Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Anne Bizim Değerimiz

Anne Bizim Değerimiz

İnsanı çepeçevre kucaklayan, iç âlemini kuşatan sıcacık bir sevgi hâlesi, anne sevgisi… Onsuz sevgiler eksik ve yarımdır sevgiler anne sevgisiyle karar bulur. Ete, kemiğe bürünmüş tek sevgi anne sevgisidir. Anne, denince kocaman atan bir yürek durur karşınızda. O yürek evlâdı için delicesine atar hatta dünyâya meydan okur. Yavrusu için anne küheylan kesilir. Evlâdı tehlikede olan anne en kuvvetli kişilerden daha güçlüdür.

Ailenin sevgi kahramanı annedir. O bir şahsiyet âbidesidir. Çocuğa iyi tavırlar, doğru davranışlar, güzel hasletler anne tarafından kazandırılır. Anne evlâdının şahsiyetini biçimlendiren hünerli bir eldir. Faziletli alışkanlıklar anneyle kazanılır. Örnek erdemlerle güzel ahlak sâhibi olmak ancak anne eğitimi ile mümkündür. İşte bu yönleriyle anne bir okuldur.

Güzel ahlâka açılan kapıdır, doğru davranışların ifa edildiği bir bahçedir anne. O bahçede iyilikler, güzellikler, samimiyet, dürüstlük, yardımseverlik, temizlik ve intizam çiçekleri devşirilir. O erdem çiçekleri anne ilgisiyle sulanır. Yine o fazilet çiçekleri anne alâkasıyla yetişir, boy verir, fidan olur. Zaman içinde o körpe fidanlar serpilir ağaç olur, meyve verir. İşte annelikte aynen bahçıvanlık mesleği gibidir. Emek ister. Emeksiz, gayretsiz kendiliğinden fidanlar ağaç olmaz. İyi evlat yetiştirmek emek ve fedâkarlık ister. Zahmetsiz rahmet olmaz.

İnsanlık annelerle doğar. İyi anneler, iyi fertler yetiştirir. İyi yetişmiş fertlerle toplum kalitesi artar. İnsanlık yükselir. Yanı sıra güzel karakter sâhibi kişileri topluma anneler armağan eder. Böylesi şahsiyetli kişilikler ile sosyal hayatta huzur ve sükûn olur. O halde toplumu inşa eden bir dinamiktir anne.

Aile anne ile ayaktadır. Anne pozitif, güzel huylu, sevecen bir kişilik ise evlatlar da birkaç istisna hâriç ona benzer. Annenin dinamizmi, pozitif enerjisi, evine neşe ve sevinç olarak yansır. Anne evin huzur ve mutluluk kaynağıdır. Onda bitmek, tükenmek bilmeyen sevgi potansiyeli mevcuttur. Bu fıtrattandır ve kutsaldır. Bu yönüyle anne hem aileye hem topluma emânet edilen kutsi varlıklardır.

Cennet annelerin ayaklarına serilmiştir. Anne doğru ve faziletli davranışlarıyla kutsalı temsil eder. Evlatlarına dâima hakkı, hakikati tavsiye eder. Şahsında sevgiyi, şefkati, sabrı, tevekkülü, anlayışı, hoşgörüyü derc eder ve onları derin anlayış eğitimi ve engin tecrübesiyle çocuklarına aktarır. Anne kalbindeki latif duygu akışlarını ailesine akıtır. O bu hâliyle bir duygu gazelidir. Fedâkar davranışlarıyla, tatlı sözleriyle en güzel sevgi dilini anne kullanır. Onun duygu dilini anlamak için bilgin olmaya gerek yoktur. Bir annenin evlâdına olan bakışında gözlerinden anlarsınız en muhteşem duygu akışlarını…

Hayatta bütün güzellik kapılarına anneyle girilir. Dâima özlenen bir çocukluk anneyle kâimdir. Yıllar sonra o bu yönüyle hatırda silinmeyen biricik şahsiyettir. Annesiz çocukluk susuz bir hayâta benzer, o hayat kupkurudur hatta çöldür. Annenin sımsıcak sevgisi kişiler için en büyük dayanaktır. Yetişkin olup büyüyen evladın yeni kuracağı ailesinin temeline döşeyeceği sevginin içinde yine anne vardır. Güzel yuvalar güzel annelerin sâyesinde kurulur. Her güzel davranışın özünde anne birikimi vardır. Huzur ve mutluluk anneden kazanılan güzel değer birikimleriyle sağlanır. Her güzelin alt basamağında anne dokunuşu vardır.

Anneler güzel insanlardır. Her anne güzelin ta kendisidir. Tüm güzellikler onların dualarının bereketiyledir. Anne duası en sâdık dosttur. Onunla bitmek tükenmek bilmeyen ebedi bir hayat yâni cennet kazanılır.

Ne mutlu böylesi anne olabilenlere…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR