Anlaşmalı Boşanan Çiftin Çocukları 'Sgk Müfettişi' Çıktı

Anlaşmalı Boşanan Çiftin Çocukları 'Sgk Müfettişi' Çıktı

Son dönemde sık sık kamuoyunun gündemine gelen anlaşmalı boşanmaların ilginç bir örneği Zonguldak’ta yaşandı.

Son dönemde sık sık kamuoyunun gündemine gelen anlaşmalı boşanmaların ilginç bir örneği Zonguldak’ta yaşandı. K.A., vefat eden babasının yetim maaşını alabilmek için N.A.'dan anlaşmalı olarak boşandı. K.A. 2000 yılından 2012’nin sonuna kadar 12 yıl boyunca devletten bu maaşı aldı. Anlaşmalı boşanan çiftin çocuklarının SGK’da görevli bir müfettiş olduğu öğrenildi. Çiftin çocuklarının bu durumdan haberdar olup olmadığı bilinmezken, SGK çiftin aldığı maaşı kesti.

SGK denetimleri sonrasında binlerce anlaşmalı boşanmalar gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Kurumun denetimlerinde vatandaşların ihbarları önemli yer tutuyor. Zonguldak’ın Devrek ilçesinde yaşanan ilginç bir anlaşmalı boşanmayı yine bir vatandaşın ihbarı orta çıkardı. Cihan Haber Ajansı'nın (Cihan) ulaştığı bilgiye göre, N.A. ile eşi K.A. Devrek 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 06.09.2000 tarihli kararı ile boşandı. K.A. isimli kadın dul kaldığı için 01.10.2000 tarihinden itibaren vefat eden babasının yetim maaşını almaya başladı. Ta ki bir vatandaşın ihbarı üzerine SGK denetmenlerinin çiftin birlikte yaşamaya devam ettiğini tespit etmesine kadar. Kurum durumun bir anlaşmalı boşanmadan ibaret olduğuna karar vermesinin ardından K.A.’nın aldığı maaş da 2013’ün ilk ayı ile birlikte kesildi. Kurum, K.A.’nın 12 yıl boyunca devletten aldığı parayı hesaplayarak, faiziyle birlikte tahsil edecek.

ANLAŞMALI BOŞANAN AİLEDE 'SGK MÜFETTİŞİ' ÇOCUK

SGK’nın anlaşmalı boşanma olarak karar kıldığı olayda ilginç bir bilgiye de ulaşıldı. Buna göre, N.A.-K.A. çiftinin M.A. isimli çocuklarının SGK’da müfettiş olduğu öğrenildi. Anlaşmalı bir şekilde boşandıkları ve 12 yıl boyunca devletten maaş aldıkları tespit edilen çiftin çocuğunun bu durumdan haberdar olup olmadığı ise bilinmiyor.

2008’de yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Reformu ile boşandığı halde eşiyle yaşayanların tespit edilmesi durumunda maaşlarının kesilebilmesi mümkün oldu. Yasa ile ‘Boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen dul eş ve yetim kız çocuklarının bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir.’ hükmü getirildi. Reformun ardından şikayetleri dikkate alan SGK denetimlerine hız verdi. Yapılan denetimlerle binlerce anlaşmalı boşanmalar tespit edilerek, devlet milyonlarca lira zarardan kurtarılıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.