuşma problemleri, çene ve ağız gelişimine ait bozukluklar, diş çürükleri ve orta kulak iltihabı daha az görülür."

Dr. Yunus Karadağ, emzirmenin anneye de yararlar sağladığını belirterek "Emzirme doğumdan sonra uterusun kasılmasına sebep olarak, küçülmesine yardım eder. Emzirme annenin gebelik süresince aldığı fazla kiloların harcanmasına da yardım eder. Emziren kadınlarda meme ve over kanseri az görülmektedir." diye konuştu.

BEBEK DOSTU SAĞLIK KURULUŞLARI ÇALIŞMALARI

"Bütün ülkelerde anne sütü ile beslenmeyi desteklemek ve sürdürmek için Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları çalışmaları yapılmaktadır" diyen Dr. Karadağ, 1991 de UNICEF ve WHO bebek dostu hastaneler programını gündeme getirmiş 1991 yılından beri de Türkiye’de de bu programı başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü belirtti.

Dr. Karadağ, "Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programında amacımız; tüm anne adaylarını ve yeni doğan bebeği olan anneleri; anne sütünün önemi; doğru emzirme teknikleri; yeni doğan bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi konularında bilgilendirmektir. Müdürlüğümüz tarafından ilimizdeki başlıca AVM’ lerde 1-7 Ekim Emzirme Haftası nedeniyle stant kurulmuş anne sütü önemi ve emzirme hakkında broşürler dağıtılmıştır. Kayseri Park AVM’de müşteri ilişkileri sorumlusu Mislicihan Çelebi'ye, Forum Kayseri AVM’de pazarlama uzmanı Zeliha Kara'ya ve İpek Saray AVM’ de idari ve teknik işler Birim sorumlusu İsmail Akçakaya’ ya ‘Bebek Dostu İşyeri’ kriterlerini yerine getirdiklerinden dolayı müdür yardımcılarımız ve şube müdürümüz tarafından plaket verilmiştir. Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 'Altın bebek dostu il' olmak için gerekli kriterlerin yüzde 90’ını sağlanmış olup 2014 yılı bitmeden 'Altın bebek dostu il' unvanı almayı hedeflemekteyiz.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.